Μενού
metanastes
Μετανάστες | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Σε μια νέα εποχή στον τομέα της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την αντιμετώπιση των κυκλωμάτων παράνομης μετακίνησης μεταναστών προσπαθούν να μπουν οι δυο χώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες το «βάρος» θα πέσει στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και της Τουρκικής Ακτοφυλακής καθώς ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω των καλών καιρικών συνθηκών παρατηρούνται αυξημένες μεταναστευτικές ροές προς διάφορα ελληνικά νησιά όπως τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι Έλληνες αξιωματικοί αναμένεται να δώσουν στοιχεία στους Τούρκους συναδέλφους τους από τις έρευνες που έχουν κάνει αναφορικά με τα δρομολόγια των σύγχρονων δουλεμπόρων αλλά και τα στίγματα από τις ακτές που χρησιμοποιούν τα κυκλώματα για να επιβιβάζουν σε λέμβους κακής ποιότητας δεκάδες μετανάστες ανάμεσα τους γυναίκες και μικρά παιδιά προκειμένου στα σημεία αυτά να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι.

Στελέχη του υπουργείου Ναυτιλίας εξέφραζαν την αισιοδοξία πως θα υπάρξει πρόοδος στο συγκεκριμένο θέμα. Την ίδια στιγμή σχεδόν καθημερινά καταγράφονται πάνω από 100 συλλήψεις προσφύγων και μεταναστών που επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα. Χθες καταγράφηκαν 132 συλλήψεις σε Ρόδο, Φαρμακονήσι και Σύμη. Σημειώνεται πως πέρυσι το χρονικό διάστημα Ιουνίου – Ιουλίου – Αυγούστου εντοπίστηκαν 1.365 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ φέτος 4.090 εκ των οποίων οι 2.693 τον Αύγουστο.

Επίσης, το πρώτο 15νθημερο του Σεπτεμβρίου έχουν εντοπιστεί 2.854 μετανάστες με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για έναν τελικό αριθμό στο τέλος Σεπτεμβρίου που μπορεί να αγγίξει τις 4.000. Πέρυσι τον Σεπτέμβριο είχαν βρεθεί 524. Στα μέσα της εβδομάδας στη θαλάσσια περιοχή 40 ναυτικά μίλια δυτικά της Πύλου διασώθηκαν περίπου 90 πρόσφυγες και μετανάστες που επέβαιναν σε θαλαμηγό. Ακόμη φέτος τους καλοκαιρινούς μήνες συνελήφθησαν 114 διακινητές ενώ πέρυσι οι συλλήψεις ήταν 66. Λύση στο ζήτημα ευελπιστούν να βρεθεί και οι τοπικές αρχές των νησιών του βορείου Αιγαίου που βλέπουν ξανά να γεμίζουν τα κέντρα προσωρινής υποδοχής προσφύγων.

Όπως σημείωναν στελέχη του Λιμενικού Σώματος – ΕΛ.ΑΚΤ. σε συνεργασία με Frontex και Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποιούνται 24 ώρες περιπολίες κατά μήκος των θαλασσίων ελληνοτουρκικών συνόρων. Παράλληλα σχεδόν καθημερινά αστυνομικοί εντοπίζουν σε διάφορα σημεία της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης διακινητές που μεταφέρουν παράνομα μετανάστες. Οι έλεγχοι παραμένουν εντατικοί και στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα ενώ προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και οι εργασίες για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο. Εντατικοί έλεγχοι, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, καταγράφονται και από την πλευρά της Τουρκίας για τον έγκαιρο εντοπισμό διακινητών μεταναστών πριν προσεγγίσουν τα σύνορα με την Ελλάδα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA