Μενού
pana
Πάνα βρέφους | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Σημαντικά είναι τα ευρήματα μίας έρευνας που πραγματοποίησαν Δανοί επιστήμονες στις πάνες βρεφών, όπου και ανακάλυψαν ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ιοί «κρυμμένοι» σε αυτές (σ.σ. πάνες). Προκειμένου να θέσουν σε επιτυχία την έρευνά τους, οι επιστήμονες φέρεται να εξέτασαν, όπως αναφέρουν και οι σχετικές πληροφορίες, εκατοντάδες πάνες.

Όπως αναφέρει η New York Post, οι επιστήμονες γνώριζαν από πρώτο χέρι ότι το μικρόβιο του εντέρου παίζει ρόλο στην εμφάνιση χρόνιων ασθενειών, όπως το άσθμα, η ΔΕΠΥ και ο διαβήτης, αργότερα στη ζωή των βρέφων, αλλά μόλις τώρα άρχισαν να αναλύουν τους πολλούς ιούς που περιέχονται στο συγκεκριμένο σημείο. Μάλιστα, στην έρευνα, η οποία και δημοσιεύτηκε στο Nature Microbiology επιβεβαιώθηκε πως το βρεφικό έντερο περιέχει περίπου 10.000 είδη ιών.

Το νούμερο είναι αρκετά τρομακτικό αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι 10 φορές μεγαλύτερο από τον αριθμό των βακτηριακών ειδών, που μπορεί να εμφανίσει το μέσο παιδί κατά τη διάρκεια της ζωής του. Άξιο αναφοράς είναι ότι οι ιοί, που εντοπίστηκαν στην έρευνα, ομαδοποιούνται σε συνολικά 248 οικογένειες ιών, 232 από τις οποίες δεν ήταν μέχρι τώρα γνωστές.

Η έρευνα

Προκειμένου να υπάρξει μία καλύτερη κατανόηση των πρώτων ημερών της ανάπτυξης του εντέρου, μια ομάδα ερευνητών ανέλυσε τη σύσταση των κοπράνων 647 υγιών παιδιών ηλικίας 1 έτους, που είχαν ενταχθεί στο ευρύτερο πλαίσιο μελέτης για το άσθμα και τις χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις. 

«Αυτό σημαίνει ότι, από νωρίς στη ζωή, τα υγιή παιδιά περιτριγυρίζονται από μια ακραία ποικιλομορφία ιών του εντέρου, οι οποίοι πιθανότατα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο αν θα αναπτύξουν διάφορες ασθένειες αργότερα στη ζωή τους», δήλωσε στο Phys.org ο καθηγητής Dennis Sandris Nielsen. 

Η συντριπτική πλειονότητα, δηλαδή το 90% των ιών, που ανιχνεύθηκαν στις πάνες ήταν βακτηριοφάγοι, ιοί που επιτίθενται σε δυνητικά επιβλαβή βακτήρια. Οι επιστήμονες αποκαλούν αυτούς τους ιούς «συμμάχους», επειδή δεν προκαλούν ασθένεια ή νόσο.

Το υπόλοιπο 10% είναι ευκαρυωτικοί, οι οποίοι αντιθέτως προσκολλώνται στα ανθρώπινα κύτταρα. Ο Nielsen εξήγησε ότι αυτό θα σήμαινε ότι το μέσο παιδί είναι μολυσμένο με 10 έως 20 από αυτούς τους ιούς ανά πάσα στιγμή.