Μενού
Neanderthal
Neanderthal | @Associated Press
  • Α-
  • Α+

Μία νέα μελέτη που έγινε με την ονομασία «CANDELA», ανέλυσε δείγματα DNA ατόμων από χώρες της Λατινικής Αμερικής και από αυτά επιλέχθηκαν 5.958 άτομα, εκ των οποίων το 50% είχαν μικτή ευρωπαϊκή καταγωγή, το 45% αμερικανική (αυτόχθονες) και το 5% αφρικανική, προκειμένου να ταυτοποιηθούν πέντε γονίδια που εμπλέκονται στην ανάπτυξη των οστών, των χόνδρων και του προσώπου.

Σύμφωνα με μελέτη, ένα συγκεκριμένο γονίδιο που κληρονομήθηκε από τους Νεάντερταλ μπορεί να είναι υπεύθυνο για το σχήμα της μύτης μας. Ερευνητές από το UCL του Λονδίνου αναφέρουν ότι το εν λόγω γονίδιο μπορεί να προήλθε μετά την επιλογή των ανθρώπων που μετακινήθηκε και χρειάστηκε να προσαρμοστούν από τα ψυχρότερα κλίματα. 

Οι Νεάντερταλ ζούσαν στην Ευρασία μέχρι την εξαφάνισή τους πριν από περίπου 40.000 χρόνια. Ωστόσο, σύμφωνα με το Sky News, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι διασταυρώθηκαν με τον homo sapiens - που σημαίνει ότι μέρος του DNA τους παραμένει στους σύγχρονους ανθρώπους.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το DNA που κληρονομήθηκε από τους Νεάντερταλ μπορεί να έχει επηρεάσει το σχήμα του προσώπου των σύγχρονων ανθρώπων και συγκεκριμένα τη μύτη.

Το γενετικό υλικό συνέβαλε στην αύξηση του ρινικού ύψους

Οι επικεφαλής της έρευνας διαπίστωσαν ότι ένα συγκεκριμένο γονίδιο που βρίσκεται στους ανθρώπους, το οποίο οδηγεί σε ψηλότερη μύτη (από πάνω προς τα κάτω), μπορεί να προέρχεται από αυτήν την προσαρμογή.

Ο συγγραφέας Dr Kaustubh Adhikari, από το UCL Genetics, Evolution & Environment and The Open University, δήλωσε: «Τα τελευταία 15 χρόνια, από τότε που αναλύθηκε η αλληλουχία του γονιδιώματος του Νεάντερταλ, μπορέσαμε να μάθουμε ότι οι πρόγονοί μας προφανώς διασταυρώθηκαν με Νεάντερταλ, αφήνοντάς μας λίγα κομμάτια από το DNA τους».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτό το γενετικό υλικό συνέβαλε στην αύξηση του ρινικού ύψους. Οι ερευνητές λένε ότι η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Communications Biology, είναι η δεύτερη ανακάλυψη DNA από αρχαίους προγόνους του ανθρώπου, διαφορετικό από τον homo sapiens, που επηρεάζει το σχήμα του προσώπου μας.