Μενού
Ήχος
Ήχος | shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ο ήχος που έχει χαρακτηριστεί ως «ο πιο τρομαχτικός ήχος στον κόσμο» και αναπαράγεται μέσω μια σφυρίχτρας, αναδημιουργήθηκε από τους επιστήμονες και μπορούμε να τον ακούσουμε.

Θυμίζει την «κραυγή χιλίων πτωμάτων» και ονομάζεται Aztec Death Whistle. Οι σφυρίχτρες που έβγαζαν αυτόν τον θόρυβο είχαν σχήμα κρανίου και μία από αυτές βρέθηκε στο Μεξικό τα τέλη της δεκαετίας του 1990 μαζί με έναν σκελετό.

Ήταν πίσω στο 1999 όταν το αρχικό Aztec Death Whistle βρέθηκε κρατημένο στο χέρι ενός ακέφαλου σκελετού κατά τη διάρκεια ανασκαφής ενός ναού των Αζτέκων στην Πόλη του Μεξικού. 

Πιστεύεται πως η σφυρίχτρα χρησιμοποιούταν από τους Αζτέκους πριν τις θυσίες σε τελετές, με σκοπό να τιμήσουν τον θεό του ανέμου, Ethecatl

Σύμφωνα με τη Daily Mail, στον μύθο της δημιουργίας των Αζτέκων, δύο θεοί συγκεντρώθηκαν σε μια φωτιά θυσίας και έγιναν ο ήλιος και το φεγγάρι, αλλά ήταν ακίνητοι μέχρι που ο Ehecatl φύσηξε πάνω τους. 

Ο σκελετός πιθανών να θάφτηκε μαζί με τη σφυρίχτρα ώστε να τρομάξει τα κακά πνεύματα. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιούνταν και στα πεδία μάχης από πολεμιστές για να απομακρύνουν τους εχθρούς

Μερικά από αυτά έχουν μια μπάλα μέσα στο θάλαμο, συχνά κατασκευασμένη από φελλό, η οποία αναπηδά και παραμορφώνει τον ήχο.  

Παράγουν διαφορετικούς ήχους ανάλογα με το μέγεθος τους και το σημείο που τοποθετούνται στα χείλη. 

Ακούστε τον ήχο:

 

Η ιστορία των Αζτέκων  

Ήταν ένας λαός από την έρημο του Βορρά και έφτασε στη Μεσοαμερική το 1300. Οι ντόπιοι δεν τους ήθελαν και θεωρούσαν πως είναι κατώτεροι από αυτούς. Έτσι περιπλανήθηκαν περιμένοντας κάτι που θα τους κάνει να εγκατασταθούν σε ένα σημείο. 

Το 1325 μ.Χ. παρατήρησαν έναν αετό και ένα φίδι να παλεύουν σε έναν κάκτο στη λίμνη Texcoco, και αποτέλεσε σημάδι για αυτούς ώστε να εγκατασταθούν εκεί. 

Μέχρι το 1430 είχαν εξελιχθεί σε μια οργανωμένη κοινωνία, χρησιμοποιώντας τις επιρροές που είχαν παρατηρήσει σε άλλες φυλές. Δημιούργησαν έναν ισχυρό στρατό και τότε δημιουργήθηκε η Τριπλή Συμμαχία με τους άρχοντες του Texcoco και του Tlacopan. 

Έκαναν πολέμους με σκοπό να απαγάγουν ανθρώπους που θα θυσίαζαν για τους θεούς τους, χρησιμοποιώντας το αίμα και τις καρδιές τους. Έτσι πίστευαν ότι ο ήλιος θα ανατέλλει κάθε μέρα. 

Στις αρχές του 1500, η αυτοκρατορία των Αζτέκων εκτεινόταν από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό, στη Γουατεμάλα και τη Νικαράγουα. Όμως, η άφιξη του Ερνάν Κορτές με Ισπανούς στρατιώτες το 1521 μ.Χ. έφερε το τέλος της αυτοκρατορίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.