Μενού
Ηλιακή καταιγίδα
Ηλιακή καταιγίδα | Unsplash
  • Α-
  • Α+

Αντιμέτωπη με ηλιακές καταιγίδες θα βρεθεί η Γη την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία ερευνητών, που αναφέρουν πως θα σημειωθούν στις αρχές του 2024, αλλά θα επικρατήσει αβεβαιότητα για το φαινόμενο μέχρι και τον Σεπτέμβριο. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς από τα Ινδικά Ινστιτούτα Επιστημονικής Εκπαίδευσης και Έρευνας, αναμένονται να είναι σφοδρές, αναφέρει το Earth.com.

Οι ηλιακές καταιγίδες ή ηλιακές εκλάμψεις είναι ισχυρές εκρήξεις ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας και ύλης από τον Ήλιο. Επηρεάζουν σημαντικά το ηλιακό σύστημα, και έχουν ιδιαίτερο αντίκτυπο στο μαγνητικό πεδίο και την ατμόσφαιρα της Γης.

Οι πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις του μαγνητικού πεδίου, που συχνά συμβαίνουν κοντά σε ηλιακές κηλίδες, οδηγούν σε ξαφνική απελευθέρωση ενέργειας, διαφορετικών τύπων.

Οι διάφοροι τύποι ηλιακών καταιγίδων

Οι ηλιακές εκρήξεις είναι ο ο πιο συνηθισμένος τύπος ηλιακής καταιγίδας του Ήλιου. Προκύπτουν από την απελευθέρωση μαγνητικής ενέργειας που είναι αποθηκευμένη στην ατμόσφαιρα του Ήλιου και μπορούν να διαρκέσουν από λεπτά έως ώρες.

Μία δεύτερη κατηγορία είναι οι στεμματικές εκτινάξεις μάζας (CMEs). Οι μαζικές εκρήξεις ηλιακού ανέμου και μαγνητικών πεδίων ανεβαίνουν πάνω από το ηλιακό στέμμα ή απελευθερώνονται στο διάστημα. Οι CME μπορούν να εκτοξεύσουν δισεκατομμύρια τόνους στεμματικού υλικού και φέρουν ενσωματωμένο μαγνητικό πεδίο ισχυρότερο από το διαπλανητικό μαγνητικό πεδίο (IMF) του ηλιακού ανέμου.

Τέλος, οι ηλιακές καταιγίδες πρωτονίων. Πρόκειται για μεγάλες ποσότητες πρωτονίων υψηλής ενέργειας που απελευθερώνονται από τον Ήλιο. Τα σωματίδια αυτά μπορούν να φθάσουν στη Γη μέσα σε λίγα λεπτά έως ώρες από μια μεγάλη ηλιακή έκλαμψη, αποτελώντας κίνδυνο για τους αστροναύτες και τους δορυφόρους.

Επιπτώσεις των ηλιακών καταιγίδων στη Γη

Οι ηλιακές καταιγίδες μπορούν να διαταράξουν τις δορυφορικές λειτουργίες, τα σήματα επικοινωνιών και τα συστήματα πλοήγησης. Μπορούν, επίσης, να οδηγήσουν και σε διακοπές ρεύματος.

Η αλληλεπίδραση των σωματιδίων της ηλιακής καταιγίδας με το μαγνητικό πεδίο και την ατμόσφαιρα της Γης δημιουργεί θεαματικές φωτεινές επιδείξεις, γνωστές ως σέλας, οι οποίες είναι κυρίως ορατές κοντά στις πολικές περιοχές.

Η κατανόησή τους είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των τεχνολογικών υποδομών της Γης και την περαιτέρω γνώση των ηλιακών-γήινων αλληλεπιδράσεων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA