Μενού
Κεραυνός στην Αττική
Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Η χθεσινοβραδινή καταιγίδα που χτύπησε την Αττική, μπορεί να μην είχε κάποια πολύ μεγάλη ποσότητα βροχής, αλλά έκανε αίσθηση στους κατοίκους της πρωτεύουσας κυρίως λόγω των πολύ έντονων και ισχυρών κεραυνών που έπεφταν καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Προφανώς το να βρίσκεσαι στο σπίτι είναι κατά τη διάρκεια μίας καταιγίδας είναι το πιο ασφαλές πράγμα να κάνεις αλλά υπάρχουν ακόμα κίνδυνοι. Σύμφωνα με το CDC, το περίπου το ⅓ των τραυματισμών από κεραυνούς συμβαίνουν εντός σπιτιού. 

Υπάρχουν, λοιπόν, πράγματα που μπορείς να κάνεις όντας στο σπίτι σου προκειμένου να βεβαιωθείς ότι είσαι ασφαλής από τους κεραυνούς κατά τη διάρκεια μίας καταιγίδας.

1. Μην κάνεις μπάνιο

Γενικότερα, κατά τη διάρκεια μίας καταιγίδας, απόφυγε οτιδήποτε σχετίζεται με το νερό, (όπως είναι και το πλύσιμο πιάτων). Υπάρχει ένα ρίσκο κάποιος κεραυνός να χτυπήσει το υδραυλικό σύστημα, ιδίως όταν αυτό αποτελείται από μεταλλικούς σωλήνες. Ακόμα και να έχεις όμως πλαστικούς σωλήνες, καλό είναι να αποφύγεις οποιαδήποτε επαφή με τα υδραυλικά του σπιτιού σου ή με το τρεχούμενο νερό.

2. Μην αγγίζεις ηλεκτρικά είδη

Καλό είναι να μην έχεις επαφή με ηλεκτρικά είδη του σπιτιού σου όπως είναι ένα laptop/desktop, κάποιο πλυντήριο, στεγνωτήρες κτλ. Όπως συμβαίνει με το υδραυλικό σύστημα, ένας κεραυνός μπορεί να ταξιδέψει μέσα από από καλώδια που βρίσκονται σε τοίχους ή στο πάτωμα.

3. Απόφυγε τα παράθυρα

Σοφό επίσης θα ήταν να μείνεις μακριά από παράθυρα και εξώπορτες, όπως φυσικά και από μπαλκόνια και βεράντες. Επίσης δεν πρέπει να είσαι ξαπλωμένος στο τσιμεντένια πατώματα ή να στέκεσαι πάνω σε τσιμεντένιους τοίχους.

4. Μην χρησιμοποιείς σταθερό τηλέφωνο

Δεν είναι ασφαλές να χρησιμοποιείς το σταθερό σου τηλέφωνο κατά τη διάρκεια μίας καταιγίδας σε περίπτωση που αυτό είναι ενσύρματο. Αντιθέτως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να μιλάς σε ασύρματο τηλέφωνο ή στο κινητό σου.

5. Μην παρκάρεις σε επίφοβα μέρη

Το να σε βρει η καταιγίδα στο αυτοκίνητο είναι επίσης γενικά ασφαλές. Αρκεί όμως να μην αγγίζεις κανένα μεταλλικό του μέρος και να μην το έχεις παρκάρει σε επικίνδυνη περιοχή (για παράδειγμα σε κάποιον λόφο ή κάποιο πολύ ανοιχτό μέρος όπως είναι μία ανοιχτή πεδιάδα).

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA