Μενού
Το μακροβιότερο πείραμα στον κόσμο
Το μακροβιότερο πείραμα στον κόσμο | YouTube/UQ Science
  • Α-
  • Α+

Στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ υπάρχει μια έκθεση με το μακροβιότερο εργαστηριακό πείραμα στον κόσμο. Είναι σε εξέλιξη από το 1927 και ήδη δύο από τους επιστήμονες που το διενεργούσαν, έχουν χάσει τη ζωή τους πριν δουν το τελικό αποτέλεσμα. 

Το πείραμα ξεκίνησε πριν από σχεδόν έναν αιώνα από τον Thomas Parnell, τον πρώτο καθηγητή φυσικής του Πανεπιστημίου.

Θέλοντας να αναδείξει τα ιδιαιτέρως παχύρρευστα υλικά, ο Parnell πήρε πίσσα, τη θέρμανε, την τοποθέτησε σε ένα σφραγισμένο γυάλινο χωνί και στη συνέχεια περίμενε τρία χρόνια για να κατασταλάξει στο σχήμα του δοχείου.

Περίμενε 3 χρόνια για το επόμενο βήμα, όταν και έκοψε μέρος του χωνιού, επιτρέποντας στο εξαιρετικά παχύρρευστο υγρό να ρέει προς τα κάτω, και έκτοτε αναμένεται το τελικό αποτέλεσμα. 

Η πρώτη σταγόνα έπεσε οκτώ χρόνια μετά την έναρξη του πειράματος, ενώ άλλες πέντε έπεσαν μέσα στα επόμενα 40 χρόνια. Η τελευταία δραστηριότητα κατεγράφη το 2014. 

Ο Parnell και ο διάδοχός του καθηγητής John Mainstone πέθαναν και οι δύο χωρίς να δουν τι θα γίνει. 

Πλέον, το πείραμα μεταδίδεται σε live streaming, πράγμα που σημαίνει ότι όποιος θέλει μπορεί να παρακολουθήσει τι συμβαίνει ανά πάσα στιγμή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA