Μενού
Η επιφάνεια του Άρη
Η επιφάνεια του Άρη | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Κάθε άνοιξη, ανατριχιαστικές μαύρες «αράχνες» ξεφυτρώνουν στον Άρη, καθώς ο υπόγειος πάγος διοξειδίου του άνθρακα απελευθερώνεται με θερμοπίδακες αερίου. Νέες εικόνες από δορυφόρο δείχνουν ότι το φαινόμενο έχει ξεκινήσει στον παράξενο γεωλογικό σχηματισμό της «πόλης των Ίνκας».

Σύμφωνα με το Live Science, εικόνες που εξασφάλισε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, απαθανάτισαν αυτό το μοναδικό φαινόμενο. 

Οι σκοτεινοί σχηματισμοί εντοπίστηκαν σε μία περιοχή του νότιου πόλου του Άρη, γνωστή ως Πόλη των Ίνκας, και από μακριά μοιάζουν σαν μαύρες κουκίδες με μικροσκοπικά πόδια.

Τι είναι οι «αράχνες» του Άρη

Οι «αράχνες» είναι στην πραγματικότητα πίδακες αερίου με διάμετρο από 45 μέτρα έως 1 χιλιόμετρο, που «ενεργοποιούνται» όταν ο καιρός αρχίζει να ζεσταίνει στο νότιο ημισφαίριο, κατά τη διάρκεια της άνοιξης του Άρη. 

Τότε, το υπόστρωμα πάγου διοξειδίου του άνθρακα στον φλοιό του πλανήτη λιώνει, μετατρέπεται σε αέριο, διαστέλλεται και αναπόφευκτα διαφεύγει μέσω αυτών των αρειανών γκάιζερ.

Καθώς το αέριο αποβάλλεται, μεταφέρει μαζί του και αυτές τις σκούρες ενώσεις άνθρακα, που χρωματίζουν την επιφάνεια, αφήνοντας πίσω λεκέδες που μοιάζουν με αράχνες. 

Όσο για την πόλη των Ίνκας, είναι επίσης γνωστή ως Angustus Labyrinthus. Ονομάστηκε έτσι διότι οι γεωμετρικοί βραχώδεις σχηματισμοί της μοιάζουν με ερείπια ενός αρχαίου πολιτισμού, ενώ θεωρείται πως είναι απολιθωμένοι αμμόλοφοι ή ίσως απομεινάρια αρχαίων αρειανών παγετώνων.

Το 2002, ωστόσο, πιο ευκρινείς εικόνες δορυφόρου αποκάλυψαν ότι η πόλη των Ίνκας είναι μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου κυκλικού κρατήρα, διαμέτρου περίπου 86 χιλιομέτρων.

Η επικρατέστερη εκτίμηση είναι πως συνιστά παλιό κρατήρα ενός τεράστιου μετεωρίτη, υποδηλώνοντας ότι οι γεωμετρικές κορυφογραμμές μπορεί σχηματίστηκαν από διαρροές λάβας, που προκλήθηκαν όταν η ενέργεια της πρόσκρουσης υπερθέρμανε μέρος του φλοιού, μετατρέποντάς τον σε καυτό μάγμα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA