Μενού
Aris planitis
Πλανήτης Άρης | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Μία οργανική ύλη από διαφορετικούς τύπους οργανικών μορίων βρέθηκαν στον Άρη από το Perseverance Rover της NASA. Συγκεκριμένα το όχημα εντόπισε τον οργανισμό στον κρατήρα Jezero του πλανήτη. 

Οι ερευνητές δεν μπορούν να βεβαιώσουν αν τα υλικά έχουν «βιοτική» προέλευση ή αν είναι αποτέλεσμα ζωής στον πλανήτη. Πάντως, μπορεί να έχουν σχηματιστεί με άλλους τρόπους, όπως αλληλεπιδράσεις μεταξύ νερού και σκόνης ή να έπεσαν στον πλανήτη από σκόνη ή από μετεωρίτες.

Έτσι οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να πιστεύουν πώς ο Άρης έχει μεγαλύτερο παρελθόν από αυτό που νομίζουμε και ίσως βοηθήσει στην εύρεση εξωγήινης ζωής.

Η έρευνα 

Το Rover της ΝASA Perseverance, όπως αναφέρει το Nature, προσγειώθηκε στον κρατήρα Jezero τον Φεβρουάριο του 2021 και από τότε οι επιστήμονες εξερευνούν τη γεωλογική σύνθεσή του, χρησιμοποιώντας μια σειρά εργαλείων που μπορούν να τραβήξουν φωτογραφίες και να αναλύσουν τους βράχους.

Στο έδαφος του κρατήρα έχουν παρατηρηθεί δύο σχηματισμοί. Ανιχνεύτηκαν σήματα οργανικών μορίων και στα 10 σημεία που παρατήρησε το Rover. Τα δεδομένα έδειξαν ποικίλη συσχέτιση ορυκτών και χωρική κατανομή που μπορεί να είναι μοναδική για κάθε σχηματισμό.

Ζωή στον Άρη 

Ακόμα κι αν το υλικό αποδειχτεί πώς δεν είναι στην πραγματικότητα βιολογικής προέλευσης, θα μπορούσε να μας δώσει σημαντικές ενδείξεις για το εάν ο Άρης ήταν σε θέση να φιλοξενήσει εξωγήινη ζωή, είπαν οι επιστήμονες. 

«Ο Άρης μπορεί να είχε παρόμοια πρώιμη γεωλογική ιστορία με τη Γη, επομένως χρησιμοποιούμε τις γνώσεις μας για τη ζωή όπως τη γνωρίζουμε στη Γη για να ψάξουμε για πιθανά στοιχεία προηγούμενης ζωής στον Άρη. Η χαρτογράφηση των οργανικών στοιχείων επιτρέπει την καλύτερη κατανόηση του αν ο κύκλος του άνθρακα στον Άρη είναι παρόμοιος ή διαφορετικός από τη Γη και τη δυνατότητα του Άρη να φιλοξενήσει ζωή».  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA