Μενού
Ο πλανήτης «σωσίας» της Γης
Ο πλανήτης «σωσίας» της Γης | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ένας πλανήτης που θεωρείται «αδελφάκι» της Γης, παρουσιάζει κάποιες από τις πιο ακραίες κλιματικές και καιρικές συνθήκες που έχουν παρατηρηθεί στο ηλιακό μας σύστημα, παρά τις ομοιότητές τους.

Και δεν χρειάζεται να ταξιδέψουμε μακριά για να τον βρούμε, αφού πρόκειται για την Αφροδίτη, η οποία σε αστρονομικά μεγέθη βρίσκεται «δίπλα» μας, όπως γράφει το Indy100.

Είναι επίσης ένας από τους πιο αφιλόξενους γήινους πλανήτες (χέρσοι πλανήτες πλούσιοι σε μέταλλα και γαίες), με μία άκρως ηφαιστειογενή επιφάνεια, και θανατηφόρα πυκνή ατμόσφαιρα που αποτελείται από μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα και νέφη θειικού οξέως.

Πώς ερήμωσε ο «αδελφός» μας πλανήτης

Πιστεύεται ότι η Αφροδίτη, που συχνά αποκαλείται αδελφός πλανήτης της Γης λόγω του παρόμοιου μεγέθους τους, κάποτε είχε νερό στην επιφάνειά του. Πλέον την καλύπτουν απέραντες ηφαιστειακές πεδιάδες και οι λόγοι πίσω από τη μεταμόρφωσή της ιντριγκάρουν τους επιστήμονες εδώ και χρόνια.

Ωστόσο, νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature θα μπορούσε να το αλλάξει αυτό. Ερευνητές έχουν διατυπώσει τη θεωρία ότι το νερό στην Αφροδίτη χάθηκε λόγω μίας διαδικασίας που αποκαλείται διασπαστικός ανασυνδυασμός HCO+.

Σε αυτή τη χημική διαδικασία, υδροανθρακικά κατιόντα (θετικά φορτισμένα μόρια) HCO+, ενώνονται με ηλεκτρόνια για να σχηματίσουν μονοξείδιο του άνθρακα και υδρογόνο, τα οποία στη συνέχεια διαχέονται στο διάστημα.

Αυτό θα μπορούσε επίσης να είχε συνδυαστεί με ένα ακραίο φαινόμενο του θερμοκηπίου, το οποίο θα είχε ως αποτέλεσμα αφού ολοένα και περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία οδηγούσε σε αυξημένο διοξείδιο του άνθρακα, η πλειονότητα του νερού εξατμίστηκε από τον πλανήτη.

«Αυτή η διαδικασία σχεδόν διπλασιάζει τον ρυθμό διαφυγής υδρογόνου από την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης», σημείωσαν οι ερευνητές.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA