Μενού
Πίθηκοι Μπονόμπο
Πίθηκοι Μπονόμπο | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Μεταξύ της οικογένειας των Μεγάλων Πιθήκων, δηλαδή εκείνων των πρωτευόντων θηλαστικών που προέρχονται από τα πλέον πρόσφατα παρακλάδια της εξέλιξης αυτής της τάξης, συγκαταλέγονται οι γορίλες, οι ουραγκοτάγκοι, οι χιμπαντζήδες και οι μπονόμπο.

Φυσικά η γενετική και εξελικτική τους εγγύτητα στους ανθρώπους συνοδεύεται και από αισθητά υψηλή ευφυΐα και νοημοσύνη σε σχέση με άλλα ζώα. Ειδικά τα τρία τελευταία είδη, ο μπονόμπο, ο ουραγκοτάγκος και ο χιμπαντζής, συναγωνίζονται σε πολλές πτυχές της νοητικής ικανότητας.

Ο Μπονόμπο (Pan paniscus) ανήκει, μαζί με τον κοινό Χιμπαντζή, στο βιολογικό γένος Παν (Pan). Πρόσφατες έρευνες στο DNA τους υποστηρίζουν πως η εξελικτική πορεία των δύο ειδών διαχωρίστηκε περίπου ένα εκατομμύριο χρόνια πριν, ενώ τελευταίος κοινός πρόγονος των χιμπαντζήδων με τον άνθρωπο έζησε έξι εκατομμύρια χρόνια πριν.

Μπονόμπο και Χιμπαντζήδες: Ποιος νικά στην εξυπνάδα

Μελέτες μεταξύ των δύο ειδών έχουν αναδείξει σημαντικές συμπεριφορικές αλλά και νοητικές διαφορές μεταξύ των δύο. Σε γενικές γραμμές, οι Μπονόμπο είναι πιο κοινωνικοί και λιγότεροι επιθετικοί σε σχέση με τους κοινούς πιθήκους.

Ακόμα, μία μελέτη του 2010 διαπίστωσε ότι τα θηλυκά μπονόμπο εμφάνιζαν μεγαλύτερο εύρος συμπεριφορών χρήσης εργαλείων από τα αρσενικά, ένα μοτίβο που παρατηρείται και σε άλλα πρωτεύοντα.

Αυτό το εύρημα επιβεβαιώθηκε από τα αποτελέσματα μιας άλλης μελέτης του 2010, η οποία επίσης διαπίστωσε ότι οι μπονόμπο ήταν πιο ικανοί στην επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με θεωρίες του νου ή την κατανόηση της κοινωνικής αιτιότητας.

Από την άλλη, οι χιμπατζήδες ήταν πιο ικανοί σε προβλήματα που απαιτούσαν τη χρήση εργαλείων και την κατανόηση της υλικής αιτιότητας. Ακόμα, οι μπονόμπο εκδήλωσαν μεγαλύτερη αποφυγή ρίσκων σε σχέση με τους χιμπαντζήδες, προτιμώντας συχνότερα άμεσες επιβραβεύσεις παρά έμμεσες και ετεροχρονισμένες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA