Μενού
Έκλειψη ηλίου
Εικόνα δορυφόρου για έκλειψη ηλίου | AP Photos / Bill Ingalls
  • Α-
  • Α+

Η ολική έκλειψη Ηλίου, η οποία θα παρατηρηθεί αύριο (8/4) στα ηπειρωτικά των ΗΠΑ και σε περιοχές του Μεξικού και του Καναδά, πρόκειται, όπως υπογραμμίζει ο Guardian, για ένα από τα πιο εντυπωσιακά και πρόσφατα αστρονομικά φαινόμενα.

Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας συγκέντρωσε μερικά από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να ξέρει κανείς για την ολική έκλειψη ηλίου, όπως το τι είναι, πώς θα τη δει κάποιος και γιατί είναι σπάνια.

Ειδικότερα, η ολική έκλειψη Ηλίου είναι «η κατάσταση, όταν το φεγγάρι κινείται μπροστά από τον ήλιο, με αποτέλεσμα το ουράνιο σώμα να σκοτεινιάζει μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα. Σε ό,τι αφορά την έκλειψη της Δευτέρας, θα έχει πλάτος περίπου 115 μίλια και θα σαρώσει, για περίπου μία ώρα, 15 πολιτείες των ΗΠΑ με βορειοανατολική κατεύθυνση, από το Τέξας έως το Μέιν ξεκινώντας από τις 13.30 (σ.σ. τοπική ώρα) και τελειώνοντας στις 15:35.

Πόσο σπάνια είναι η ολική έκλειψη Ηλίου;

Η πιο πρόσφατη ολική έκλειψη Ηλίου στις ΗΠΑ σημειώθηκε το 2017. Η προηγούμενη πριν από αυτή έλαβε χώρα το 1979, και η επόμενη ορατή –στη χώρα– θα γίνει μόλις τον Αύγουστο του 2044.

Ωστόσο, υπολογίζεται πως 31,6 εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν τριπλάσιοι από ό,τι το 2017, θα επηρεαστούν από την ολική έκλειψη Ηλίου.

Ο χρόνος ολικότητας είναι επίσης μεγαλύτερος. Πριν από επτά χρόνια, η μεγαλύτερη διάρκεια οπουδήποτε ήταν δύο λεπτά και 42 δευτερόλεπτα, ενώ τη Δευτέρα, θα είναι τέσσερα λεπτά και 28 δευτερόλεπτα στο Torreón του Μεξικού.

Ο Guardian, συνεχίζοντας, υπογραμμίζει πως όσοι δεν ζουν στις ΗΠΑ, στο Μεξικό ή στον Καναδά, μπορούν να τη δουν live από τη NASA.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA