Μενού
 
Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Το Νόβιτσοκ είναι μια ομάδα επτά δυαδικών χημικών όπλων, που αναπτύχθηκαν από το κρατικό ερευνητικό χημικό ινστιτούτο «ΓκοσΝΙΙΟΧΤ» στη Σοβιετική Ένωση και τη Ρωσία από το 1971 έως και το 1993. 

Σε κανονικές συνθήκες, ορισμένες ουσίες νόβιτσοκ είναι στερεές, ενώ άλλες υγρές και πιστεύεται ότι η διασπορά των στερεών ουσιών είναι δυνατή με εξαιρετικά λεπτή σκόνη. 

Ρώσοι επιστήμονες που ανέπτυξαν τους νευρικούς παράγοντες ισχυρίζονται ότι είναι οι πιο θανατηφόροι που έχουν κατασκευαστεί ποτέ, με ορισμένες παραλλαγές πιθανώς πέντε έως οκτώ φορές πιο ισχυρές από το VX (τοξική συνθετική χημική ένωση), και άλλες έως και δέκα φορές πιο ισχυρές από το soma. Το Ιράν έχει επίσης συνδεθεί με την παραγωγή τέτοιων χημικών παραγόντων.

Στον 21ο αιώνα, οι ουσίες νοβιτσόκ έγιναν ευρέως γνωστές αφού χρησιμοποιήθηκαν για να δηλητηριάσουν αντιπάλους του ρωσικού καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένων των Σκριπάλ και δύο άλλων στο Έιμσμπιουρι του Ηνωμένου Βασιλείου και του Αλεξέι Ναβάλνι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA