Το Νόβιτσοκ είναι μια ομάδα επτά δυαδικών χημικών όπλων, που αναπτύχθηκαν από το κρατικό ερευνητικό χημικό ινστιτούτο «ΓκοσΝΙΙΟΧΤ» στη Σοβιετική Ένωση και τη Ρωσία από το 1971 έως και το 1993.
Σε κανονικές συνθήκες, ορισμένες ουσίες νόβιτσοκ είναι στερεές, ενώ άλλες υγρές και πιστεύεται ότι η διασπορά των στερεών ουσιών είναι δυνατή με εξαιρετικά λεπτή σκόνη.
Ρώσοι επιστήμονες που ανέπτυξαν τους νευρικούς παράγοντες ισχυρίζονται ότι είναι οι πιο θανατηφόροι που έχουν κατασκευαστεί ποτέ, με ορισμένες παραλλαγές πιθανώς πέντε έως οκτώ φορές πιο ισχυρές από το VX (τοξική συνθετική χημική ένωση), και άλλες έως και δέκα φορές πιο ισχυρές από το soma. Το Ιράν έχει επίσης συνδεθεί με την παραγωγή τέτοιων χημικών παραγόντων.
Στον 21ο αιώνα, οι ουσίες νοβιτσόκ έγιναν ευρέως γνωστές αφού χρησιμοποιήθηκαν για να δηλητηριάσουν αντιπάλους του ρωσικού καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένων των Σκριπάλ και δύο άλλων στο Έιμσμπιουρι του Ηνωμένου Βασιλείου και του Αλεξέι Ναβάλνι.
- Πύρινος εφιάλτης σε Γαλλία και Ισπανία: Δραματική η κατάσταση στο Μπορντό – Στην Άβιλα τα ελληνικά αεροσκάφη
- Βάσεις 2026: Αυτή είναι η σχολή που έχει μόνο τέσσερις εισακτέους φέτος
- Πανσέληνος Ιουλίου: Πότε θα δούμε στον ουρανό το «Φεγγάρι του Ελαφιού»
- Axios: Το πρόσωπο που έπεισε τον Τραμπ για τον τερματισμό των βομβαρδισμών στο Ορμούζ
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.