Μενού
Πτήση αεροπλάνου
Πτήση αεροπλάνου | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Μπορεί το αεροπλάνο να είναι στατιστικά το ασφαλέστερο μέσο μεταφοράς, αλλά με το που νιώσεις τον ίλιγγο που προκαλούν οι εναέριες αναταράξεις, ο πανικός επικρατεί και η λογική δίνει χώρο.

Και για αυτά τα σκαμπανεβάσματα ευθύνεται το φαινόμενο γνωστό ως «κενά αέρος», μία παρεξηγημένη κατάσταση των αέριων ρευμάτων. Το κανάλι Aeroplanetic στο Youtube εξηγεί: Τα κενά αέρος δεν συνιστούν στην πραγματικότητα κενά, παρά ανωμαλίες στην σταθερή κίνηση των ρευμάτων.

Όταν το αεροπλάνο εισέρχεται σε μία περιοχή της ατμόσφαιρας όπου τα ρεύματα κινούνται χαοτικά και ακανόνιστα, επηρεάζεται με αποτέλεσμα να νιώθουμε τις αναταράξεις. 

Τι προκαλεί τα κενά αέρος

Οι αιτίες των κενών αέρος είναι πολλαπλές και έχουν να κάνουν με την αλληλεπίδραση περιβαλλοντικών παραγόντων και ατμόσφαιρας. Η πρώτη κατηγορία είναι τα μηχανικά αίτια.

Περιγράφουν όλες τις δομικές ατέλειες στην επιφάνεια της Γης, όπως βουνά, ψηλά δάση, και κτιριακά συγκροτήματα, που διακόπτουν και διαταράσσουν την ομαλή ροή του ανέμου.

Δεύτερον, τα θερμικά αίτια, περιλαμβάνουν τη διατάραξη της ροής του αέρα, λόγω της σύγκλισης ή σύγκρουσης ρευμάτων διαφορετικών επιπέδων θερμότητας. Ως γνωστόν, ο κρύος αέρας, ως βαρύτερος, εκτοπίζει τον θερμό αέρα και κινείται σε χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας, δημιουργώντας αυτές τις κινήσεις.

Τρίτον, αναταράξεις προκαλούν τα σύννεφα, ειδικά αυτά που ακολουθούν κατακόρυφη ανάπτυξη, καθώς μαρτυρούν την κατακόρυφη κίνηση του αέρα που τα σχημάτισε.

Τέλος, είναι πιθανό ένα αεροπλάνο να βιώσει αναταράξεις λόγω των δινών που έχει προκαλέσει στον αέρα το πέρασμα ενός προηγούμενου αεροσκάφους. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας έχουν την ευθύνη να κρατάνε τα αεροπλάνα σε ασφαλείς αποστάσεις, προκειμένου να αποφεύγονται τέτοια περιστατικά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA