Μενού
  • Α-
  • Α+

Πολλοί τη λατρεύουν, ελάχιστοι έχουν φάει τη σωστή. Σήμερα που είναι Παγκόσμια Ημέρα Καρμπονάρας – ένας πολύ πρόσφατος θεσμός, καθώς ο Ιταλικός Σύνδεσμος Βιομηχανίας Γλυκών και Ζυμαρικών τη γιόρτασε για πρώτη φορά στις 6 Απριλίου το 2017– είναι μια καλή ευκαιρία να φτιάξετε και να απολαύσετε την αγαπημένη ιταλική μακαρονάδα με την αυθεντική συνταγή.

Η προέλευσή της αποτελεί μυστήριο. Μία θεωρία αναφέρει ότι η καρμπονάρα προήλθε από τους ανθρακωρύχους (carbonari) στα Απέννινα Όρη, οι οποίοι την ετοίμαζαν με τα λίγα υλικά που είχαν στο δισάκι τους. Υπήρχε ως πιάτο μόνο με τυρί και αυγό αλλά οι ταβερνιάρηδες άρχισαν να προσθέτουν παστό χοιρινό επειδή το ζητούσαν οι Αμερικανοί στρατιώτες (συνηθισμένοι σε αυγά με μπέικον).

Τα πέντε βασικά υλικά της αυθεντικής καρμπονάρας είναι τα εξής: σπαγγέτι, αυγό, γκουαντσιάλε (guanciale), πεκορίνο Ρομάνο και πιπέρι. Το γκουαντσιάλε είναι το παστό χοιρινό μάγουλο και είναι πιο μαλακό, λιπαρό και νόστιμο από την πανσέτα. Όσοι δεν μπορούν να το βρουν έχουν τη δικαιολογία να χρησιμοποιήσουν πανσέτα. Κάποιοι ειδικοί μπορεί να δεχτούν και την παρμεζάνα αντί για πεκορίνο ή μαζί με αυτό, όπως επίσης τη χρήση ολόκληρου αυγού εκτός του κρόκου. Η κρέμα γάλακτος όμως απαγορεύεται δια ροπάλου!

Αυθεντική καρμπονάρα

Υλικά (για 4 άτομα)

500 γρ. σπαγγέτι

5 κρόκοι αυγών

120 γρ. τριμμένο Pecorino Romano

180 γρ. guanciale ή πανσέτα

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό να βράσει, αλατίζουμε και ρίχνουμε τα μακαρόνια.

Κόβουμε την πανσέτα σε κομματάκια των 1-2 εκ. Βάζουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί και σοτάρουμε την πανσέτα μέχρι να ροδίσει και να βγάλει το λίπος της.

Βάζουμε τους κρόκους σε ένα μπολ, προσθέτουμε το τριμμένο πεκορίνο μέσα στους κρόκους και ανακατεύουμε με ένα σύρμα, μοιράζοντας τους υγρούς κρόκους πάνω στο τυρί. Με μια κουτάλα ρίχνουμε λίγο-λίγο νερό από τα ζυμαρικά που βράζουν και ανακατεύουμε με το σύρμα ώστε να χάσει θερμοκρασία και να μη μαγειρέψει τους κρόκους. Μέσα στα επόμενα δύο λεπτά ρίχνουμε ακόμη περίπου δύο κουτάλες νερού στη σάλτσα αυγού-πεκορίνο, ώστε να φτάσει να είναι οριακά παχύρρευστη.

Μόλις τα ζυμαρικά είναι στο σημείο που πρέπει να βγουν, με λαβίδα τα μεταφέρουμε στο τηγάνι με την πανσέτα κι ας παρασύρουν λίγο νερό μαζί τους. Ανακατεύουμε καλά τα σπαγγέτι με την πανσέτα.

Ρίχνουμε προσεκτικά τη σάλτσα του αυγού πάνω από τα σπαγγέτι στο τηγάνι και αμέσως μετά με τη λαβίδα ανακατεύουμε για μισό λεπτό, να πάει παντού. Αν η σάλτσα μας βγαίνει πολύ παχύρρευστη, προσθέτουμε λίγο από το νερό της κατσαρόλας και ανακατεύουμε.

Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι από πάνω, προσθέτουμε κατά βούληση έξτρα πεκορίνο και σερβίρουμε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA