Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο εκ των συνηγόρων της διοίκησης του γηροκομείου στα Χανιά, Νίκος Ρουσσόπουλος, κατέθεσε στον Άρειο Πάγο σχετικό συμπληρωματικό υπόμνημα - αναφορά και ζητά την εξέταση επιπλέον 95 μαρτύρων.

Τι ζητά με το υπόμνημα το γηροκομείο 

Σύμφωνα με τον ίδιο, συνολικά 148 άτομα (μαζί με τους 53 που είχαν δηλωθεί την περασμένη εβδομάδα) προτίθενται να καταθέσουν υπέρ του γηροκομείου. Μάλιστα, περίπου το 90% από αυτούς είναι πρώην φιλοξενούμενοι και εργαζόμενοι στο γηροκομείο, οι οποίοι διαψεύδουν τις καταγγελίες για τις συνθήκες στο χώρο. 

Σημειώνεται, ότι στο συμπληρωματικό υπόμνημα ζητείται από την πλευρά του γηροκομείου, να μην γίνεται διαχωρισμός των μαρτύρων κατηγορίας και υπεράσπισης και να εξεταστούν όλοι μαζί κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής έρευνας. Σύμφωνα με τον κ.Ρουσσοπουλο, μέχρι τώρα η ασφάλεια Χανίων εξετάζει μόνο τους μάρτυρες κατηγορίας, κάτι που όπως αναφέρει πλήττει την διερεύνηση της αλήθειας.

Σοκάρουν οι καταγγελίες για κακομεταχείριση 

Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες νέες καταγγελίες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για τις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων στο γηροκομείο των Χανίων,

Είναι χαρακτηριστικό πως οι θάνατοι που έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» των αρχών είναι πλέον περισσότεροι από 80, καθώς κάποιοι άνθρωποι που κατέληξαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο δεν είχαν δηλωθεί. 

«Ο μπαμπάς μου ήταν δεμένος στα πόδια και στα χέρια στο κρεβάτι και φώναζε όλη τη νύχτα “νερό, νερό, νερό” και κανείς δεν πήγαινε να του δώσει ένα μπουκάλι νερό», δήλωσε χαρακτηριστικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN η κόρη ενός 70χρονου. 

Ο πατέρας της έμεινε στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων για δύο μόλις μήνες. Τα όσα καταγγέλλει συγκλονίζουν: «Η κόρη μου τον βρήκε με ανοιχτό το κεφάλι, είχε πέσει ο άνθρωπος, ούτε μας ενημέρωσαν. Μας έλεγαν δεν ξέρουμε, μπορεί λέει λίγο να χτύπησε, δεν ξέρουμε, εδώ κάπου χτύπησε, δεν έχει τίποτα, ενώ ο άνθρωπος ήταν με ανοιχτό το κεφάλι. Και η κόρη μου πήγε και του έβαλαν ένα χανζαπλάστ, ενώ χρειαζόταν ράμματα. Δεν ξέρουμε πόσες ημέρες ήταν με ανοιχτό το κεφάλι».

Μόλις ο ηλικιωμένος γύρισε στο σπίτι του ήταν σε άσχημη κατάσταση. Όπως λέει η κόρη του: «Ήταν αδυνατισμένος, δεν μιλούσε, τον έδεναν στο καρότσι. Tις μέρες αυτές που ήταν στο σπίτι, κάποια στιγμή μιλούσε, επανερχόταν στη μνήμη του και έλεγε όταν τον έβαζα στο μπάνιο: “μη μου πετάς κρύο νερό, όπως μου πετάνε εκεί. Μη μου πετάς κρύο νερό, όπως μου πετάνε εκεί. Δεν θέλω να κρυώνω”».

Τις τελευταίες ημέρες συγκεντρώνονται στοιχεία από λογαριασμούς τραπεζών, από τις ΔΟΥ, τον ΕΦΚΑ και τα υποθηκοφυλακεία, καθώς διερευνώνται και εγκλήματα κατά περιουσίας. Οι δικηγόροι του οίκου ευγηρίας, πάντως, επιμένουν πως οι καταγγελίες είναι αβάσιμες και συκοφαντικές.

«Εσείς τον φάγατε»

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο Κώστας Παρτσαλάκης, αδερφός του 58χρονου Γιάννη, ο οποίος πέθανε στο Γηροκομείο στα Χανιά, εξέφρασε την επιθυμία του να μάθει πώς πέθανε ο δικός του άνθρωπος.

«Της είπα και της ίδιας, εσείς τον φάγατε», είπε ο κ. Παρτσαλάκης, εννοώντας προφανώς την ιδιοκτήτρια.

Οι συγγενείς του 58χρονου καταγγέλλουν ότι δεν τους επέτρεπαν να τον δούνε.

«Τον άφηναν να κοιμάται σε ράντζο στα πλυντήρια»

Πρώην εργαζόμενοι περιγράφουν αποκαρδιωτικές εικόνες για τη μεταχείριση του συγκεκριμένου ασθενούς

Όπως είπε πρώην εργαζόμενoς, ο άτυχος άνδρας κοιμάταν σε ράντζο στα πλυντήρια.

Ο Δημήτρης Μαυράκης πρώην εργαζόμενος είπε επίσης «Δεν τον ξυρίζανε, τον άφηναν μέρες χωρίς να κάνει μπάνιο».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA