Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 μίλησε ο ιατροδικαστής της οικογένειας της άτυχης γυναίκας από τη Θεσσαλονίκη, λίγες ώρες αφότου έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Δημήτριο Γαλεντέρη, οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι ο θάνατος δεν σχετίζεται με θρόμβωση από το εμβόλιο, ωστόσο περισσότερο «φως» στα αίτια θανάτου θα ρίξουν τα αποτελέσματα των ιστοπαθολογικών και των τοξικολογικών εξετάσεων.

«Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι δεν σχετίζεται με θρόμβωση, όχι με τις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου. Το αν σχετίζεται με τις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου δεν μπορούμε να το πούμε από τώρα. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ακριβώς το μηχανισμό θανάτου. Εκείνο που γνωρίζουμε τώρα είναι ότι δεν σχετίζεται με θρόμβωση. Η θρόμβωση που αναφέρεται στη βιβλιογραφία ως μία αντίδραση αυτοάνοσου χαρακτήρα», είπε αρχικά ο κ. Γαλεντέρης.

«Δεν υπήρξε κάποιο εύρημα οξέως εμφράγματος του μυοκαρδίου. Το μοναδικό εύρημα, το οποίο βρήκαμε ήταν ένα παλαιό έμφραγμα πολύ μικρής έκτασης στο πίσω τοίχωμα της αριστεράς κοιλίας της καρδιάς, αρά ήταν εξαιρετικά μικρής έκτασης. Δεν είχαμε κάποιο οξύ εύρημα, κάποιο νέο εύρημα εμφράγματος. Αν υπήρξε κάποια ισχαιμία του μυοκαρδίου θα αποδειχθεί στις ιστοπαθολογικές είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε κάτι τέτοιο», προσέθεσε.

«Η μακροσκοπική φάση έχει τελειώσει. Σχετικά με τη μακροσκοπική φάση επαναλαμβάνω δεν σχετίζεται με θρομβώσεις. Δεν υπάρχει σαφής αιτία θανάτου αυτή τη στιγμή. Για να καταλήξουμε σε μηχανισμό θανάτου και τελικά τι προκάλεσε το θάνατο στην άτυχη 44χρονο, θα πρέπει να γνωρίζουμε τα αποτελέσματα των ιστοπαθολογικών και των τοξικολογικών. Τότε θα μπορέσουμε να συνδυάσουμε όλα τα ευρήματα και να καταλήξουμε στην αιτία θανάτου, τότε θα γίνει αυτή η σύγκριση. Δηλαδή θα έχουμε την αιτία θανάτου και τι γίνεται με τις ανεπιθύμητες ενέργειες του AstraZeneca. Υπάρχει κάτι τέτοιο και ήταν θανατηφόρο. Τότε αν αυτά τα δύο συμπίπτουν μεταξύ τους, τότε θα μπορούμε να πούμε ότι το εμβόλιο δεν σχετίζεται μόνο χρονικά αλλά και αιτιολογικά», είπε ακόμα ο Ιατροδικαστής της οικογένειες.

Στο ερώτημα πότε αναμένονται τα τα αποτελέσματα των ιστοπαθολογικών και των τοξικολογικών εξετάσεων, ο κ. Γαλεντέρης απάντησε: «Σε έναν κοινό παθολογικό θάνατο δεν έχει επείγουσα μορφή όπως τώρα που είναι σε εξέλιξη οι εμβολιασμοί είναι γύρω στο τρίμηνο. Θεωρώ ότι η Δημόσια Ιατροδικαστική Υπηρεσία θα υποχωρήσει την εξέταση αυτών των ιστοτεμαχίων πολύ πιο γρήγορα».

Τέλος ο κ. Γαλεντέρης απάντησε στο ερώτημα αν έχει αλλά περιστατικά παρενεργειών από το εμβόλιο της AstraZeneca, εκτός από τις θρομβώσεις. «Υπάρχουν αναφορές από τους πολίτες ή από τους γιατρούς που κάνουν τους εμβολιασμούς στην Αγγλία από 1η Ιανουαρίου μέχρι 21 Απριλίου, εκεί καταγράφεται οποιοδήποτε συμβάν σχετίζεται με τον εμβολιασμό με το AstraZeneca, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί ν' αποδειχθεί παθοφυσιολογικά, δηλαδή ν' αποδείξουμε ότι το ένα συνδέεται με το άλλο. Συνεπώς είναι απλές αναφορές πολιτών και γιατρών».

Θεοδωρίδου: Θα γίνει σχολαστική μελέτη του περιστατικού

Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο περιστατικό θανάτου της 44χρονης γυναίκας. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών συλλυπήθηκε τους οικείους της και ξεκαθάρισε ότι το περιστατικό μελετάται με προσοχή, ωστόσο τόνισε ότι στη σορό της γυναίκας έγινε νεκροψία – νεκροτομή και πρόσθεσε:

«Μόλις το πληροφορηθήκαμε, αναζητήσαμε πληροφορίες. Υπάρχει μια χρονική συσχέτιση με τον εμβολιασμό, το γεγονός έλαβε χώρα μια μέρα μετά. Γι'αυτό υπάρχει και λεπτομερής έλεγχος στα αίτια θανάτου. Έχει γίνει νεκροτομή και οι πρώτες πληροφορίες είναι ότι ο θάνατος δεν συνδέεται με θρομβώσεις μεγάλων αγγείων ή φλεβωδών κόλπων. Φαίνεται ότι υπήρξε ένα έμφραγμα επί εδάφους παλαιοτέρων. Η μελέτη του περιστατικού θα είναι σχολαστική, όπως σε όλα τα περιστατικά», είπε αρχικά η αναισθησιολόγος. 

«Σε ό,τι αφορά τα περιστατικά θρομβώσεων, παραμένει ως πιθανό το ένα περιστατικό που έχει δηλωθεί από τις αρχές του εμβολιασμού. Τα στοιχεία καταγράφονται και μας δίνονται για όλα τα περιστατικά θρομβώσεων, εμφραγμάτων ή πνευμονικών εμβολών. Δεν πρέπει να μπούμε σε αναφορά αριθμών, αφού η αξιολόγησή τους πρέπει να γίνεται με αναγωγή στον γενικό πληθυσμό. Το βασικό είναι ότι υπάρχει μια ευαισθητοποίηση όλο και μεγαλύτερη με την πάροδο του χρόνου για καταγραφή οποιασδήποτε παρενέργειας. Ο αριθμός τους, όμως, παραμένει χαμηλός», κατέληξε η κ. Θεοδωρίδου.

Σύζυγος 44χρονης: Αλλαξε το εμβόλιο για να γίνει καλά μια ώρα αρχύτερα 

Η γυναίκα, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, πέθανε στον ύπνο της, 14 ώρες μετά τον εμβολιασμό της και το θέμα τέθηκε και στην ενημέρωση των δημοσιογράφων για τον εμβολιασμό, με την πρόεδρο της επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου να εκφράζει τη θλίψη της και να υποστηρίζει πως θα γίνει εξονυχιστική έρευνα για το περιστατικό. Μια ημέρα μετά, την Πέμπτη (6/5) το πρωί, ο σύζυγος της άτυχης γυναίκας, μίλησε στο OPEN για το περιστατικό, ενώ φως προσπάθησε να ρίξει και ο ιατροδικαστής, ο οποίος υποστήριξε πως δεν βρέθηκαν θρομβώσεις στη γυναίκα.

Ο Κώστας Γκουγκουλιάνης, σύζυγος της 44χρονης εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυρίας Θεοδωρίδου, λέγοντας: «Απορώ γιατί πήγαμε για νεκροψία και δεν ρωτήσαμε την κυρία Θεοδωρίδου. Η νεκροψία έδειξε ότι η Μαρθούλα έφυγε από οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου» και στη συνέχεια τόνισε:  «Τι έπρεπε να πει η ιατροδικαστική αν πέθανε από το εμβόλιο; Αν δεν βάζαμε ιατροδικαστή και δικηγόρο θα μπορούσαμε να πάμε παρακάτω για να δούμε αν πήγε από το εμβόλιο; Εγώ ποιον να ρωτήσω. Πριν λίγο καιρό είχε κάνει και γενικές εξετάσεις και ήταν όλες καθαρές. Μας είπαν ότι στις 13 Απριλίου είχε κάνει επέμβαση κι εμείς 13 Απριλίου κάναμε μαθήματα διαδικτυακά με τα παιδιά. Μας πήραν από το νεκροτομείο και μας ρωτούσαν αν είχε πάθει έμφραγμα παλιότερα. Αν είχατε πάθει εσείς έμφραγμα, θα πηγαίνατε να κάνετε το εμβόλιο;».

Καταλήγοντας, ο κ. Γκουγκουλιάνης εξέφρασε ανοιχτά το παράπονό του για το γεγονός ότι δεν επικοινώνησε καμία αρμόδια αρχή μαζί του. «Κανείς από τους αρμόδιους δεν επικοινώνησε μαζί μας. Η κοπέλα πήγε κι άλλαξε το εμβόλιο για να γίνει καλά μια ώρα αρχύτερα. Μακάρι να μην είναι από το εμβόλιο. Δεν θέλω να κουκουλωθεί το θέμα. Αν φταίει το εμβόλιο, να μας το πουν». Τέλος, έκλεισε λέγοντας πως ο ίδιος δεν είναι αρνητής του κορονοϊού ή του εμβολίου, αλλά επανέλαβε πως «Αν δεν είναι καλό να γίνεται αυτό το εμβόλιο, να μην γίνεται, υπάρχουν κι άλλα εμβόλια».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA