Μενού
  • Α-
  • Α+

Στο επιδημιολογικό φορτίο της χώρας, αναφέρθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό, την Παρασκευή 14 Μαΐου.

Διαβάστε Ακόμα: Κορονοϊός: 1.077 κρούσματα στην Αττική, 215 στη Θεσσαλονίκη, 132 στην Αιτωλοακαρνανία - Η γεωγραφική κατανομή

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας, εμφανίζει σταθερά πτωτική πορεία τον τελευταίο μήνα, με «αισιόδοξα» όπως είπε «μηνύματα» από τους δείκτες που παρακολουθεί η επιτροπή. Επίσης όπως επεσήμανε την εβδομάδα που πέρασε υπήρξε μείωση στον δείκτη θετικότητας των εργαστηριακών ελέγχων, στον αριθμό των νέων εισαγωγών τόσο σε απλές κλίνες, όσο και σε κλίνες ΜΕΘ Covid, ενώ και οι θάνατοι μειώθηκαν σημαντικά. Τέλος ο δείκτης rt στην επικράτεια με βάση τους πιο σκληρούς και πιο αξιόπιστους δείκτες βρίσκεται στο 0,83.

Χτύπησε καμπανάκι ο Χαρδαλιάς

Την ίδια στιγμή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, έκανε έκκληση στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Κέρκυρας, της Ορεστιάδας, της Σκιάθου, του Αγρινίου, του Μεσολογγίου, της Ικαρίας, της Πάτμου, της Νάξου, της Καρπάθου και του Μυλοποτάμου Ρεθύμνου για συνέπεια και τήρηση των υγειονομικών κανόνων και πρωτοκόλλων. «Πρέπει να είναι ιδιαίτερα συνεπείς στην τήρηση των κανόνων, καθώς στις περιοχές αυτές παρατηρείται σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου τα τελευταία 24ωρα» είπε χαρακτηριστικά.

Το αποτύπωμα του Πάσχα

«Σήμερα βλέπουμε καθαρά πιο είναι το αποτύπωμα από το Πάσχα», ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, λέγοντας πως υπήρξε αύξηση των νέων κρουσμάτων σε αρκετές περιφερειακές ενότητες, κάτι που όπως είπε είναι πιθανό να σχετίζεται και με το αυξημένο testing. Η σημαντική επιβάρυνση σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, παρατηρείται στη δυτική Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην περιφερειακή ενότητα της Αιτωλοακαρνανίας.

Επιπλέον σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα διακρίνονται πολλές επιδημιολογικές εξάρσεις σε νησιά όπως η Ικαρία, η Κάρπαθος, η Κέρκυρα, η Νάξος και η Σκιάθος. Κατά την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας χαρακτηριστικό όλων αυτών των επιδημιολογικών εκρήξεων είναι η νεαρή ηλικία των κρουσμάτων που αφορά σε άτομα ηλικίας 20-36 ετών με αποτέλεσμα την πτώση της ηλικίας των νέων κρουσμάτων από τα 44 στα 40 χρόνια.

«Είναι σαφές ότι νέοι πήγαν να δουν τους δικούς τους και μετέφεραν τον ιό από την Αθήνα και άλλες μεγαλουπόλεις στις περιοχές καταγωγής τους, πολλές από τις οποίες ακόμα και πριν το Πάσχα είχαν μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων». Επίσης σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης τα  περισσότερα κρούσματα αποδίδονται σε ενδοοικογενειακή μετάδοση και σε συναθροίσεις. Ακόμα επειδή τα νέα κρούσματα στις περιοχές αυτές αφορούν νεαρούς ενήλικες δεν υπάρχει αύξηση των νοσηλίων και επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

«Όλοι οι κάτοικοι στις περιοχές αυτές πρέπει να ενημερωθούν, ειδικά όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, όσοι είναι πάνω από 30 ετών και είναι άτομα με υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αυτή την περισσό, αφού λόγο της διασποράς του ιού στις κοινότητες αυτές, μπορεί να κολλήσουν», προσέθεσε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Όσο ο ιός είναι ανάμεσά μας δεν πρέπει να ξεχνάμε τα μέτρα προστασίας. Άλλο η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και άλλο η χαλάρωση των μέτρων προστασίας» είπε η κυρία Παπαευαγγέλου. Αναφέρθηκε επίσης στην αξία των αυτοδιαγνωστικών τεστ για τον εντοπισμό ασυμπτωματικών φορέων.

Αναλυτικά όσα είπε η κ. Παπαευαγγέλου

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA