Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου μιλώντας για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, καθώς - όπως είπε το πρωί της Κυριακής στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ - υπάρχουν μεταλλάξεις που δημιουργούνται στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα ένα στέλεχος που φαίνεται ότι αυξάνει τη μετάδοση του ιού. Τόνισε, παράλληλα, ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι όλων των μεταλλάξεων μέχρι στιγμής και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να προσέξουμε, ώστε στο μέλλον να μην έρθουμε αντιμέτωποι με υπερμεταλλάξεις

Διαβάστε ακόμα: Κορονοϊός – Μεταλλάξεις: 752 νέα κρούσματα - Κυριαρχεί η βρετανική

Ο κ. Δημόπουλος επισήμανε ότι στόχος είναι μέσα στο επόμενο δίμηνο «να πετύχουμε τον εμβολιασμό του 50% του πληθυσμού» στην Ελλάδα και ανέφερε πως η Βρετανία κέρδισε το στοίχημα επειδή οι περισσότεροι πολίτες έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου. Ανέφερε, επίσης, ότι από το φθινόπωρο, ενδεχομένως, θα πρέπει να προχωρήσουμε και σε εμβολιασμούς παιδιών.

Η χρήση της μάσκας

Επεσήμανε τη σημασία της χρήσης της μάσκας καθώς - όπως ανέφερε - βοήθησε και στη μείωση της γρίπης. «Σχεδόν εξαφανίστηκε», είπε χαρακτηριστικά και υποστήριξε πως θα πρέπει να συνεχίσουμε να φοράμε τις μάσκες στα μέσα μεταφοράς και στα νοσοκομεία.

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί, πρόσθεσε ο πρύτανης, από τους παγκόσμιους οργανισμούς και φορείς στα μεγάλα κράτη της Ασίας και της Αφρικής. Όπως εξήγησε ο καθηγητής, αν δεν εμβολιαστούν οι πληθυσμοί αυτών των κρατών, ο κορονοϊός θα εξαπλώνεται και θα δίνει τη δυνατότητα σε μεταλλάξεις να αναπτύσσονται, όπως συμβαίνει αυτό το διάστημα στο κέντρο της Αθήνας.

Γώγος: Το 85% των γιατρών έχει εμβολιαστεί

Στην ίδια εκπομπή ήταν καλεσμένος και ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος έθιξε το μεγάλο θέμα των εσωτερικών χώρων. Όπως είπε στους κλειστούς χώρους η μετάδοση είναι μεγαλύτερη. Από την άλλη, στους ανοιχτούς χώρους τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα και οι εμβολιασμένοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να κυκλοφορήσουν και χωρίς μάσκα.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, είπε ότι το 85% των γιατρών έχει εμβολιαστεί, όμως θα πρέπει να πειστεί και το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό.

Σχετικά με τις φτωχές χώρες που δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια, τόνισε ότι είναι σημαντικό οι χώρες που έχουν περισσευούμενα να τα δώσουν, καθώς αν εμβολιαστεί παγκοσμίως ο πληθυσμός δεν θα αναπτυχθούν νέες μεταλλάξεις. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι η φαρμακοβιομηχανία τρέχει για να καλύψει όλες τις μεταλλάξεις, ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα υπάρχοντα στελέχη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA