Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε «επιφυλακή» βρίσκονται οι επιδημιολόγοι του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του κορονοϊού στη χώρα μας εν μέσω της τουριστικής περιόδου. Επιστήμονες και κυβερνητικά στελέχη συνιστούν προσοχή στους πολίτες, τονίζοντας ότι ο κορονοϊός είναι εδώ και ο κίνδυνος για τη μετάδοσή του δεν έχει απομακρυνθεί. Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι ο εφησυχασμός  δεν αποκλείεται να φέρει στο τραπέζι νέα έκτακτα μέτρα αλλά και πιθανά τοπικά lockdown

Της Εφης Τσιβίκα

Διαβάστε ακόμη: Τον Ιούνιο ανοίγει η πλατφόρμα για 18 - 29 ετών - Διαθέσιμα από 21 Μαΐου όλα τα εμβόλια για 40 - 44  

Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως «η πανδημία δεν έχει τελειώσει» και αναφέρθηκε και στις εικόνες που παρατηρήθηκαν το πρώτο Σαββατοκύριακο άρσης των μέτρων. «Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα», είπε ο πρωθυπουργός και ζήτησε από τους πολίτες να τηρήσουν πλήρως τα «λίγα μέτρα, τα οποία έχουν απομείνει» και από τους επαγγελματίες, ειδικά της εστίασης, να εφαρμόσουν απόλυτα τα μέτρα που έχουν καταρτιστεί με βάση τις συστάσεις των ειδικών.

Σύσκεψη των λοιμωξιολόγων – Τα επικρατέστερα σενάρια

Σήμερα Τετάρτη, στο πλαίσιο της τακτικής συνεδρίασης, η υποεπιτροπή της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αναλύει τον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας και αξιολογεί το σύνολο των επιδημιολογικών δεδομένων. Παρότι το επικρατέστερο σενάριο σε περίπτωση εξάρσεων είναι οι ισχυρές συστάσεις, το ενδεχόμενο τοπικών lockdown δεν έχει αποκλειστεί, εάν οι επιδημιολογικοί δείκτες σημάνουν συναγερμό.

Τα νησιά που προβληματίζουν ειδικούς και κυβέρνηση

Ήδη, από την προηγούμενη Παρασκευή, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, χτύπησε το πρώτο καμπανάκι για την κατάσταση που επικρατεί σε νησιά του Ιουνίου και του Αιγαίου, κάνοντας ειδική αναφορά στην Κέρκυρα, τη Σκιάθο, την Ικαρία, την Πάτμο, τη Νάξο, την Κάρπαθο. Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να τηρούν τα μέτρα, προκειμένου να αποτραπεί το απευκταίο σενάριο. Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε ετοιμότητα, έτσι ώστε να παρέμβει άμεσα, με εκτεταμένους διαγνωστικούς ελέγχους και άλλες παρεμβάσεις, εφόσον υπάρξει σχετική υπόδειξη της επιστημονικής επιτροπής.

Εσχατη λύση το lockdown

Για το ενδεχόμενο τοπικών εξάρσεων μίλησε, πάντως, και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, προαναγγέλλοντας την εντατικοποίηση των ελέγχων τα Σαββατοκύριακα, κυρίως στον τομέα της εστίασης για την τήρηση των αποστάσεων και του ωραρίου, αλλά και τη χρήση μάσκας, μέτρο στην εφαρμογή του οποίου, όπως τόνισε, παρατηρείται μία χαλάρωση από τους πολίτες.

Η κυρία Πελώνη σημείωσε ότι για να μπορέσουμε να πάμε σε ακόμα μεγαλύτερες ελευθερίες, πρέπει να πάμε σταδιακά, συντεταγμένα και με προσοχή. Αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, επισήμανε ότι δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο τα κρούσματα, αλλά τον επταήμερο μέσο όρο διότι η θετικότητα μειώνεται και υπάρχει μια εικόνα αποκλιμάκωσης τόσο στις εισαγωγές στα νοσοκομεία όσο και στις διασωληνώσεις. «Αυτή η εικόνα, ωστόσο, δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε. Όλοι κουραστήκαμε πάρα πολύ το χειμώνα από τα περιοριστικά μέτρα, εκεί είναι η παγίδα».

Απαντώντας σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής τοπικών lockdown για την αντιμετώπιση πιθανών εξάρσεων του κορονοϊού, δήλωσε οτι απεύχεται να υπάρξουν επιδημιολογικές εξάρσεις, σημειώνοντας ότι «αν υπάρξουν θα δούμε με τι μέτρα θα αντιμετωπιστούν». Σε κάθε περίπτωση, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι ειδικά για τους τουριστικούς προορισμούς, το «όπλο» είναι το εμβόλιο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA