Μενού
  • Α-
  • Α+

Νέοι επαγγελματικοί δρόμοι μπορούν να ανοίξουν ακόμα και από παραδοσιακές Σχολές που θα επιλέξουν οι υποψήφιοι στις Πανελλήνιες εξετάσεις, αφού οι απόφοιτοι μπορούν να εργαστούν σε νέες ειδικότητες  οι οποίες προκύπτουν από την αλληλεπίδραση επιστημών με βάση την τεχνολογία και τις εφαρμογές της, ενώ μπορούν να εξειδικευτούν και με μεταπτυχιακό. Υπενθυμίζεται ότι από το διάστημα 14-22 Ιουνίου αναμένεται να εξεταστούν οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων και από 15 μέχρι 28 Ιουνίου οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων και εν συνεχεία οι μαθητές θα κληθούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο.

Διαβάστε ακόμη: Πανελλήνιες εξετάσεις: Από σήμερα οι τηλεφωνικές γραμμές για ψυχολογική υποστήριξη μαθητών

Σε ρεπορτάζ της εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» - σε συνεργασία με Συμβούλους Εκπαίδευσης της «Labora» - παρουσιάζονται τα επαγγέλματα και τις εξειδικεύσεις που αναδύονται μέσα από τις αλλαγές που έρχονται και πώς ακόμα και οι υποψήφιοι σχολών με «παραδοσιακές» σπουδές μπορούν να απορροφηθούν σε ειδικότητες που ούτε οι ίδιοι είχαν φανταστεί και οι οποίες προκύπτουν από την αλληλεπίδραση επιστημών με βάση την τεχνολογία και τις εφαρμογές της. 

Ψυχολογία

Για όλους τους υποψηφίους των Πανελλήνιων Εξετάσεων του 1ου επιστημονικού πεδίου αρκετά δημοφιλείς είναι οι σχολές Ψυχολογίας, που όμως μέχρι πρόσφατα συνδέονταν περισσότερα με εξειδίκευση στην Κλινική, στην Εξελικτική, στη Γνωστική, στην Οργανωτική ή τη Σχολική Ψυχολογία. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει πλέον, καθώς η Ψυχολογία είναι μια επιστήμη που παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλά πεδία, όπως στην εξέλιξη της Μηχανικής Μάθησης και της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Νέες εξειδικεύσεις: Με τα απαραίτητα συνοδευτικά ακαδημαϊκά προσόντα, ένας απόφοιτος Ψυχολογίας μπορεί να ασχοληθεί με το Μarketing, τη μελέτη συμπεριφοράς, το ανθρώπινο δυναμικό και τη Γνωσιακή Ψυχολογία, ανατρέποντας την παραδοσιακή εικόνα των επαγγελματιών που έχουν επικοινωνία μόνο με τον θεραπευόμενο.

Ηλεκτρολόγοι μηχανικοί

Η συγκεκριμένη επιστήμη περιέχει ένα μεγάλο πλήθος δραστηριοτήτων που εκτείνονται από την ενέργεια και την έξυπνη εκμετάλλευσή της, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και την Πληροφορική έως και τη Μηχανική Μάθηση. Γενικότερα, ο ηλεκτρολόγος μηχανικός ασχολείται κυρίως με τις εφαρμογές της τεχνολογίας στα πεδία του ηλεκτρισμού, της ηλεκτρονικής, του ηλεκτρομαγνητισμού κ.ά.

Νέες εξειδικεύσεις: Τα πεδία στα οποία μπορούν να απορροφηθούν οι απόφοιτοι αυτών των σχολών είναι πολλά αφού η τεχνολογική υπερανάπτυξη εκτείνεται από τα ηλεκτρικά συστήματα παραγωγής, μεταφοράς, διανομής ενέργειας, τα συστήματα ελέγχου, την αρχιτεκτονική υπολογιστών έως και τα συστήματα τηλεπικοινωνιών, τα δίκτυα δεδομένων, τη Μηχανική Μάθηση και την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Μηχανολόγοι μηχανικοί

Η επιστήμη του μηχανολόγου μηχανικού εστιάζει στην ανάπτυξη, στο σχεδιασμό, στην κατασκευή, στην υλοποίηση και τη λειτουργία μηχανολογικών συστημάτων κάθε είδους μηχανής σε βιομηχανίες όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η αεροδιαστημική, η βιοτεχνολογία, η ρομποτική, ο αυτοματισμός κ.ά., καθώς και σε κάθε πτυχή της σύγχρονης ζωής.

Νέες εξειδικεύσεις: Η Μηχατρονική αποτελεί ένα πεδίο που συνεχώς εξελίσσεται με κινητήρες νέας γενιάς, που χρησιμοποιούν μπαταρίες και δημιουργούν νέες προκλήσεις σχετικά με τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης και την ανάπτυξη νέων ηλεκτρικών συστημάτων. Παράλληλα, η Ρομποτική αποτελεί ένα σύγχρονο πεδίο, το οποίο περιλαμβάνει το σχεδιασμό και τη δοκιμή σύνθετων και περίπλοκων αρχιτεκτονικά συσκευών (αισθητήρες, ελεγκτές και ενεργοποιητές βιοϊατρικών συσκευών που χρησιμοποιούνται σε προσθετικά ιατρικά εμφυτεύματα) με πολλές εφαρμογές ακόμη και στον τομέα της Ιατρικής.

Ιατρική

Δεν χρειάζονται συστάσεις για την επιστήμη, οι σχολές της οποίας κρατάνε σχεδόν σταθερά την πρώτη θέση στο βάθρο με τις πιο υψηλόβαθμες σχολές στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Ήδη το πτυχίο της Ιατρικής προσφέρει 40 αναγνωρισμένες στην Ελλάδα για το 2021. Όμως νέες ανάγκες συνεχώς γεννώνται και αναδείχθηκαν εντόνως με την επέλαση της πανδημίας.

Νέες εξειδικεύσεις: Μέσω της μεταπτυχιακής εξειδίκευσης, οι απόφοιτοι μπορούν να εκμεταλλευτούν τις νέες εφαρμογές και την αλληλεπίδραση επιστημόνων από διαφορετικές επιστημονικές βάσεις για να απορροφηθούν σε ειδικότητες που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη (ταχύτατη ανάλυση ιατρικών πληροφοριών και δεδομένων έρευνας, η οποία επιταχύνει το χρονικό όριο δημιουργίας και κυκλοφορίας εμβολίων και φαρμάκων). Παράλληλα, η Επαυξημένη και η Εικονική Πραγματικότητα (Augmented, Virtual Reality) αποτελούν τεχνολογίες που ανοίγουν νέα πεδία στον τομέα της Υγείας (εξ αποστάσεως χειρουργικές επεμβάσεις, τρισδιάστατη απεικόνιση ανθρώπινου σώματος με εκπληκτική ακρίβεια κ.ά.), ενώ η Νανοτεχνολογία αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο χορήγησης φαρμακευτικής αγωγής, αλλά και έρευνας αναφορικά με τις παθήσεις και τις ασθένειες.

Οικονομικά

Πρόκειται για έναν τομέα που συγκεντρώνει δεκάδες σχολές και τμήματα με συναφές αντικείμενο σπουδών, παραμένοντας διαχρονικά δημοφιλής στους υποψηφίους των Πανελληνίων εξετάσεων. Όμως, είναι ένας τομέας που όσες ευκαιρίες έχει άλλες τόσες παγίδες έχει, με την απορρόφηση σε αρκετά πεδία να φθίνει τα τελευταία χρόνια . Αρκετά τμήματα Οικονομικών στην περιφέρεια είδαν φέτος τον αριθμό εισακτέων τους να αυξάνεται, σε αντίθεση με τα κεντρικά Ιδρύματα που είχαν σημαντικές απώλειες σχεδόν στο σύνολό τους.

Νέες εξειδικεύσεις: Στο άμεσο παρόν, πλέον μιλάμε για Επιχειρηματική Αναλυτική (η διαδικασία συλλογής, επεξεργασίας και μελέτης επιχειρηματικών δεδομένων και η μετατροπή τους σε επιχειρηματικές γνώσεις με τη χρήση στατιστικών μοντέλων με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας). Παράλληλα, η Ανάλυση Δεδομένων μέσω της αλληλεπίδρασης της Πληροφορικής με τα Μαθηματικά και τη Στατιστική δημιουργεί νέα δεδομένα στην έρευνα αγοράς, στο Μarketing, στις πωλήσεις, αλλά και σε θέματα λογιστικής και χρηματοοικονομικής ανάλυσης και διαχείρισης.

Πληροφορική

Στη συγκεκριμένη επιστήμη υπάρχει πληθώρα τμημάτων σε όλη τη χώρα και με αυξημένο τον αριθμό εισακτέων σε αρκετά περιφερειακά Ιδρύματα στις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις. Οι φοιτητές της Πληροφορικής αποκτούν ολοκληρωμένες γνώσεις πάνω στην επιστήμη και την αρχιτεκτονική των υπολογιστών, τον προγραμματισμό, τις υπολογιστικές διαδικασίες και έχουν ένα τεράστιο εύρος απασχόλησης, μιας και οι εφαρμογές της Επιστήμης Υπολογιστών εκτείνονται σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του ανθρώπου.

Νέες εξειδικεύσεις: Η Αρχιτεκτονική Υπολογιστών, η Τεχνολογία Λογισμικού, τα Λειτουργικά Συστήματα, οι Γλώσσες Προγραμματισμού, οι Κινητές και Ασύρματες Επικοινωνίες, η Επεξεργασία Σήματος, οι Βάσεις Δεδομένων, τα Δίκτυα Υπολογιστών κ.ά. προϋπάρχουν και αναπτύσσονται με απίστευτη ταχύτητα. Από την άλλη, αναδύονται ευκαιρίες άμεσα στην Ασφάλεια Δικτύων (με την αύξηση χρήσης των κινητών τηλεφώνων), στις τεχνολογίες αιχμής (5G, υπολογιστικά νέφη), αλλά και στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τη Μηχανική Μάθηση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA