Μενού
  • Α-
  • Α+

Λίγο περισσότερο από τρεις εβδομάδες απομένουν μέχρι την έναρξη των Πανελληνίων Εξετάσεων για τους πάνω από 100.000 φετινούς υποψήφιους όλων των κατηγοριών, που στη συνέχεια θα κληθούν να επιλέξουν Σχολή ή Τμήμα. Το διάστημα 14-22 Ιουνίου θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων και από 15 μέχρι 28 Ιουνίου εκείνοι των Επαγγελματικών Λυκείων. 

Διαβάστε ακόμη: Πανελλήνιες εξετάσεις: Νέες ειδικότητες από παραδοσιακές Σχολές – Οι επιλογές που έχουν οι υποψήφιοι

Φέτος, το υπουργείο Παιδείας έχει εισάγει αρκετά νέα δεδομένα, που αφορούν - μεταξύ άλλων- την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, όσους ασθενήσουν και δεν δώσουν το παρόν στις εξετάσεις, αλλά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Μια από τις φετινές καινοτομίες είναι ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής παίζει καθοριστικό ρόλο. Φέτος, το κάθε τμήμα έχει ορίσει τον δικό του συντελεστή, με μέγιστη τιμή το 1.20%. Αυτό σημαίνει ότι φέτος δεν θα δούμε υποψηφίους να εισάγονται με πολύ χαμηλές βαθμολογίες, ακόμα και με λευκή κόλλα, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. 

Οι συντελεστές ορίστηκαν από το εκάστοτε ΑΕΙ για κάθε τμήμα ή σχολή του, βάσει των οποίων προέκυψε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ). Η ΕΒΕ διαμορφώνεται από το μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με συντελεστή. Το σκεπτικό του υπουργείου Παιδείας είναι να μην εξαρτάται το ποσοστό επιτυχόντων κάθε χρόνο από την εκάστοτε ευκολία ή δυσκολία των θεμάτων». 

Τι προβλέπεται σε περίπτωση ασθένειας

Όποιος νοσήσει λίγο πριν από τις εξετάσεις ή κατά τη διάρκειά τους, πρέπει να συμμετάσχει στις επαναληπτικές Πανελλήνιες του Σεπτεμβρίου. Εάν ασθενήσει κάποιος υποψήφιος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, θα του δοθεί η δυνατότητα να εξεταστεί τον Σεπτέμβριο. Αναμένεται αναλυτικό πρωτόκολλο, όταν συζητηθεί με την αρμόδια επιτροπή των ειδικών. Επίσης, οι συνθήκες διεξαγωγής των Πανελλαδικών θα ανακοινωθούν όσο πλησιάζει ο καιρός των εξετάσεων, καθώς θα καθοριστεί από την πορεία της πανδημίας.

Ενημέρωση μέσω κινητού

Επίσης, φέτος για πρώτη φορά, οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο για τη βαθμολογία τους σε κάθε μάθημα, αλλά και για το τμήμα ή τη σχολή εισαγωγής τους. Εντός της εβδομάδας, αναμένεται να ανακοινωθεί το πρωτόκολλο ασφαλείας στις εξετάσεις, δηλαδή με ποιον τρόπο θα εξεταστούν οι υποψήφιοι και εάν θα υποβληθούν σε self test. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA