Μενού
  • Α-
  • Α+

«Ζήσαμε μια ταινία τρόμου» λέει ο Νίκος Πέταλης, Έλληνας επιβάτης που βρέθηκε στην πτήση της Ryanair από Αθήνα προς Βίλνιους και έκανε αναγκαστική προσγείωση στην Λευκορωσία για να συλληφθεί ο δημοσιογράφος, Ρομάν Προτασέβιτς, που επέκρινε το καθεστώς Λουκασένκο.

Διαβάστε ακόμη: Λευκορωσία: Πώς έγινε η «αεροπειρατία» με εντολή Λουκασένκο

«Μπήκαμε στην πτήση για να πάμε στην οικογένειά μας. Ήμασταν σε διαδικασία προσγείωσης. Δέκα λεπτά πριν προσγειωθούμε στο Βίλνιους, μας ενημέρωσαν ότι πρέπει να κάνουμε αναγκαστική προσγείωση στη Λευκορωσία» περιγράφει ο κ. Πέταλης στο Mega. «Μας λέει ο πιλότος ότι πρέπει να κάνουμε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ αλλά δεν μας εξήγησε τον λόγο. Προσγειωθήκαμε στο Μινσκ και ήμασταν σε αναμονή μέσα στο αεροπλάνο. Ήρθαν άνθρωποι και σκυλιά για έλεγχο. Μετά από μια ώρα κατεβήκαμε. Ήταν κανονική πτήση, σα να μη τρέχει τίποτα» αναφέρει.

«Όταν ακούστηκε ότι γυρνάει Λευκορωσία το αεροπλάνο, είδα την αντίδραση του. Έπιανε το κεφάλι του σα να ξέρει ότι κάτι κακό θα συμβεί. Ήταν φοβισμένος. Τον έβλεπες και έλεγες κάτι συμβαίνει με αυτόν» λέει για τον Προτασέβιτς.

Μετά την αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ οι επιβάτες περίμεναν σε έναν χώρο αναμονής. «Περιμέναμε στο χώρο αναμονής, δεν μας άφηναν να πάμε ούτε στην τουαλέτα. Μετά από λίγο ήρθαν κάποιοι υψηλόβαθμοι αστυνομικοί και τον συνέλαβαν. Αυτός καθόταν δίπλα μου, σα να μη συνέβαινε κάτι» κατέληξε ο κ. Πέταλης.

Διεθνείς αντιδράσεις για την αεροπειρατεία - Έρχονται κυρώσεις στη χώρα

Στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, σήμερα Δευτέρα 24 Μαΐου, θα συζητηθεί το θέμα της εκτροπής του αεροσκάφους της Ryanair  εκτελούσε πτήση από την Αθήνα προς το Βίλνιους, πρωτεύουσα της Λιθουανίας. με την αναγκαστική προσγείωση στη Λευκορωσία. Οι διεθνείς αντιδράσεις ήταν έντονες από την πρώτη στιγμή και μάλιστα δεν αποκλείεται να υπάρξουν και κυρώσεις.

Η Ελλάδα μέσω της ανακοίνωσης που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «πράξη κρατικής αεροπειρατείας», τη στιγμή που ο Πρωθυπουργό Κυριάκος Μητσοτάκης καταδίκασε με έντονο τρόπο σημειώνοντας στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter πως: Η αναγκαστική προσγείωση μιας εμπορικής πτήσης για να συλληφθεί δημοσιογράφος είναι μια πρωτοφανής, σοκαριστική πράξη. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών. Αύριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να εξετάσει την άσκηση πίεσης προς τη Λευκορωσία. Φτάνει πια».

Στο διήμερο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το πρόγραμμα περιλάμβανε συζητήσεις για την πανδημία του νέου κορονοϊού, την κλιματική αλλαγή και τη Ρωσία. Όμως εκπρόσωπος του προέδρου Σαρλ Μισέλ κατέστησε σαφές ότι η Λευκορωσία προστέθηκε στην ατζέντα.

«Οι συνέπειες και οι πιθανές κυρώσεις θα συζητηθούν» στη Σύνοδο Κορυφής, ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Θα πρέπει να υπάρξουν όλες οι προβλεπόμενες «συνέπειες για τις παραβιάσεις των διεθνών κανόνων που διέπουν τις αερομεταφορές», διεμήνυσε από τη δική της πλευρά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Διεθνείς αντιδράσεις

Οι αντιδράσεις από τους ευρωπαίους ηγέτες ήταν έντονες ενώ πολλές είναι πλέον οι χώρες που ζητούν την επιβολή κυρώσεων προς την κυβέρνηση της Λευκορωσίας.

Την ίδια στιγμή, η Λιθουανία κάλεσε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσουν σε συμφωνία με την οποία θα αποφεύγουν οι αεροπορικές εταιρείες τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε το συμβάν «σοβαρό και επικίνδυνο» και τόνισε πως απαιτείται διεθνής έρευνα, με τον εκπρόσωπό του να σημειώνει «Οι λευκορωσικές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν την ασφαλή επιστροφή του πληρώματος και όλων των επιβατών στο Βίλνιους».

Σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν ζητεί την άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς, ενώ τονίζει πως «η σοκαριστική ενέργεια που διαπράχθηκε από το καθεστώς Λουκασένκο έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή 120 και πλέον επιβατών, συμπεριλαμβανομένων πολιτών των ΗΠΑ».

Κλήθηκε ο πρεσβευτής της Λευκορωσίας στη Γαλλία

Ο πρεσβευτής της Λευκορωσίας στο Παρίσι κλήθηκε χθες Κυριακή στο υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, μετά την εκτροπή από τις λευκορωσικές αρχές αεροσκάφους της γραμμής το οποίο εξαναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ και τη σύλληψη αντιφρονούντα δημοσιογράφου που επέβαινε σε αυτό. «Ο πρεσβευτής της Λευκορωσίας στη Γαλλία (σ.σ. Ιγκόρ Φίσενκα) κλήθηκε απόψε στο Κε ντ’ Ορσέ κατ’ απαίτηση του υπουργού (Εξωτερικών) Ζαν-Ιβ Λεντριάν», ανέφερε το ΥΠΕΞ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA