Μενού
  • Α-
  • Α+

Μεγαλύτερα κρίνονται τα οφέλη από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της AstraZeneca σε σχέση με τον κίνδυνο για τις θρομβώσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε - παρά τα πέντε περιστατικά θρομβώσεων που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας - να μην αλλάξει τα όρια ηλικίας και να συνεχιστεί κανονικά ο εμβολιασμός με το σκεύασμα της AstraZeneca. Σύμφωνα τόσο με την Επιτροπή Εμβολιασμών όσο και με τον ΕΟΦ, δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό στοιχείο που να δείχνει ότι ευθύνεται το εμβόλιο

Διαβάστε ακόμη: Επιβεβαίωση Reader για εμβόλιο AstraZeneca - Καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας

«Μεγαλύτερα τα οφέλη από το εμβόλιο AstraZeneca»: Η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε στις 26 Μαΐου εκτάκτως, προκειμένου να συζητήσει την αλλαγή στα όρια ηλικίας, στα οποία χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca, έπειτα από τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα και συνδέονται χρονικά με τους εμβολιασμούς. Όπως τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό και τους εμβολιασμούς «η Επιτροπή αποφάσισε ότι τα οφέλη από τον εμβολιασμό υπερτερούν του συνδρόμου TTS, θρομβώσεων και θρομβοπενίας και θα συνεχιστεί το ισχύον πρόγραμμα, χωρίς αλλαγές στα όρια ηλικίας».  

«Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 5 περιπτώσεις θρόμβωσης μετά το εμβόλιο της Astrazeneca. Από αυτές, οι 4 εκδηλώθηκαν σε γυναίκες και μία σε άνδρα 35 ετών. Ένας ασθενής ανάρρωσε, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε. Συγκριτικά, 62 γυναίκες 30 - 49 ετών νοσηλεύθηκαν το τελευταίο δίμηνο και 28 κατέληξαν. Σύμφωνα με τα παραπάνω, η Επιτροπή κρίνει ότι το όφελος του εμβολιασμού υπερτερεί του κινδύνου για θρομβώσεις. Λαμβάνοντας υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα και την τρέχουσα διασπορά, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ισχύον πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου.

Στη συνέχεια η κυρία Θεοδωρίδου στάθηκε στις γυναίκες κάτω των 50 ετών, αναφέροντας: «Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες κάτω των 50 και τα εμβόλια MRNA είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη δόση, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, καθώς η πιθανότητα εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη δεύτερη δόση είναι εξαιρετικά μικρή».

Η ανακοίνωση του ΕΟΦ για τις θρομβώσεις από το εμβόλιο

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΦ, σε σύνολο 905.915 εμβολιασμών 1ης και 2ης δόσης υπάρχουν από την αρχή του εμβολιασμού 5 επιβεβαιωμένα περιστατικά ΤΤS, τα οποία η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης αξιολόγησε βάσει κλινικοεργαστηριακών και δημοσιευμένων επιστημονικών δεδομένων ότι σχετίζονται με το εμβόλιο και για τα οποία η αναλογία προς το σύνολο των εμβολιασθέντων με VAXZEVRIA είναι 1:181.000 (0,55/100.000).

Αναφορικά με την εμφάνιση  περιστατικών TTS σε  εμβολιασμένους των ηλικιακών ομάδων κάτω των 50 ετών με το εμβόλιο VAXZEVRIA στον ελληνικό πληθυσμό, από τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει ότι η συχνότητα εμφάνισης για την ηλικιακή ομάδα 30-39 είναι 1.58/100.000 (αντίστοιχη αναφερόμενη στον ΕΜΑ 1.8/100.000), ενώ για την ηλικιακή ομάδα 40-49 υπολογίζεται σε 2.28/100.000 (αναφερόμενη στον ΕΜΑ 2.1/100.000).

Το περιστατικό της 63χρονης γυναίκας στη Μυτιλήνη που αναφέρθηκε εχθές, Τρίτη, είχε εξετασθεί από την ειδική Ομάδα Εργασίας της Ε.ΦΑΡ. για τα εμβόλια σε παλαιότερη συνεδρίαση και χαρακτηρίστηκε, βάσει όλων των διαθέσιμων πληροφοριών, ως μη σχετιζόμενο, λόγω του χρονικά απομακρυσμένου γεγονότος (25 μέρες μετά τον εμβολιασμό) και του υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακού συμβάντος λόγω προδιαθεσικών παραγόντων.

Ποια είναι τα πέντε περιστατικά θρόμβωσης έπειτα από εμβολιασμό

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί πέντε περιπτώσεις του σπάνιου συνδρόμου θρόμβωσης - θρομβοπενίας, μετά τη χορήγηση του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca. Από τις περιπτώσεις αυτές, οι 4 εκδηλώθηκαν σε γυναίκες ηλικίας 36, 44, 47 και 61 ετών και η μια σε άνδρα ηλικίας 35 ετών. 

Από τις πέντε περιπτώσεις εμβολιασθέντων, που εμφάνισαν θρόμβωση, τρεις εντοπίζονται στην Κρήτη. Πρόκειται για έναν 35χρονο που υπέστη δύο θρομβώσεις μετά τον εμβολιασμό του με το σκεύασμα της AstraZeneca και πλέον είναι καλά στην υγεία του και δύο γυναίκες, μία 44χρονη και μία 47χρονη, που νοσηλεύονται και οι δύο. Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση παραμένει η 44χρονη, που νοσηλεύεται σε καταστολή στην Κρήτη και οι ελπίδες να τα καταφέρει είναι ελάχιστες, σύμφωνα με τους γιατρούς της. Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζεται για την 47χρονη που υπέστη εγκεφαλικό και οι γιατροί ελπίζουν ότι θα καταφέρει να επανέλθει.

Το τέταρτο περιστατικό είναι μία 36χρονη γυναίκα που νοσηλευόταν από τις 22 Μαΐου σε νοσοκομείο της Μυτιλήνης και μεταφέρθηκε δέκα μέρες μετά τον εμβολιασμό της στο Ιπποκράτειο με συμπτώματα θρόμβωσης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η γυναίκα είχε εμβολιαστεί με AstraZeneca, ενώ το περιστατικό έχει καταγραφεί στην κίτρινη κάρτα του ΕΟΦ, προκειμένου να διερευνηθεί.

Επίσης, μία 61χρονη γυναίκα είναι η τελευταία περίπτωση θρόμβωσης μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca και η μοναδική που κατέληξε. Σύμφωνα με την καταγγελία της οικογένειάς της, η γυναίκα κατέληξε από θρόμβωση πέντε μέρες μετά τον εμβολιασμό της. Είναι η μοναδική περίπτωση, ο φάκελος της οποίας έχει ολοκληρωθεί και έχει κατατεθεί στον ΕΜΑ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA