ΚΟΙΝΩΝΙΑ
28/05/2021 07:14

Πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού: Πώς θα λειτουργεί στα ταξίδια - 8 ερωτήσεις και απαντήσεις

Στην τελική ευθεία για το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού που στην Ελλάδα, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από την 1η Ιουνίου και σε όλη την Ευρώπη από 1η Ιουλίου – Τι είναι και πώς θα λειτουργεί, όλες οι λεπτομέρειες 

Πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού: Πώς θα λειτουργεί στα ταξίδια - 8 ερωτήσεις και απαντήσεις
Τουρίστες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» (Πηγή: Eurokinissi)
Ανάγνωση:

Λίγο πριν τεθεί σε ισχύ το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού για τη διευκόλυνση των ταξιδιών το καλοκαίρι, παρουσιάζεται, σήμερα Παρασκευή 28 Μαΐου από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Ψηφιακής Διακύβερνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.

Διαβάστε ακόμη: Πράσινο πιστοποιητικό: Νωρίτερα από την 1η Ιουλίου θα το εφαρμόσει η Ελλάδα

Το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού θα αποδεικνύει ότι ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, ότι έχει εξεταστεί για COVID-19 και το τεστ είναι αρνητικό ή ότι έχει αναρρώσει από την COVID-19 και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Θα λειτουργεί σαν μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για όλους τους Ευρωπαίους, θα διευκολύνει τους συνοριακούς ελέγχους και κατ’ επέκταση τους ταξιδιώτες», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, στην ενημέρωση των συντακτών την Πέμπτη.

Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό επισήμως θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου για όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά οι Έλληνες πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να το εκδώσουν ήδη από την 1η Ιουνίου. Μάλιστα, υπάρχει η δυνατότητα για διμερείς συμφωνίες μεταξύ των χωρών στις οποίες θα είναι σε ισχύ το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού: Τι είναι και πώς θα λειτουργεί

Οι Έλληνες πολίτες από την 1η Ιουνίου θα μπορούν να μπουν στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα gov.gr και να εκδίδουν το green pass χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet είτε τον ΑΜΚΑ τους.

Τα πράσινα πιστοποιητικά θα ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα περιέχουν έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή για την προστασία του από τυχόν πλαστογράφηση, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη, μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν παντού στην ΕΕ.

Όσον αφορά τα δεδομένα που θα περιέχει το πιστοποιητικό περιορίζονται στις απαραίτητες κύριες πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης κλπ, οι οποίες δεν θα μπορούν να διατηρούνται από τις χώρες που επισκέπτεται ο ταξιδιώτης. Για σκοπούς επαλήθευσης, ελέγχεται μόνο η εγκυρότητα και η γνησιότητα του πιστοποιητικού, μέσω της επαλήθευσης της αρχής έκδοσης και της υπογραφής. Όλα τα δεδομένα σχετικά με την υγεία παραμένουν στην αρμοδιότητα του κράτους μέλους που εξέδωσε το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό.

Είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός για τα ταξίδια;

Δεν είναι απαραίτητο να έχει εμβολιαστεί κανείς για να μπορέσει να ταξιδέψει. Όλοι οι πολίτες της ΕΕ, είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι, έχουν το θεμελιώδες δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ. Η ίδια αρχή ισχύει για τα δικαιώματα των υπηκόων τρίτων χωρών που παραμένουν ή διαμένουν σε κράτη μέλη της ΕΕ και οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να ταξιδέψουν σε άλλα κράτη μέλη. Η πρόταση είναι σαφής ως προς το ότι το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα πρέπει να διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της ΕΕ και δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για την ελεύθερη κυκλοφορία. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να μπορούν να εξακολουθήσουν να ασκούν τα δικαιώματά τους για ελεύθερη κυκλοφορία, ενδεχομένως με την επιφύλαξη περιορισμών όπως η πραγματοποίηση εξέτασης ή η καραντίνα/αυτοαπομόνωση.

Ποιες πληροφορίες θα περιλαμβάνει το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό

Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα περιέχει τις απαραίτητες βασικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, κράτος μέλος έκδοσης και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό.

Επιπλέον:

Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού: χορηγηθέν εμβόλιο και παρασκευαστή του εμβολίου, αριθμό δόσεων, ημερομηνία εμβολιασμού

Για το πιστοποιητικό εξέτασης: είδος δοκιμασίας, ημερομηνία και ώρα της δοκιμασίας, κέντρο εξέτασης και αποτέλεσμα

Για το πιστοποιητικό ανάρρωσης: ημερομηνία θετικού αποτελέσματος δοκιμασίας, εκδότης του πιστοποιητικού, ημερομηνία έκδοσης, ημερομηνία λήξης ισχύος

Τι μορφή θα έχει το πράσινο πιστοποιητικό

Τα πιστοποιητικά θα εκδίδονται σε ψηφιακή μορφή, ώστε να είναι δυνατή η εμφάνισή τους σε smartphone ή η εκτύπωσή τους, ανάλογα με την προτίμηση του κατόχου τους. Τα πιστοποιητικά θα περιέχουν διαλειτουργικό μηχαναγνώσιμο κωδικό QR που θα περιέχει τα απαραίτητα βασικά δεδομένα καθώς και ψηφιακή υπογραφή. Για την καλύτερη διασυνοριακή αποδοχή, οι πληροφορίες στο πιστοποιητικό θα πρέπει να αναγράφονται στην γλώσσα ή στις γλώσσες του κράτους μέλους έκδοσης και στα αγγλικά.

Για πόσο χρονικό διάστημα θα εφαρμόζεται το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό;

Το σύστημα ψηφιακών πράσινων πιστοποιητικών θα ανασταλεί όταν ο ΠΟΥ κηρύξει το τέλος της διεθνούς κατάστασης έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας εξαιτίας της COVID-19.

Τι γίνεται αν περιμένω ακόμη τη δεύτερη δόση του εμβολίου;

Μια δόση του εμβολίου θα παράσχει πιστοποιητικό που θα πιστοποιεί ότι στον πολίτη έχει χορηγηθεί η πρώτη δόση – ακόμη κι αν το σκεύασμα που έχει επιλέξει έχει και δεύτερη. Ωστόσο, αυτό δεν εγγυάται ότι αν ταξιδέψει σε άλλη χώρα θα αποφύγει τεστ ή καραντίνα.

Ποια εμβόλια καλύπτει το πιστοποιητικό;

Το πράσινο πιστοποιητικό καλύπτει τα τέσσερα εμβόλια που έχουν εγκριθεί επίσημα από τον ΕΜΑ, δηλαδή AstraZeneca, BioNTech/Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson. Ωστόσο, είναι στην ευχέρεια των κρατών-μελών να αποφασίσουν και μονομερώς για άλλα εμβόλια, όπως για παράδειγμα το ρωσικό Spuntik που χρησιμοποιείται ήδη στην Ουγγαρία.

Ποιο θα είναι το κόστος των ψηφιακών πράσινων πιστοποιητικών;

Τα πιστοποιητικά θα εκδίδονται δωρεάν. Τα κράτη μέλη πρέπει να επωμιστούν το κόστος για την δημιουργία υποδομής σε εθνικό επίπεδο. Η Επιτροπή θα παράσχει χρηματοδότηση για την στήριξη των κρατών μελών στην δημιουργία της αναγκαίας υποδομής, αν χρειαστεί. Η Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει την δημιουργία της πύλης σε επίπεδο ΕΕ και θα υποστηρίξει τα κράτη μέλη για την ανάπτυξη λογισμικού που θα χρησιμοποιείται από τους αρμόδιους για την επαλήθευση που θα σαρώνει τον κωδικό QR.

Με πληροφορίες από Politico, sigmalive

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΕΜΒΟΛΙΟ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ