Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Κορονοϊός: Όσα γνωρίζουμε για την άγνωστη μετάλλαξη στην Κρήτη – Τι είπε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου

Για την άγνωστη μετάλλαξη του κορονοϊού που εμφανίστηκε στην Κρήτη μίλησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου – Τι πρέπει να προσέξουμε βάσει των όσων έχουν εντοπίσει μέχρι τώρα οι ειδικοί.

Σε κρίσιμη κατάσταση η 44χρονη απο την Κρήτη μετά τον εμβολιασμό (Πηγή: Eurokinissi)
Σε κρίσιμη κατάσταση η 44χρονη απο την Κρήτη μετά τον εμβολιασμό (Πηγή: Eurokinissi)

Για το νέο στέλεχος επικίνδυνης μετάλλαξης του κορονοϊού που εντοπίστηκε στην Κρήτη μίλησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου επισημαίνοντας ότι προς το παρόν μένει να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Διαβάστε ακόμη: Καθηγητής Τζανάκης στο Reader για τη νέα μετάλλαξη κορονοϊού στην Κρήτη: Τι ξέρουμε μέχρι σήμερα

«Όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλες τις χώρες εμφανίζονται μικρές ή μεγαλύτερες μεταλλάξεις του κορονοϊού. Αυτές θέλουν περισσότερο έλεγχο από τις αρμόδιες Επιτροπές για το κατά πόσο είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια. Αυτό είναι κάτι που δεν το γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή. Επομένως θέλει μία εγρήγορση και μία παρακολούθηση τόσο των νέων κρουσμάτων, για να εξακριβωθεί η μεταδοτικότητα της νέας μετάλλαξης αλλά και των νοσηλευομένων ώστε να διαπιστωθεί αν προκαλεί βαρύτερη νόσηση» εξήγησε η κυρία Ψαλτοπούλου μιλώντας στο Open.

«Αυτό που γενικά γνωρίζουμε για τις μέχρι τώρα γνωστές μεταλλάξεις είναι ότι η ανταπόκριση των εμβολίων είναι αρκετά καλή άρα, αν και παραμένουμε σε εγρήγορση για την εμφάνιση κάποιας νέας πιο επιθετικής μετάλλαξης, αυτό που έχει σημασία είναι να εμβολιαστούμε όλοι» τόνισε.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί τρία κρούσματα της νέας μετάλλαξης στην Κρήτη και γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών τους. Το συγκεκριμένο στέλεχος έχει έναν συνδυασμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη της ακίδας που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαφυγής της ανοσίας και οι ειδικοί προβληματίζονται για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο στέλεχος έχει βόρεια προέλευση και έχει ήδη περιγραφεί στη Ρωσία και τη Νορβηγία.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Κορονοϊός #μετάλλαξη #Κρήτη