Μενού
  • Α-
  • Α+

Βρετανία του Μπόρις Τζόνσον εφαρμόζει το σύστημα του «φωτεινού σηματοδότη», που χωρίζει τους τουριστικούς προορισμούς σε πράσινες, πορτοκαλί και κόκκινες χώρες. Η διατήρηση της Ελλάδας στους πορτοκαλί προορισμούς για τον τουρισμό προκαλεί σύγχυση τόσο σε Έλληνες όσο και σε Βρετανούς, καθώς συνεχίζει διαψεύδει τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι η χώρα μας θα εξασφάλιζε μία θέση ανάμεσα στους πράσινους προορισμούς. Η πορτοκαλί λίστα αναγκάζει όσους επιστρέφουν από τη χώρα μας να μπαίνουν σε δεκαήμερη, κατ' οίκον καραντίνα. 

Διαβάστε ακόμη: Μαρμαράς: Σε επιδημιολογική «βόμβα» εξελίσσεται η βλέννα στην θάλασσα

Στα μέσα Ιουλίου η επόμενη αξιολόγηση

Η επόμενη αξιολόγηση θα γίνει μέσα Ιουνίου και τότε, οι Βρετανοί θα έχουν στα χέρια τους αναλυτικά στοιχεία για την επιδημιολογική κατάσταση όλων των ελληνικών νησιών, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN. Η χώρα μας θα αποστέλλει τακτικά αυτά τα δεδομένα (αριθμό κρουσμάτων και ασθενών, πορεία εμβολιασμών κ.ο.κ.), προκειμένου να είναι σε θέση οι Βρετανοί να αξιολογήσουν, εάν μπορούν να βάλουν στο «πράσινο» κάποια νησιά, ανεξαρτήτως αν διατηρούν την ηπειρωτική χώρα στο «πορτοκαλί».

Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να μην εντάξει καμία νέα χώρα στην «πράσινη λίστα», αντιθέτως μετέφερε άλλες επτά από την «πορτοκαλί» στην «κόκκινη». Πρόκειται για το Αφγανιστάν, το Μπαχρέιν, την Κόστα Ρίκα, την Αίγυπτο, τη Σρι Λάνκα, το Σουδάν και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο. Όλες οι αλλαγές θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 4 π.μ. της Τρίτης, 8 Ιουνίου.

αρότι είχαν δημιουργηθεί ελπίδες ότι δημοφιλή τουριστικά μέρη, όπως ισπανικά και ελληνικά νησιά, όπως και η Μάλτα θα έμπαιναν σε «πράσινο» στάτους, με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, η λίστα θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο. Η Πορτογαλία ήταν από τις λίγες χώρες που κατάφεραν να μπουν στην πράσινη λίστα, με αποτέλεσμα αρκετοί Βρετανοί να σπεύσουν να κλείσουν τουριστικά πακέτα.

Γιατί πήρε την απόφαση η βρετανική κυβέρνηση

«Το ποσοστό θετικότητας σχεδόν διπλασιάστηκε από την τελευταία αξιολόγηση της Πορτογαλίας» είπε ο υπουργός Γκραντ Σαπς, εξηγώντας στους δημοσιογράφους τους λόγους για τους οποίους το Λονδίνο έλαβε αυτή την απόφαση. «Και (…) έχει εντοπιστεί ένα είδος νεπαλέζικης μετάλλαξης της λεγόμενης ινδικής παραλλαγής», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «απλώς δεν ξέρουμε» κατά πόσο η συγκεκριμένη παραλλαγή καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια.

«Χρειάζεται λίγη υπομονή», πρόσθεσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να ρισκάρει την επόμενη φάση χαλάρωσης των μέτρων, που προβλέπεται να γίνει στις 21 Ιουνίου. Ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς παραδέχτηκε ότι η ταξιδιωτική βιομηχανία έχει πληγεί, αλλά σημείωσε ότι συνεχίζονται τα μέτρα στήριξης στον τομέα αυτόν.

Θερίζει η ινδική μετάλλαξη στην Βρετανία 

Πάνω από 6.000 νέα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, στη Βρετανία, ο υψηλότερος αριθμός από το τέλος Μαρτίου. Στη Ρωσία, ο Πούτιν υποστηρίζει ότι η Ευρώπη καθυστερεί την έγκριση του εμβολίου Sputnik – V, επειδή τα εμπορικά συμφέροντα μπαίνουν πάνω από την υγεία. Και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Μπάιντεν σπεύδει να υπερασπιστεί τον Άντονι Φάουτσι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA