ΚΟΙΝΩΝΙΑ
14/06/2021 08:37

Συνέδριο Γονιμότητας: Αναβάλλεται επ' αόριστον - Θύελλα αντιδράσεων για το σποτ

Απενεργοποιήθηκε η ιστοσελίδα του Συνεδρίου Γονιμότητας που θα διεξαγόταν 2-4 Ιουλίου στα Ιωάννινα - To χρονικό των αντιδράσεων στα social media

Συνέδριο Γονιμότητας: Αναβάλλεται επ' αόριστον - Θύελλα αντιδράσεων για το σποτ
Συνέδριο Γονιμότητας: Αναβάλλεται επ' αόριστον - Θύελλα αντιδράσεων για το σποτ
Ανάγνωση:

Σε αναβολή του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γονιμότητας αναγκάστηκαν να προχωρήσουν οι διοργανωτές του, ύστερα από τη γενικευμένη, θυελλώδη κατακραυγή την οποία προκάλεσε το διαφημιστικό σποτ. Ήδη έχει απενεργοποιηθεί η ιστοσελίδα του Συνεδρίου, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί από τις 2-4 Ιουλίου στα Ιωάννινα. Ο γενικός γραμματέας της Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Κωνσταντίνος Πάντος μιλώντας στο Reader, είχε ουσιαστικά προαναγγείλει την παραπάνω απόφαση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Επιτροπής:

«Η οργανωτική επιτροπή του «1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές» αποφάσισε ομόφωνα την ακύρωση του, λόγω της αρνητικής αντίδρασης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε ένα τηλεοπτικό κοινωνικό σποτ, του οποίου το μήνυμα παρερμηνεύθηκε.

Το συνέδριο στόχευε στην ανάδειξη των επιστημονικών δεδομένων σχετικά με την επίδραση της ηλικίας στη γυναικεία γονιμότητα, ενός φαινομένου το οποίο δεν είναι γνωστό στο γενικό πληθυσμό, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, αλλά και στην παρουσίαση των επιστημονικών τρόπων επίλυσης του προβλήματος αυτού με τη σύγχρονη Αναπαραγωγική Ιατρική.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι το φαινόμενο αυτό είναι τελείως διαφορετικό από την υπογονιμότητα λόγω ιατρικών προβλημάτων της γυναίκας και του άνδρα.

Ωστόσο, δεν πρόκειται για ένα αμιγώς Ιατρικό Συνέδριο, καθώς συμμετέχουν σε αυτό άτομα και φορείς εκτός του Ιατρικού χώρου, σε μία προσπάθεια ενημέρωσης της κοινωνίας και άμεσης εξεύρεσης λύσεων στα προβλήματα που ταλανίζουν ένα τμήμα του πληθυσμού μας.

Παράλληλα, ζητήθηκε η συμμετοχή πολιτειακών στελεχών ώστε να τους παρουσιασθούν όλα τα δεδομένα του φαινομένου της πεπερασμένης αναπαραγωγικής ικανότητας και να ασκηθεί πίεση στην Πολιτεία, ώστε να συνδράμει με κοινωνικές-οικονομικές παροχές για τις γυναίκες και τα ζευγάρια που θα θελήσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους να τεκνοποιήσουν.

Η παρουσία στο συνέδριο διαφόρων άλλων μη ιατρικών κοινωνικών φορέων, της Ελλάδας και του Εξωτερικού, είχε ως στόχο την ευρύτερη διάδοση του μηνύματος. Το τηλεοπτικό μήνυμα που παρερμηνεύθηκε δεν είχε πρόθεση απαισιόδοξη, ρατσιστική ή σκοταδιστική και είχε λάβει την έγκριση του Ε.Σ.Ρ. και όλων των αρμόδιων φορέων προς χρήση.

Παρουσίαζε την απαράδεκτη πίεση που δέχεται η σύγχρονη γυναίκα, ενώ αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων γονιμότητας λόγω της αύξησης της ηλικίας με την ενημέρωση του πληθυσμού για τις δυνατότητες που παρέχει σήμερα η επιστήμη, προσφέροντας στη γυναίκα την πλήρη αυτονόμηση και απελευθέρωση της από λανθασμένα στερεότυπα. Πράγματι, σήμερα με την σωστή ενημέρωση και την Αναπαραγωγική Ιατρική, όπως συμβαίνει και σε πολλές αναπτυγμένες χώρες, οι γυναίκες μπορούν να επιλέξουν αν και πότε θα τεκνοποιήσουν, χωρίς να είναι εξαρτημένες από χρονικούς και κοινωνικούς περιορισμούς.

Καθώς λοιπόν δεν κατέστη δυνατή η διεξαγωγή αυτού του σημαντικού συνεδρίου, ζητάμε από την Πολιτεία να αναλάβει την ευθύνη και να φροντίσει την ενημέρωση του πληθυσμού, διαφυλάσσοντας τις ελευθερίες και τις κατακτήσεις των γυναικών, ώστε να επιλέξουν και να επιδιώξουν την τεκνοποίηση όποτε και όπως οι ίδιες το επιθυμούν.

Η Οργανωτική Επιτροπή

  • K. Ζηκόπουλος Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
  • Ν. Νικολέττος Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Θράκης
  • Κ. Νταφόπουλος Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας».

Πάντος: «Δεν τις περίμενα αυτές τις αντιδράσεις»

Αναφορικά με τις σφοδρές αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το επίμαχο σποτ, ο Κωνσταντίνος Πάντος σχολίασε στο Reader: «Δεν τις περίμενα αυτές τις αντιδράσεις. Δεν υπήρχε πρόθεση να προσβάλλουμε καμία γυναίκα. Η μοναδική επιδίωξή μας ήταν να δείξουμε πως η σύγχρονη γυναίκα πρέπει να είναι ενημερωμένη, κάτι που δεν υφίσταται στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό πως σε πρόσφατη έρευνα της MRB, στην ερώτηση 'Πότε νομίζετε ότι μειώνεται η γονιμότητα της γυναίκας;' οι περισσότερες ερωτηθείσες απάντησαν 'Πάνω από τα 40'. Κύριος στόχος λοιπόν της συγκεκριμένης καμπάνιας είναι να καλύψουμε το μεγάλο κενό που υπάρχει στη ενημέρωση και με το συγκεκριμένο βίντεο θελήσαμε να αγκαλιάσουμε όλους τους φορείς και να θέσουμε τις Αρχές προ των ευθυνών τους».

«Η έλλειψη ενημέρωσης δεν είναι πρόβλημα μόνο δικό μας αλλά ευρωπαϊκό» συνέχισε ο κ. Πάντος. «Αλλά και η συγκεκριμένη καμπάνια δεν είναι κάτι καινούριο για την Ευρώπη, είναι όμως για την Ελλάδα. Τώρα όσον αφορά τις αντιδράσεις, θεωρώ πως το όλο θέμα ξεκίνησε από δύο κυρίες που άρχισαν να ανεβάζουν κάποια πράγματα στο Ίντερνετ και πως κυρίως το όλο ζήτημα γίνεται για εντυπωσιασμό». «Αυτό το σποτάκι δεν λέει στη γυναίκα υποχρεώσου να κάνεις παιδί, αλλά ενημερώσου. Είναι η αυτοβιογραφία μιας γυναίκας», σημείωσε ο Κωνσταντίνος Πάντος και συμπλήρωσε «Αυτό το βίντεο έχει εγκριθεί από το ΕΣΡ κι έπαιζε στην ΕΡΤ εδώ και 10 ημέρες. Γιατί ξαφνικά χθες αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το συνέδριο;».

«Βροχή» αντιδράσεων

Το βίντεο του συνέδριου γονιμότητας προκάλεσε πολλές και δικαιολογημένες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με χαρακτηριστική να είναι η ανάρτηση της γνωστής τραγουδίστριας, Καίτης Γαρμπή, η οποία έγραψε στο Twitter: «Πριν από μερικές εβδομάδες μου ζητήθηκε από τον κύριο Κωνσταντίνο Πάντο, τον γυναικολόγο που με βοήθησε μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης να φέρω στον κόσμο το παιδί μου, να κάνω ένα βίντεο όπου θα απευθύνω πρόσκληση για το συνέδριο γονιμότητας. Επειδή του χρωστώ αιώνια ευγνωμοσύνη, δέχτηκα να το κάνω. Πριν από λίγο όμως είδα το προωθητικό βίντεο και εξεπλάγην! Εδώ παρουσιάζουν τη γυναίκα σαν ένα κομμάτι μιας αναπαραγωγικής διαδικασίας χωρίς το δικαίωμα ελεύθερης βούλησης! ΝΤΡΟΠΗ! Δεν θα στήριζα ποτέ τέτοιες προσεγγίσεις και εννοείται πως εγώ και ο Διονύσης ΔΕΝ δεν θα είμαστε εκεί».

Πηγή: Twitter

Μεταξύ αυτών που αντέδρασαν στο περιεχόμενο του προωθητικού αυτού βίντεο είναι και πολλές προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό και δημοσιογραφικό κόσμο, με πολλούς από αυτούς να αποσύρουν τη συμμετοχή και τη στήριξή τους στο εν λόγω συνέδριο. Θέλω να δηλώσω κι εγώ δημόσια πως δεν συμφωνώ καθόλου με το σποτ το οποίο κυκλοφόρησε για το #συνεδριο υπογονιμότητας..Κάθε γυναίκα οφείλει να ορίζει το σώμα, τη ζωή και την ψυχή της όπως εκείνη θέλει..
Αποσύρω τη στήριξη μου και δεν θέλω να έχω καμία συμμετοχή..

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως ανάρτηση για το βίντεο έκανε και η δημοσιογράφος Ελεονώρα Μελέτη, η οποία γνωστοποίησε όχι μόνο πως αρνήθηκε τη συμμετοχή της στο συνέδριο αλλά και πως της δόθηκαν «αναλυτικές οδηγίες για το τι θα έπρεπε να πω προκειμένου να πείσω τις γυναίκες για το πόσο ωραίο πράγμα είναι η μητρότητα κ ποσό εύκολα συνδυάζεται με την καριέρα».

Δείτε το επίμαχο βίντεο:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΝΤΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ