Μενού
  • Α-
  • Α+

Η ιδέα του κοινωνικού τουρισμού είναι εξαιρετική. Η πανδημία έδωσε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία σε ανθρώπους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα τα τελευταία χρόνια να απολαύσουν διακοπές στα θέρετρά μας, τα οποία λόγω του μεγάλου όγκου των τουριστών ήταν απροσπέλαστα. Φέτος, μάλιστα, τριπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός, άρα θα έχουν την ευκαιρία πολύ περισσότεροι άνθρωποι για μαγικές μέρες και νύχτες δίπλα στην θάλασσα. 

Πίστευα ότι οι άνθρωποι αυτοί θα έχουν ήδη αξιοποιήσει την ευκαιρία και ότι θα  βρίσκονται σε διακοπές τώρα που όλα είναι απλά. Τα νησιά μας είναι πεντακάθαρα, τα περισσότερα είναι covid free, οι τιμές είναι εξαιρετικές και η περιποίηση μοναδική. Παρ’ όλα αυτά, οι ελληνικοί παράδεισοι είναι άδειοι. Οι ξενοδόχοι και οι εστιάτορες «βαράνε μύγες». Ρώτησα και έμαθα τι φταίει. Μία απ’ τις κακές μας συνήθειες είναι ότι θέλουμε όλοι να κάνουμε διακοπές τον Αύγουστο. Στοιβαζόμαστε σαν σαρδέλες στους δημοφιλείς προορισμούς, επιστρατεύουμε γνωστούς και φίλους για να μας βρουν κατάλυμα, το οποίο σπάνια είναι καλό, γιατί τέτοιες μέρες την τελευταία στιγμή πού να βρεις, πηγαίνουμε σε παραλίες που είναι ο ένας πάνω στον άλλον και περιμένουμε στην ουρά να φάμε στις ταβέρνες μετά το μεσημεριανό μπάνιο.

 

Δεν παίρνουμε παράδειγμα τόσα χρόνια από τους Σκανδιναβούς και τους Βρετανούς που φτάνουν πρώτοι απ’τις αρχές Μαΐου για να απολαύσουν αυτό που εμείς έχουμε και περιφρονούμε. Ίσως πρέπει το υπουργείο Τουρισμού και ο ΟΑΕΔ που εκπονούν αυτά τα προγράμματα να το δουν αλλιώς. Να δώσουν κίνητρα στους ανέργους και τους συνταξιούχους να φύγουν αύριο κιόλας για διακοπές, μειώνοντας ακόμα περισσότερο το ποσοστό συμμετοχής τους σε διαμονή και ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Είναι μια κίνηση από την οποία θα ωφεληθούν όλοι. Και εκείνοι που θα πάνε θα περάσουν τέλεια αλλά θα αποκτήσουν και ζωή τα νησιά μας, στα οποία βασιλεύει η μελαγχολία. Το όνειρο ότι αυτό το καλοκαίρι δεν θα’ χαμε πού να βάλουμε τους τουρίστες, μέχρι στιγμής έχει παραμείνει όνειρο. Πέρυσι τέτοιο καιρό λέγαμε πόσο θα κρατήσει αυτή η πανδημία. Του χρόνου, από τον Απρίλιο, όλοι οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί θα είναι εδώ. Ο τουρισμός θα ανθίσει ξανά και η ανάπτυξη θα εκτιναχθεί.

Το τρίτο κύμα της πανδημίας, όμως, τα σάρωσε όλα. Μετά τον Μάρτιο οι ακυρώσεις έπεσαν βροχή. Οι tour operators σήκωναν τα χέρια ψηλά και ακύρωναν το ένα συμβόλαιο μετά το άλλο. Την χαριστική βολή την έδωσε η Μεγάλη Βρετανία. Η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να απαγορεύσει τα ταξίδια, προς το παρόν, εκτός της χώρας του, τίναξε στον αέρα τον προγραμματισμό των Ελλήνων ξενοδόχων. Αλλά και από τις άλλες μεγάλες αγορές μας, την Γαλλία και την Γερμανία που δεν είχαν απαγόρευση, ελάχιστοι έχουν έρθει, γιατί ο φόβος έχει καταλάβει όλους τους υποψήφιους ταξιδιώτες. Έτσι, χάθηκαν δύο πολύτιμοι μήνες, ο Μάϊος και ο Ιούνιος και πολλές μεγάλες και μικρές τουριστικές επιχειρήσεις έχουν αναβάλλει την έναρξη της λειτουργίας τους για τις αρχές Ιουλίου.  

Θα είναι καλύτερα τα πράγματα φέτος σε σχέση με πέρυσι, χωρίς αμφιβολία. Ωστόσο, μην περιμένουμε θαύματα εκτός κι αν το καλοκαίρι πέσουν ραγδαία τα κρούσματα σ’ όλη την Ευρώπη και παραταθεί η σεζόν μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Αυτό είναι το νέο στοίχημα της τουριστικής αγοράς. Μέχρι τότε, όμως, οι Έλληνες έχουν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να χαρούν τα νησιά τους. Τα τελευταία καλοκαίρια πριν την  πανδημία γκρίνιαζαν οι περισσότεροι ότι δήθεν «χάσαμε το Αιγαίο και το Ιόνιο» καθώς μετά τις 10 Ιουλίου δεν έβρισκαν να νοικιάσουν δωμάτιο της προκοπής σε λογικές τιμές. Όλα ήταν πανάκριβα στους δημοφιλείς προορισμούς, όχι μόνο τα καταλύματα. Αλλά και ο καφές, το φαγητό και το ποτό είχαν πάρει την ανηφόρα. 

Φέτος, η καταστροφή της πανδημίας δίνει μια μοναδική ευκαιρία σε όλους μας να ζήσουμε για κάποιες μέρες σε όποιο σημείο της χώρας επιθυμούμε, σε προσιτές τιμές. Οι προσφορές είναι εντυπωσιακές με τιμές που μας πάνε χρόνια πίσω. Δεν θα ξαναβρούμε τέτοια ευκαιρία. Οι ξενοδόχοι που άνοιξαν ξέρουν πως ούτε φέτος θα κάνουν κέρδη και αυτό που επιδιώκουν είναι να μην έχουν ζημιές. Ο στόχος τους είναι να βγουν οι μισθοί του προσωπικού, τα λειτουργικά έξοδα και τα δάνειά τους.

Πέραν του ότι θα περάσουν καλά όσοι πάνε τώρα διακοπές υπάρχει και ένας ακόμη λόγος που πρέπει να σκεφτούν όσοι έχουν την δυνατότητα να τρέξουν χωρίς δισταγμό τώρα κιόλας, στις παραλίες. Τα νησιά μας πρέπει να αποκτήσουν ξανά την λάμψη τους και να διατηρήσουν τον μύθο τους διεθνώς, γιατί αυτό θα είναι η καλύτερη καμπάνια για το 2022.

Έτσι, θα δείξουμε πρώτοι σ’ όλο τον πλανήτη ότι είμαστε μια ασφαλής χώρα που κάνουμε διακοπές χωρίς φόβο και με τους κανόνες της νέας εποχής. Πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι η Ελλάδα χρειάζεται τουρισμό για να ζήσει. Αυτό είναι το οξυγόνο της με το οποίο πρέπει να αναπνεύσουμε και φέτος. Τα έχουμε πει κι άλλες φορές. Αυτό το μοντέλο χτίσαμε, καλώς ή κακώς, επί τρεις δεκαετίες. Και αυτό οφείλουμε να στηρίξουμε μέχρι να δημιουργηθούν νέοι αναπτυξιακοί πυλώνες. Η νέα καμπάνια του υπουργείου Τουρισμού προς τους Έλληνες τουρίστες πρέπει να είναι: «διακοπές αύριο κιόλας, μην περιμένετε τον Αύγουστο».

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA