Μενού
  • Α-
  • Α+

Τη χρήση μάσκας και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας, όπως η κοινωνική απομόνωση, η αποφυγή του συνωστισμού και η υγιεινή των χεριών, συνεχίζει να συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και για τους πλήρως εμβολιασμένους κατά του κορονοϊού, καθώς επικρατεί ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα που διασπείρεται γρήγορα ανά τον κόσμο.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τις νέες οδηγίες που ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.

Η σύσταση της χρήσης της μάσκας από τους εμβολιασμένους συνίσταται στο ότι δεν έχει κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού όλος ο πληθυσμός και ένα τόσο μολυσματικό στέλεχος μπορεί να οδηγήσει σε εξάρσεις του ιού. Στο Ισραήλ περίπου οι μισοί ενήλικες που προσβλήθηκαν με το νέο στέλεχος ήταν πλήρως εμβολιασμένοι με το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer. Το νέο αυτό στέλεχος είναι το ταχύτερο στέλεχος στη διασπορά του έως τώρα. Η παρουσία του έχει εξακριβωθεί σε 92 χώρες και είναι πιθανόν να είναι το επικρατές στέλεχος του κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επίσης είναι δυνητικά πιο θανατηφόρο στέλεχος, γιατί εξαιτίας της πολύ μολυσματικής του φύσης, θα προσβάλλει τελικά τους πιο ευπαθείς που θα νοσήσουν σοβαρότερα, θα νοσηλευτούν και πιθανά θα καταλήξουν από τη λοίμωξη COVID-19, ειδικά σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Το στέλεχος αυτό πιθανά οδηγεί και σε σοβαρότερα συμπτώματα, αλλά και διαφορετικά από τα συνηθισμένα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19, όπως τα γνωρίζαμε έως τώρα.

Στις ΗΠΑ πάνω από το 10% των ατόμων που μολύνονται τώρα από τον SARS-CoV-2, οφείλεται στη μετάλλαξη Δέλτα και έχει ήδη υπολογιστεί ότι έχουν ήδη καταλήξει λόγω αυτού του στελέχους πάνω από 600.000 άνθρωποι. Γι' αυτό, καταλήγουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ, είναι σημαντική η πρόοδος του εμβολιασμού και η τήρηση των κανόνων ασφαλείας.

Μετάλλαξη Δέλτα: Στο τραπέζι εμβόλια σε νέους 15 έως 18 ετών

Ανησυχία προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα που έχει εμφανιστεί και στη χώρα μας. Γι' αυτό και οι ειδικοί σκέφτονται ακόμη και να γίνουν εμβόλια σε εφήβους από 15 έως 18 ετών, όπως ανέφερε ρεπορτάζ του OPEN TV. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα, της λεγόμενης και ινδικής μετάλλαξης, έχουν εμφανιστεί σε τρεις περιοχές της χώρας μας και συγκεκριμένα σε Αθήνα, Κρήτη και Κόρινθο. Ομως, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη μετάλλαξη Δέλτα και επισημαίνουν ότι το επόμενο διάστημα η ινδική μετάλλαξη θα κυριαρχήσει

Μιλώντας χαρακτηριστικά στο Reader.gr, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκηςείχε επισημάνει ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα κυριαρχήσει. Σύμφωνα, μάλιστα, με το OPEN TV, το μόνο «όπλο» απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα είναι ο εμβολιασμός. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, μέχρι τώρα έχει κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού μόλις το 1/3 του πληθυσμού. Μάλιστα, η μετάλλαξη «χτυπά» και τους εφήβους γι' αυτό και οι ειδικοί εξετάζουν να γίνεται το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και σε εφήβους 15 έως 18 ετών.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε δηλώσεις του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος, εκτίμησε για τους εμβολιασμούς εφήβων κάτω των 18 ετών ότι η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει εντός του καλοκαιριού αφού προηγηθεί η σχετική απόφαση της επιτροπής εμβολιασμών.

Τσακρής: Ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα

«Αν δεν υπήρχε η μετάλλαξη Δέλτα το τέταρτο κύμα θα ήταν πιο ήπιο», δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των Ειδικών, Αθανάσιος Τσακρής. Ο κ. Τσακρής πρόσθεσε ότι η μετάλλαξη Δέλτα προκαλεί ανησυχία και οι ειδικοί παρατηρούν την περίπτωση της Βρετανίας, που είχε προηγηθεί στο ξέσπασμα και των προηγούμενων κυμάτων της πανδημίας. Οι ειδικοί εξετάζουν την εξέλιξη που έχει η μετάλλαξη Δέλτα και κατά πόσο αυτή μπορεί να επηρεάσει τις νοσηλείες και τη θνητότητα.

Ο κ. Τσακρής τόνισε ότι η μετάλλαξη Δέλτα μειώνει έστω και σε μικρό βαθμό την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ειδικά για όσους έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA