Μενού
  • Α-
  • Α+

Ανεξέλεγκτη παραμένει η μεγάλη φωτιά που μαίνεται από το μεσημέρι της Τρίτης στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, με την πυρκαγιά να παίρνει γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και να έχει προκαλέσει μεγάλη καταστροφή στην περιοχή. Η φωτιά είναι σε εξέλιξη μέσα στη Βαρυμπόμπη όπου έφτασε και μέχρι την πλατεία. Στο συγκεκριμένο σημείο κατάφεραν να την αναχαιτίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά τα μέτωπα συνεχίζουν να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα καθώς οι φλόγες πλησίασαν μέχρι το Ολυμπιακό Χωριό και τους Θρακομακεδόνες, ενώ οι πυροσβέστες δημιούργησαν «ζώνη» και εντός του στρατοπέδου του Τατοΐου για να εμποδίσουν τις φλόγες να πλησιάσουν.

Δείτε ΕΔΩ τη συνεχή ενημέρωση του Reader για τη μεγάλη φωτιά στη Βαρυμπόμπη 

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η φωτιά εξακολουθεί να είναι σε πλήρη εξέλιξη σε μια πολύ μεγάλη περίμετρο που εκτείνεται στο τρίγωνο του οικισμού Αδάμες, Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες και έχει προξενήσει πολλές ζημιές σε σπίτια και άλλα οικήματα κυρίως στις Αδάμες και την Βαρυμπόμπη, που θα αποτιμηθούν όταν θα τελειώσει η φωτιά. Οι φλόγες πέρασαν ακόμα και το ρέμα της Χελιδονούς και υπάρχουν καμένες περιοχές μέχρι το ύψος της Λυκόβρυσης.

Στο παραπάνω τρίγωνο υπάρχουν δεκάδες μεγάλες εστίες που δημιουργούν έναν πύρινο εφιάλτη που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και να τις κρατήσουν στην περίμετρο. Το μόνο θετικό είναι ότι έχουν πέσει τελείως οι άνεμοι, κάτι που αφήνει ελπίδες ότι η πυρκαγιά θα κρατηθεί στα όρια της, αλλά σε κάθε περίπτωση η νύχτα προβλέπεται πολύ δύσκολη.

Σημειώνεται ότι η κυκλοφορία που είχε διακοπεί στην εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας αποκαταστάθηκε και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, αλλά παραμένουν κλειστοί από την Τροχαία όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στην περιοχή της πυρκαγιάς, για λόγους ασφαλείας, αλλά και για να μπορούν να κινούνται ανεμπόδιστα τα πυροσβεστικά οχήματα. Επίσης σε όλη την περιοχή, από την οποία απομακρύνθηκαν άρον-άρον όλοι οι κάτοικοι για να μην κινδυνεύσει η ζωή τους, περιπολούν συνεχώς αστυνομικές δυνάμεις που έχουν τεθεί σε επιφυλακή με διαταγή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

Συνολικά για την υλοποίηση των μέτρων από πλευράς αστυνομίας συμμετέχουν στην περιοχή 300 αστυνομικοί, ενώ σε διαρκή ετοιμότητα είναι όλη η δύναμη της ΓΑΔΑ. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 520 πυροσβέστες με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, καθώς και πεζοπόρα τμήματα του στρατού και πολλούς εθελοντές πυροσβέστες, με την συνδρομή υδροφόρων και μηχανημάτων ΟΤΑ.

Ψάχνουν πόρτα-πόρτα για τυχόν κατοίκους που δεν έχουν εκκενώσει την περιοχή

Νωρίτερα, το απόγευμα της Τρίτης, μέσω του αριθμού έκτακτης ανάγκης «112» οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα εκκένωσης αρχικά του οικισμού Αδάμες και της Βαρυμπόμπης, μετά των Θρακομακεδόνων και στη συνέχεια του Ολυμπιακού Χωριού. Πηγές από την Πυροσβεστική σημειώνουν ότι σε όλη την περιοχή υπάρχουν πολλά και διάσπαρτα μέτωπα, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω, με 500 πυροσβέστες να ρίχνονται στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς. Υπενθυμίζεται ότι στην φωτιά της Αττικής έχουν εκκενωθεί η Βαρυμπόμπη, οι Αδάνες, το Μορτερό και οι Θρακομακεδόνες, ενώ σε επιφυλακή είναι όλες οι δυνάμεις για τυχόν και άλλες παρεμβάσεις προκειμένου να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι.

Πυροσβέστες πηγαίνουν πόρτα-πόρτα στη Βαρυμπόμπη και πραγματοποιούν εκκενώσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως στις 19.00 γνωστοποιήθηκε ότι με ασφάλεια απομακρύνθηκαν οι περισότεροι πολίτες που είχαν αναφέρει εγκλωβισμό κοντά στον Ιππικό Ομιλο, ενώ πέρασε ο κίνδυνος και για τους αστυνομικούς που είχαν παγιδευτεί μαζί με πυροσβέστες σε σημείο κοντά στην πυρκαγιά. Επρόκειτο για μία ομάδα ΔΙΑΣ που βρίσκονταν μαζί με πυροσβέστες στο συγκεκριμένο σημείο, όπου όμως εκτονώθηκε η κατάσταση και κατάφεραν να απομακρυνθούν χωρίς κίνδυνο. Επίσης, από τις 14 αναφορές για εγκλωβισμούς παραμένουν ακόμη τρεις σε εκκρεμότητα χωρίς ωστόσο να φαίνεται ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος.

Μέχρι στιγμής, έξι ατομα με αναπνευστικά προβλήματα έχουν διακομισθεί στο Σισμανόγλειο και ένας πυροσβέστης με δύσπνοια στο 251. Σε εφημερία τεθηκαν τα νοσοκομεία ΚΑΤ, Σισμανόγλειο και Γεννηματάς, ενώ σε κατάσταση μέγιστης επιχειρησιακής ετοιμότητας βρίσκεται το ΕΚΑΒ. Στην περιοχή βρίσκονται μια Κινητή Ιατρική Μονάδα, 1 μηχανή, 1 όχημα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) και 9 ασθενοφόρα. Σε πλήρη ετοιμότητα και οι υγειονομικές δομές της περιοχής.

Χρυσοχοΐδης: «Δεν βρεθήκαμε απροετοίμαστοι»

Θέλω να τονίσω ότι αυτές οι πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν μας βρίσκουν απροετοίμαστους, τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά την έκτακτη ενημέρωση για την φωτιά στη Βαρυμπόμπη. «Θα αναφερθώ στις εκκενώσεις των οικισμών πρωταρχικός μας στόχος είναι η προστασία της ζωής», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες του κράτους ήταν παρούσες για την προστασία των πολιτών με αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνησης, επισημαίνοντας ότι η εκκένωση των περιοχών έγινε με υποδειγματικό τρόπο.

Χαρδαλιάς: Εγιναν πάνω από 300 απεγκλωβισμοί ατόμων

«Οι ώρες είναι κρίσιμες και οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε όλοι μας είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, η χώρα μας βιώνει ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο τις τελευταίες ημέρες, έναν από τους χειρότερους καύσωνες των τελευταίων 40 ετών», υπογράμμισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Είπε πως σήμερα είναι μια πολύ δύσκολη ημέρα για όλη τη χώρα, με πολλές και ιδιαίτερα δύσκολες στην αντιμετώπιση τους πυρκαγιές εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι μετράμε 81 δασικές πυρκαγιές στην επικράτεια το τελευταίο 24ωρο, ότι 40 μέτωπα είναι ανοικτά και επισήμανε πως η σημαντικότερη πυρκαγιά ήταν αυτή που εκδηλώθηκε στις 13:25 στους πρόποδες της Πάρνηθας στην περιοχή της Άνω Βαρυμπόμπης σε δασική έκταση. Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως η κινητοποίηση και η επέμβαση ήταν άμεση δεδομένου ότι στην ευρύτερη περιοχή υπήρχαν ήδη σε διασπορά δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 520 πυροσβέστες με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, 9 ελικόπτερα, καθώς επίσης και 7 αεροσκάφη. Ενημέρωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν επέμβει σε τουλάχιστον 315 περιπτώσεις για συνδρομή στην απομάκρυνση και στον απεγκλωβισμό ατόμων. Σημείωσε πως αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τρία κύρια μέτωπα, στη Βαρυμπόμπη, στις Αδάμες και στους Θρακομακεδώνες. Είναι μια επικίνδυνη πυρκαγιά που εξελίσσεται κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, προσέθεσε.

Πού σημειώνονται διακοπές ρεύματος λόγω της φωτιάς

Καθώς η μεγάλη φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη στη Βαρυμπόμπη, σοβαρά είναι τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση που αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές της Αθήνας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αναφορές για διακοπές ρεύματος έγιναν σε Ψυχικό, Χαλάνδρι, Μεταμόρφωση, Νέα Ερυθραία, Παλαιό Φάληρο, Λυκόβρυση, Κηφισιά, Ιλιον και Καματερό. Παράλληλα, διαταραχές στην τάση παρατηρούνται και σε πολλές ακόμη περιοχές. Οι διακοπές προκλήθηκαν λόγω βλαβών στη χαμηλή τάση και δεν έχουν εκτεταμένο χαρακτήρα.

Σημειώνεται, ότι πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας στο Κρυονέρι, για τις επιπτώσεις της μεγάλης φωτιάς στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στη Βόρεια Αττική, έχουν αποκοπεί οι κύριες γραμμές μεταφοράς υψηλής αλλά και μέσης τάσης του δικτύου, που ξεκινούν από το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι. Οι γραμμές αυτές τροφοδοτούν τις περιοχές Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Βριλήσσια και Κηφισιά, οι οποίες πλέον τροφοδοτούνται από εναλλακτικές διαδρομές από τα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Παλλήνης και Αχαρνών. Οι βλάβες αυτές προκαλούν διαταραχές στο δίκτυο μεταφοράς και σύντομες περικοπές ηλεκτροδότησης. Οι κύριες γραμμές ηλεκτροδότησης θα επανέλθουν αφού ολοκληρωθεί η κατάσβεση της πυρκαγιάς. Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ υπό τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση εναλλακτικών σχεδίων προκειμένου να διασφαλιστεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος κατά τη διάρκεια των επόμενων κρίσιμων ωρών. Η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης και το προσωπικό όλων των αρμόδιων φορέων είναι σε επιφυλακή και δίνει μάχη υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης. Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, λόγω της εξέλιξης της πυρκαγιάς στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας σημαντικά κυκλώματα του Συστήματος Μεταφοράς, δηλαδή το διπλό κύκλωμα 400 kV, μεταξύ ΚΥΤ Αγίου Στέφανου και ΚΥΤ Αχαρνών, και το κύκλωμα 150 kV Άγιος Στέφανος-Χαλκηδόνα-Ολυμπιακό Χωριό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η τροφοδοσία της Ανατολικής Αττικής να τίθεται σε κίνδυνο. Ο ΑΔΜΗΕ αναφέρει ότι γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό από το προσωπικό του προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις για τους καταναλωτές όσο διαρκεί το φαινόμενο.

Σε μέγιστη ετοιμότητα και οι Ενοπλες Δυνάμεις

Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους Αρχηγούς όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, διατάχθηκε η μέγιστη ετοιμότητα προσωπικού και μέσων προκειμένου οι ΕΔ να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών που μαίνονται ανά την χώρα. Έως τώρα έχουν διατεθεί στην ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, όλα τα διαθέσιμα αεροσκάφη πυρόσβεσης που δύναται να αναλάβουν αποστολή και όλα τα προβλεπόμενα από το σχέδιο διαχείρισης κρίσεων ιπτάμενα μέσα των ΕΔ για αεροπυρόσβεση (ελικόπτερα). Επιπρόσθετα, έχει διαταχθεί ετοιμότητα διάθεσης επιπλέον ιπτάμενων μέσων που μπορούν να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης.

Στο Νομό Αττικής έχουν διατεθεί τμήματα Δευκαλίωνα με απαραίτητα μέσα, υλικά και εξοπλισμό καθώς και τέσσερα ερπυστριοφόρα οχήματα του Μηχανικού με αντίστοιχα ρυμουλκά για την μεταφορά τους. Για όλες τις στρατιωτικές μονάδες της Αττικής και της Βοιωτίας, άμεση συγκρότηση ομάδων συνδρομής 50 ατόμων ανά Μονάδα που θα διατεθούν κατά περίπτωση και ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν. Σε όλη την Ελλάδα αποφασίστηκε η εκπομπή εποχούμενων περιπόλων με χρήση μέσων επιτήρησης και drones, πέριξ των στρατιωτικών εγκαταστάσεων για έγκαιρο εντοπισμό πιθανών εστιών πυρκαγιάς. Την ενεργοποίηση και την διάθεση των ΕΔ την συντονίζει το ΕΘΚΕΠΙΧ το οποίο βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και μέσω συνδέσμου με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA