Μενού
  • Α-
  • Α+

Τιτάνιο αγώνα δίνουν στη μεγάλη πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης οι πάνω από 500 πυροσβέστες και οι εθελοντές για να κρατήσουν τις φλόγες στα όρια που μαίνονται και να μην ξεφύγουν ειδικά προς την Πάρνηθα κι από τις 6:20 επιχειρούν τα εναέρια μέσα, για να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τη φωτιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στις 13:15.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη σε μια πολύ μεγάλη περίμετρο που εκτείνεται στο τρίγωνο του οικισμού Αδάμες, Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες και έχει προξενήσει πολλές ζημιές σε σπίτια και άλλα οικήματα κυρίως στις Αδάμες και την Βαρυμπόμπη, που θα αποτιμηθούν όταν θα τελειώσει η φωτιά.      

Οι φλόγες πέρασαν ακόμα και το ρέμα της Χελιδονούς και υπάρχουν καμένες περιοχές μέχρι το ύψος της Λυκόβρυσης.      

Στο παραπάνω τρίγωνο υπάρχουν δεκάδες μεγάλες εστίες που δημιουργούν έναν πύρινο εφιάλτη που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και να τις κρατήσουν στην περίμετρο. Το μόνο θετικό είναι ότι έχουν πέσει τελείως οι άνεμοι, κάτι που αφήνει ελπίδες ότι η πυρκαγιά θα κρατηθεί στα όρια της,

Σημειώνεται ότι η κυκλοφορία που είχε διακοπεί στην εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας αποκαταστάθηκε και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, αλλά παραμένουν κλειστοί από την Τροχαία όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στην περιοχή της πυρκαγιάς, για λόγους ασφαλείας, αλλά και για να μπορούν να κινούνται ανεμπόδιστα τα πυροσβεστικά οχήματα.

Επίσης σε όλη την περιοχή, από την οποία απομακρύνθηκαν άρον-άρον όλοι οι κάτοικοι για να μην κινδυνεύσει η ζωή τους, περιπολούν συνεχώς αστυνομικές δυνάμεις που έχουν τεθεί σε επιφυλακή με διαταγή του αρχηγού της ΕΛΑΣ. Συνολικά για την υλοποίηση των μέτρων από πλευράς Αστυνομίας συμμετέχουν στην περιοχή 300 αστυνομικοί, ενώ σε διαρκή ετοιμότητα είναι όλη η δύναμη της ΓΑΔΑ.

Οι δυνάμεις στο μέτωπο

Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες, στην περιοχή Άνω Βαρυμπόμπη, του δήμου Αχαρνών Αττικής, επιχειρούν 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Έχουν κινητοποιηθεί και περιοδικά θα επιχειρήσουν 5 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Επίσης, συνδράμουν η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Βασίλης Κόκκαλης: «Δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα – Κάηκαν αρκετά σπίτια και επιχειρήσεις»

«Έπεσαν οι άνεμοι, είναι καλύτερη η κατάσταση, δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα, αλλά πολλές μικρές εστίες» δήλωσε στην «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» ο αντιπερειφερειάρχης Αττικής, Βασίλης Κόκκαλης. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα εστιάσουν στο ρεύμα της Χελιδονούς και σε ένα σημείο στο Κρυονέρι για να μη περάσει η φωτιά στην Κηφισιά.

«Άλλαζαν συνέχεια κατεύθυνση οι άνεμοι, οπότε δημιουργούνταν νέα μέτωπα και εστίες και υπήρχαν δυσκολίες. Υπήρχαν πολλές δυνάμεις της πυροσβεστικής, της περιφέρειας και εθελοντές. Όσο πέρναγε η ώρα και άνοιξαν τα μέτωπα και απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές, υπήρχε ανησυχία» σημείωσε ο κ. Κόκκαλης.

Μέχρι τώρα δεν έχει υπολογιστεί πόσα σπίτια κάηκαν. «Αρκετά σπίτια είναι καμένα και επιχειρήσεις. Αλλά αν δεν σβήσει η φωτιά δεν μπορεί να γίνει καταμέτρηση».

Όπως ανέφερε ο κ. Κόκκαλης, οι κάτοικοι από τους Θρακομακεδόνες και το Κρυονέρι που εκκενώθηκαν προληπτικά, επέστρεψαν στο σπίτι τους.

Ο κ. Κόκκαλης υπογράμμισε ότι είναι λογικό να μοιραστούν οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς εκτός από το μέτωπο στην Αττική και στην Λίμνη Ευβοίας, υπήρχαν και άλλα σε όλη την χώρα.

«Είμαστε δίπλα σε αυτούς που έχουν πρόβλημα και όπου μπορούμε θα βοηθήσουμε» κατέληξε ο αντιπεριφερειάρχης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA