Μενού
  • Α-
  • Α+

«Ημουν σίγουρη ότι θα πεθάνω. Πήρα τους γονείς μου τηλέφωνο για να πω αντίο. Περιμένω το πρωί να με βγάλουν απανθρακωμένη». Με αυτά τα λόγια η Κατερίνα Ιωαννίδου, η εθελόντρια δασοπυροσβέστης που πήρε μέρος και στην κατάσβεση της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη περιγράφει στο Reader την πιο δύσκολη ίσως στιγμή στη μέχρι τώρα εθελοντική της δράση

Διαβάστε ακόμη: Κατερίνα Ιωαννίδου: «Κακοποιήθηκα, έφτασα κοντά στον θάνατο» 

Ηταν το 2020 στη μεγάλη φωτιά της Αναβύσσου, όταν εκείνη χωρίς να υπολογίζει τους κινδύνους, «βούτηξε» μέσα στις φλόγες αλλά περικυκλώθηκε μαζί με την ομάδα της από το πύρινο μέτωπο. «Πήρα τους γονείς μου, για να τους μιλήσω για τελευταία φορά. Ημουν σίγουρη ότι δεν θα έβγαινα ζωντανή», θυμάται τώρα η Κατερίνα Ιωαννίδου. Αλλά ακόμη και όταν τελικά κατάφερε να νικήσει τη φωτιά και να βγει ζωντανή, δεν μετάνιωσε ποτέ για το γεγονός ότι βρέθηκε εκεί, να παλεύει με τις φλόγες, να τα βάζει με την πύρινη λαίλαπα και να γλιτώνει. Εκείνη τη στιγμή με ένα κλικ του φωτογράφου, Αρη Μεσσήνη, για το Γαλλικό Πρακτορείο, η Κατερίνα Ιωαννίδου, γινόταν viral. Το πρόσωπό της είχε γίνει μαύρο από τους καπνούς. Αγωνιούσε για την έκβαση της φωτιάς αλλά δεν άφηνε τη μάνικα, παρά τις φλόγες που την είχαν σχεδόν «πνίξει». Σχεδόν έναν χρόνο αργότερα, οι φωτογραφίες της Τατιάννας Μπόλαρη από τις φωτιές της Βαρυμπόμπης (για την Ευρωκίνηση) πλημμύρισαν ξανά το Διαδίκτυο με την ίδια να παλεύει πάλι με τις φωτιές. 

«Στο Μάτι αντίκρισα τα απανθρακωμένα πτώματα»

Η Κατερίνα Ιωαννίδου, που ξεκίνησε την εθελοντική της δράση, από μια τραυματική εμπειρία που είχε ως παιδί, όπως λέει στο Reader, δεν θα ξεχάσει ποτέ τη φωτιά στο Μάτι. «Αντίκρισα τα απανθρακωμένα πτώματα των ανθρώπων και ήταν κάτι που δεν θέλω να ζήσει κανείς άλλος», λέει σήμερα η ίδια. Μάλιστα, στέλνει και ένα μήνυμα σε όσους βιάζονται να ασκήσουν κριτική για το έργο των ανθρώπων που βρέθηκαν στο μέτωπο της φωτιάς. «Υπάρχουν πολλοί που βγαίνουν και λένε πολύ εύκολα ότι δεν κάναμε τίποτα και ότι αφήσαμε την Ελλάδα να καεί», αναφέρει χαρακτηριστικά. Για να συμπληρώσει: «Αυτοί έκαναν τίποτα για να μην καεί η χώρα; Πραγματικά, αν ο κάθε ένας σχολιαστής στα social media καθόταν και έριχνε έναν κουβά νερό ή έπιανε έναν κασμά και άνοιγε μία αντιπυρική ζώνη, βοηθώντας εθελοντές και πυροσβέστες τότε η χώρα μας δεν θα είχε φτάσει σε αυτό το σημείο». 

Το παράπονό της

Παρά την προσφορά της ως εθελόντρια πυροσβέστης, η Κατερίνα Ιωαννίδου έχει ένα παράπονο. Δεν εργάζεται πια στην Πολιτική Προστασία Αναβύσσου. «Παρόλο που το έργο μου αναγνωρίστηκε από τον κόσμο, οι αρμόδιοι επέλεξαν να με απολύσουν. Προσπαθούσα πάντα να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό και ήθελα να μονιμοποιηθώ, αλλά λίγες μέρες αφότου έληξε η εξάμηνη σύμβασή μου με έδιωξαν» ανέφερε η 36χρονη, προσθέτοντας πως «ήταν το όνειρό μου να είμαι στην Πυροσβεστική και να πολεμάω τις φωτιές». Το μόνο σίγουρο, πάντως, όπως βεβαιώνει η ίδια, είναι ότι σε κάθε φωτιά που θα ξεσπά, εκείνη θα είναι εκεί, δίνοντας τη δική της μάχη, κόντρα στην πύρινη λαίλαπα. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA