Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι φωτιές προκάλεσαν μείωση των φυσικών αναχωμάτων που δημιουργεί η βλάστηση και πλέον πολλές περιοχές, μετά τον πύρινο όλεθρο, πιθανόν θα αντιμετωπίσουν και πλημμύρες. Σύμφωνα με μελέτη από την καθηγήτρια Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Νίκη Ευελπίδου, την οποία παρουσίασε ο τηλεοπτικός σταθμός OPEN, κίνδυνος υπάρχει για το Μαραθώνα, τις περιοχές από τις οποίες περνάει το ρέμα της Χελιδονούς, καθώς και τις Γούβες και το Αρτεμίσιο στην Εύβοια. «Στη λεκάνη απορροής του Μαραθώνα έχουμε το Χάραδρο ποταμό που ήταν πράσινος, τώρα έχουν καεί τα πάντα άρα οι περιοχές που και στο παρελθόν είχαν πλημμυρίσει τώρα κινδυνεύουν από άμεσες πλημμύρες» είπε στο Open η κυρία Ευελπίδου.

«Όλες οι περιοχές που βρίσκονται στο ρέμα της Χελιδονούς, το οποίο περνάει από όλες τις καμένες περιοχές κινδυνεύουν» είπε επίσης και ειδική αναφορά έκανε σε Αχαρνές, Φιλαδέλφεια, Μεταμόρφωση». Όσον αφορά στην Εύβοια, η καθηγήτρια είπε: «Οι Γούβες και το Αρτεμίσιο είναι περιοχές που θα λάβουν μεγάλες ποσότητες νερού και φερτών υλικών γιατί η υδρογραφική λεκάνη πίσω από όλες αυτές είναι καμένη».

Λέκκας: Σχεδόν μη αναστρέψιμη η περιβαλλοντική καταστροφή

Με... μελανά χρώματα έχει αποτυπώσει τις συνέπειες από τις φωτιές που κατέκαψαν την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες, ο καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας και προειδοποιεί για κίνδυνο πλημμυρών σε Αττική και ΕύβοιαΟ καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας, σε άρθρο του με τίτλο «Περιβαλλοντικό αποτύπωμα της καταστροφής – Οδοιπορικό στις πυρόπληκτες περιοχές» εκτιμά ότι οι περιβαλλοντικές συνέπειες από τις φωτιές είναι ίσως οι πιο σημαντικές, σχεδόν μη αναστρέψιμες και πολύ δύσκολα θα αντιμετωπισθούν.

«Ο πλημμυρικός κίνδυνος στην Πελοπόννησο είναι υπολογίσιμος, δεδομένου του σημαντικού υδρογραφικού δικτύου που αναπτύσσεται στις πυρόπληκτες περιοχές  και απομειώνεται μερικώς σε φυσικά φράγματα που λειτουργούν κατά μήκος του, καθώς και της απομακρυσμένης από τις κοίτες χωροθέτησης των οικισμών της περιοχής. Στην Αττική ο πλημμυρικός κίνδυνος είναι υψηλός δεδομένων των ανθρώπινων παρεμβάσεων στο υδρογραφικό δίκτυο. Ο μέγιστος όμως πλημμυρικός κίνδυνος απαντάται στην Εύβοια, όπου αναπτύσσονται λεκάνες που εκφορτίζουν σε περιοχές αναπτυγμένων οικισμών κατά μήκος της παράκτιας ζώνης» έχει γράψει μεταξύ άλλων. 

«Ο κίνδυνος κατολισθήσεων στη Βόρεια Εύβοια αυξάνεται δραματικά και αναμένονται τεράστιες επιπτώσεις. Το ίδιο συμβαίνει και στην Πελοπόννησο, σε μικρότερο αλλά υπολογίσιμο βαθμό, ενώ στην Αττική ο κίνδυνος κατολισθητικών φαινομένων μπορεί να χαρακτηρισθεί μικρός» ανέφερε επίσης ο καθηγητής. 

Πάνω από 300 τα ακατάλληλα κτήρια 

Συνεχίζονται οι αυτοψίες του υπουργείου Υποδομών στις πληγείσες από τις φωτιές περιοχές. Μέχρι την Παρασκευή, 13 Αυγούστου, έχουν διεξαχθεί 1.511 αυτοψίες από τους μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών. Συγκεκριμένα στην Αττική έχουν γίνει συνολικά 688 αυτοψίες, εκ των οποίων 373 στον δήμο Αχαρνών, 44 στον δήμο Κηφισιάς, 235 στον δήμο Ωρωπού και 36 στον δήμο Διονύσου. 

Στην Πελοπόννησο έχουν γίνει 320 αυτοψίες, 148 στην Π.Ε. Ηλείας, 53 στην Π.Ε. Μεσσηνίας και 132 στην Π.Ε. Λακωνίας. Στην περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας έχουν γίνει 11 αυτοψίες στον δήμο Μεγαλόπολης. Στην Εύβοια διενεργήθηκαν 491 αυτοψίες, 349 στον δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και 142 στο Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού. Στον δήμο Λοκρών στην Π.Ε. Φθιώτιδας έχουν διενεργηθεί 12 αυτοψίες.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA