ΚΟΙΝΩΝΙΑ
18/08/2021 08:13

Φωτιά στα Βίλια: Παρ' ολίγον αεροπορική τραγωδία με το Ilyushin

Πολύ κοντά σε μία αεροπορική τραγωδία φτάσαμε στα Βίλια με το αεροσκάφος Ilyushin να επιχειρεί χωρίς να ενημερώσει, θέτοντας σε κίνδυνο άλλα εναέρια μέσα, όπως αποκάλυψε το MEGA και ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος

Φωτιά στα Βίλια: Παρ' ολίγον αεροπορική τραγωδία με το Ilyushin
Το ρωσικό αεροσκάφος Ilyushin (πηγή: Eurokinissi)
Ανάγνωση:

Μία «επικίνδυνη κατάσταση» εκτυλίχθηκε στον αέρα κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της φωτιάς στα Βίλια, με ρεπορτάζ να αναφέρει πως ο ρωσικός «γίγαντας» Ilyushin έθεσε σε κίνδυνο άλλα εναέρια μέσα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ηχητικό ντοκουμέντο που έβγαλε στο φως το Mega, μία παρ' ολίγον τραγωδία πήγε να διαδραματιστεί στον αέρα. Οπως ακούγεται το τεράστιο ρωσικό αεροσκάφος βρέθηκε πολύ κοντά σε άλλα εναέρια μέσα χωρίς να ενημερώσει το συντονιστικό ελικόπτερο. Οπως ακούγεται στο ηχητικό από το ρεπορτάζ του αστυνομικού συντάκτη Βασίλη Λαμπρόπουλου, όλα συνέβησαν όταν το συντονιστικό ελικόπτερο της πυροσβεστικής έδωσε οδηγίες προς όλα τα εναέρια μέσα να απομακρυνθούν για να επιχειρήσει στην περιοχή το ρωσικό Ilyushin.

«Δεν έχω καμία ενημέρωση και προς όλα τα εναέρια μέσα μόλις προσγειωθώ θα καταθέσω αναφορά επικίνδυνης κατάστασης. Επαναλαμβάνω, μόλις προσγειωθώ θα καταθέσω αναφορά επικίνδυνης κατάστασης. Αυτό που συμβαίνει είναι απαράδεκτο, είναι ανασφαλές, κινδυνεύουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή. Λυπάμαι που το λέω, αλλά μόλις προσγειωθώ θα καταθέσω αναφορά επικίνδυνης κατάστασης», ακούγεται να λέει στο ηχητικό ντοκουμέντο ο Αξιωματικός ελικόπτερου συντονισμού. «Το Ilyushin χωρίς να ενημερώσει κανέναν διασταύρωσε περίπου στα 200 πόδια από εμάς. Παρακαλώ πολύ ενημερώστε να μην ξαναέρθει κανένα Ilyushin στην περιοχή», καταλήγει.

«Φτάσαμε πολύ κοντά σε μία τραγωδία»

Σύμφωνα με όσα είπε ο δημοσιογράφος: «Φτάσαμε πολύ κοντά στο να έχουμε μια αεροπορική τραγωδία στα Βίλια, καθότι το ογκώδες αυτό αεροπλάνο που ήρθε από την Ρωσία έχει την δυνατότητα ρίψης 40 τόνων νερού. Θυμίζω το μεγάλο Beriev έχει 12 τόνους, τα κάναντερ έχουν 5 έως 7 τόνους, για να καταλάβουμε τα μεγέθη. Αυτό λοιπόν το αεροσκάφος προϋποθέτει, για τα άλλα ελικόπτερα που επιχειρούν να σβήσουν την φωτιά, τα μικρότερα να απομακρυνθούν για να αποφευχθεί το αεροπορικό ατύχημα. Είναι ένα ζητούμενο, υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία γύρω από τη φωτιά και ζητείται να φύγουν όλοι. Εκείνη την στιγμή φαίνεται ότι το Ilyushin εμφανίστηκε ξαφνικά, απροειδοποίητα, νωρίτερα από ότι όριζε το συντονιστικό ελικόπτερο και παραλίγο να υπάρχει τραγωδία. Να υπάρξει δηλαδή σύγκρουση στα 200 πόδια, δηλαδή 60 μέτρα πάνω από το έδαφος μεταξύ του Ilyushin και του συντονιστικού ελικοπτέρου της Πυροσβεστικής και πιθανόν και με άλλα εναέρια μέσα...».

«Πρέπει να ερευνηθεί εάν εμπλέκεται και κάποιος άλλος φορέας. Συνήθως είναι το συντονιστικό ελικόπτερο που δίνει τις εντολές να απομακρυνθούν. Ενώ έχει δώσει τις εντολές υπάρχει αυτή τώρα, η αιφνιδιαστική εμφάνιση του Ilyushin και οι αναφορές και ο τρόμος στους υπευθύνους της πυροσβεστικής για το ατύχημα που αποφεύχθηκε. Να πω ότι στην συνέχεια αυτού του διαλόγου, ακούγεται ο αξιωματικός από το συντονιστικό ελικόπτερο της πυροσβεστικής να λέει στα κάναντερ 415: «Ας προσευχηθούμε να μην έχουμε κανένα ατύχημα». Να θυμίσω εδώ ότι το 1998-99 είχε έρθει το Ilyushin στην χώρα μας προκειμένου να σβήσει τις μεγάλες πυρκαγιές στην Πεντέλη. Τότε υπήρχαν ενστάσεις για τις πτήσεις του Ilyushin. Γιατί αφενός έριχνε από μεγάλο ύψος και εξατμιζόταν το νερό αλλά κυρίως για τον κίνδυνο αεροπορικού ατυχήματος λόγω του μεγάλου όγκου του. Υπήρχαν αναφορές ότι το 1999 παραλίγο να υπάρχει και τότε μια αεροπορική τραγωδία με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, με το ίδιο αεροσκάφος στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας», κατέληξε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΦΩΤΙΑ ΒΙΛΙΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ