Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Εμβόλιο - Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί: Τι θα γίνει με το μισθό του Σεπτεμβρίου - Το σχέδιο για το βοηθητικό προσωπικό

Σφίγγει ο κλοιός για τους υγειονομικούς και το βοηθητικό προσωπικό στα νοσοκομείο που αρνούνται να εμβολιαστουν – Ποιοι θα κληθούν να επιστρέψουν την προκαταβολή μισθού για το Σεπτέμβριο

(πηγή: Eurokinissi)
(πηγή: Eurokinissi)

Σχέδιο για τους υγειονομικούς οι οποίοι δεν θα έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού ως την 1η Σεπτεμβρίου επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας και - εκτός από την αναστολή - εξετάζεται η πιθανότητα να τους ζητηθεί να επιστρέψουν το τμήμα του μισθού Σεπτεμβρίου που θα λάβουν στις 26 Αυγούστου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Open, το Δημόσιο προκαταβάλλει το μισθό του δεκαπενθημέρου και έτσι στις 26 Αυγούστου οι υγειονομικοί θα λάβουν την προκαταβολή για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Έτσι, μελετάται όσοι δεν εχουν εμβολιαστεί ως την 1η Σεπτεμβρίου, να κληθούν να επιστρέψουν αυτό το τμήμα του μισθού.

Στο ίδιο πλαίσιο, εξετάζεται να μπουν στο... παιχνίδι ιδιωτικές κλινικές και στρατιωτικά νοσοκομεία, στα οποία θα μεταφέρονται περιστατικά non covid από όλα τα νοσοκομείο της Ελλάδας που τυχόν υπολειτουργούν λόγω πολλών αναστολών.Aπό την προσεχή Δευτέρα δε, εκτιμάται ότι θα υπάρξει συμπληρωματική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να μπορεί να προσληφθεί βοηθητικό προσωπικό από ιδιωτικές εταιρείες, για όσους βγουν σε αναστολή.

Υπενθυμίζεται ότι από ιδιωτικές εταιρείες αναμένεται να αντικατασταθούν οι ανεμβολίαστοι κατά του κορονοϊού εργαζόμενοι στις υπηρεσίες φύλαξης, καθαριότητας, σίτισης, ακόμα και διοικητικό προσωπικό του ΕΣΥ. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN υπό εκπόνηση σχέδιο του υπουργείου Υγείας, προβλέπει να δοθεί σε ιδιωτικές εταιρείες η ανάθεση αυτή, προκειμένου να καλυφθούν αυτά τα κενά όσο οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα είναι σε αναστολή. Σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN, έχει ήδη ζητηθεί από νοσοκομεία να προετοιμάσουν αυτό το πλάνο και να αναφέρουν πόσα άτομα χρειάζεται να αντικαταστήσουν επειδή δεν εμβολιάστηκαν.

Εκτός κλειστών χώρων ψυχαγωγίας οι ανεμβολίαστοι

Δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα για τους ανεμβολίαστους συνολικά. Κλείνουν οι πόρτες στους κλειστούς χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Η κυβέρνηση, όσο πλησιάζει η επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς, μετά τη θερινή ραστώνη στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι η οικονομική δραστηριότητα και η κοινωνική ζωή δεν πρόκειται να ανασταλούν ξανά το φθινόπωρο. Στον απόηχο των δηλώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέντευξη Τύπου «ότι δεν θα πάμε σε νέο lockdown», το κυβερνητικό επιτελείο δεν προτίθεται να αλλάξει τη θέση του σχετικά με την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους εστιατορίων, καφέ, μπαρ, θεάτρων και κινηματογράφων, οι οποίοι θα παραμείνουν αμιγείς, ενώ το ίδιο ισχύει για τα γήπεδα. Αυτό σημαίνει ότι καθώς οι καιρικές συνθήκες θα επιδεινώνονται οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν δυνατότητα να εισέλθουν σε χώρους ψυχαγωγίας, ενώ αντίθετα οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπουν επιδεικνύοντας το ψηφιακό πιστοποιητικό και την ταυτότητά τους.

Τι θα γίνει με σχολεία, Πανεπιστήμια

Με ανάλογο τρόπο θα λειτουργήσουν και άλλοι τομείς δραστηριότητας, όπως η εκπαίδευση με την έναρξη του νέου σχολικού και ακαδημαϊκού έτους. Δάσκαλοι, καθηγητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από Covid-19 θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές ανά εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid), με ευθύνη του εργαζομένου. Οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν το αποτέλεσμα αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο επίσης παρέχεται δωρεάν (μαθητές 12 ετών και άνω μπορούν επίσης να εμβολιαστούν και να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού).

Κοντά η επιστροφή της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του Reader για επερχόμενες ανακοινώσεις σε μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού με την επιστροφή της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους για όλους να θεωρείται σχεδόν βέβαιη. «Νομίζω την Τρίτη θα ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας όσον αφορά την πανδημία. Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, επιμένει, δεν υποχωρεί, δημιουργεί απειλές, σε πείσμα όσων ερμηνεύουν τα πράγματα με τον δικό τους τρόπο» σχολίασε ο νέος εκπρόσωπος της κυβέρνησης.Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντική πιθανότητα η επαναφορά της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, αν το υποδείξουν οι ειδικοί. Διευκρίνισε πάντως ότι για συγκεκριμένους χώρους θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια, που έχουν να κάνουν με τη φύση της δραστηριότητας και περοσέθεσε μιλώντας για τους ανεμβολίαστους: «Ή θα εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι, ή θα νοσήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο, κι όσους έχουν εμβολιαστεί -κι αυτό είναι άδικο».

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#υγειονομικοί #Κορονοϊός #Εμβόλιο

Best of Internet