Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο, το οποίο μπορεί να καθορίσει την έκβαση της επιδημίας κατά τη χειμερινή περίοδο, βρίσκεται η χώρα μας, εν όψει της αύξησης της μεταδοτικότητας του κορονοϊού που συνοδεύει την  αναμενόμενη μείωση της θερμοκρασίας τους αμέσως επόμενους μήνες. Οι ειδικοί δίνουν χρονικό περιθώριο 1 - 1,5 μήνα, προκειμένου να ενισχυθεί το τείχος ανοσίας στην κοινότητα, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά η αύξηση μεταδοτικότητας της χειμερινής περιόδου και να περιοριστούν κατά το δυνατό οι κραδασμοί που μπορεί αυτή να επιφέρει σε υγειονομικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Διαβάστε ακόμη: Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω αλλά… πρόσω- Το σχέδιο αναπλήρωσης των κενών στα νοσοκομεία

Στο πλαίσιο αυτό, κάνουν για μια ακόμη φορά έκκληση για άμεσο εμβολιασμό τόσο στους νέους, οι οποίοι έχουν περισσότερες επαφές και αποτελούν άθελά τους το επίκεντρο της μετάδοσης του ιού, όσο και στους ηλικιωμένους, οι εμβολιασμοί των οποίων έχουν εμφανίσει πλατό, χωρίς να σημειώνεται βελτίωση εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Ειδικά όσον αφορά στους ηλικιωμένους, τονίζουν ότι δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στη προστασία που δυνητικά τους παρέχουν οι εμβολιασμένοι του περιβάλλοντος τους, καθιστώντας σαφές πως με την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας, είναι δεδομένο ότι θα νοσήσουν. 

Παρότι τα νεότερα στοιχεία καταδεικνύουν ότι ο εμβολιασμός, ιδιαίτερα σε περιβάλλον όπου επικρατεί η υπερμεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, δεν προσφέρει πλήρη αποστειρωτική ανοσία και ότι με την πάροδο του χρόνου ορισμένοι εμβολιασμένοι ενδέχεται να κολλήσουν τον ιό, οι ανά τον κόσμο επιστήμονες διαμηνύουν πως παραμένει αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι το εμβόλιο προσφέρει σημαντική προστασία έναντι σοβαρής νόσου και θνητότητας. 

Σφίγγει ο κλοιός στο σύστημα υγείας

Με τον αριθμό των κρουσμάτων να παραμένει σχετικά σταθερός σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, το «αποτύπωμα» της επιδημίας στο ΕΣΥ γίνεται ολοένα και πιο έντονο, προδιαγράφοντας ένα δυσοίωνο μέλλον σε περίπτωση που δεν ανεβάσουν ταχύτητα οι εμβολιασμοί. Ο αριθμός των νέων νοσηλειών αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 25% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με το κυλιόμενο μέσο όρο των εισαγωγών του επταημέρου να διαμορφώνεται στις 267 ανά μέρα.

Το ισοζύγιο νέων εισαγωγών/εξιτηρίων βρίσκεται στο 1,6, ενώ σημαντική είναι η αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νοσηλευόμενων, οι οποίοι αφορούν πλέον σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με συννοσηρότητες. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα, παρότι η επιδημία τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες δείχνει σημεία σταθερότητας στον αριθμό των διαγνώσεων, να παρουσιάζει σημεία βραδείας επιδείνωσης στο προφίλ νοσηρότητας Σήμερα το 45% (σχεδόν ένας στους δύο) των νοσηλευομένων είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών, ενώ μόλις πριν λίγες εβδομάδες, στα τέλη Ιουλίου, οι υπερήλικες αφορούσαν σε λιγότερο από το ένα τρίτο των ασθενών στα νοσοκομεία.

Την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ (+16%), αύξηση των διασωληνώσεων αλλά και της διάμεσης ηλικίας των διασωληνωμένων ασθενών κατά σχεδόν 10 έτη.

Σήμερα υπολογίζεται ότι 2.500 πολίτες νοσηλεύονται στην επικράτεια με κορονοϊό. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η πληρότητα των απλών κλινών Covid ανέρχεται στο 45,27%, ενώ η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ Covid έχει ήδη ξεπεράσει το 70%.

Ο μέσος κυλιόμενος όρος των ασθενών που χάνονται καθημερινά έχει διαμορφωθεί στους 31/μέρα κατά μέσο όρο, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 54%. 

Επιδείνωση την επόμενη εβδομάδα

Οι εκτιμήσεις των μαθηματικών μοντέλων για την επόμενη εβδομάδα προβλέπουν ότι, με βάση τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα, θα σημειωθεί αύξηση του κυλιόμενου μέσου όρου των ημερήσιων νέων νοσηλειών, διασωληνώσεων και θανάτων.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζει η αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ενώ τον μήνα Ιούλιο οι υπερήλικες >65 ετών αποτελούσαν μόλις το 3.9% των νέων κρουσμάτων, πάνω από 6.000 νέες διαγνώσεις σε άτομα  της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας καταγράφηκαν συνολικά στο διάστημα μεταξύ 1ης και 25ης Αυγούστου. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα τον υπερδιπλασιασμό του ποσοστού κρουσμάτων στον ευάλωτο αυτό πληθυσμό (8.3%), γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των ασθενών που θα χρειαστούν νοσηλεία ή και εισαγωγή σε ΜΕΘ μέσα στις επόμενες ημέρες. 

Επιπλέον, το επιδημιολογικό φορτίο στη νησιωτική Ελλάδα είναι ιδιαίτερα αυξημένο, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι οι επόμενες δυο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές καθώς, δεδομένου ότι οι περισσότεροι θα επιστρέψουν από τις καλοκαιρινές διακοπές, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος μεταφοράς του ιϊκού φορτίου στην ηπειρωτική Ελλάδα. 

Ταυτόχρονα, κάνουν έκκληση σε όλους όσοι επιστρέφουν να υποβάλλονται σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο πριν και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, τουλάχιστον για 7-10 μέρες, στις επαφές τους, τόσο στην εργασία και τις κοινωνικές τους συναναστροφές όσο και στο σπίτι. Τέλος, τονίζουν ότι η χρήση των γνωστών μέτρων ατομικής προστασίας μπορεί να κάνει τη διαφορά και να μειώσει τη διασπορά. 

«Είναι σημαντικό να μειώσουμε ακόμα και σήμερα την περαιτέρω διασπορά της λοίμωξης στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Οι νέοι θα πρέπει να αναβάλουν την επίσκεψη στους παππούδες, ιδιαίτερα επιστρέφοντας από τα νησιά, ενώ τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να μη ξεχνούν ότι η αυστηρή χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας και ιδιαίτερα της μάσκας είναι πολύ σημαντική σε όλες τις κοινωνικές συναναστροφές», ανέφερε κατά την ενημέρωση της Πέμπτης, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Με την εμπειρία των τελευταίων 18 μηνών και ενώ μάθαμε καλά  ότι ο ιός αυτός μας επιφυλάσσει εκπλήξεις, αλλάζοντας συχνά τα δεδομένα της πανδημίας, προσδοκούμε ο επόμενος χειμώνας να είναι διαφορετικός με όπλο τις γνώσεις μας για τη σημασία των ατομικών αλλά και συλλογικών μέσων προστασίας, τον μαζικό εμβολιασμό και το συχνό testing. Στοχεύουμε να επιστρέψουμε στις συνήθειες μας, να στείλουμε τα παιδιά μας στο σχολείο και να μπορούμε να φροντίζουμε όλους τους ασθενείς με χρόνια ή μη άλλα νοσήματα, εκτός COVID, στα Νοσοκομεία μας.  

Αδιαμφισβήτητα ο μαζικός εμβολιασμός όλων αποτελεί το πιο σημαντικό όπλο που έχουμε ώστε να πετύχουμε. Πρόσφατα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ, συνολικά για τη χρονική περίοδο από 1/1/2021 – 22/08/2021,  δείχνουν ότι μόλις 5.2% των κρουσμάτων και 3.4% των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους λόγω κορονοϊού είχαν πλήρως εμβολιαστεί. Η πλειονότητα των ασθενών, των νοσηλευόμενων αλλά και των θανάτων αφορά σε συνανθρώπους που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν», πρόσθεσε η καθηγήτρια, επισημαίνοντας ότι σήμερα, με περισσότερες από 5 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων να έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως και με το 63% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας να έχει εμβολιαστεί, δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι βρισκόμαστε σε πειραματικό στάδιο εφαρμογής εμβολιασμού.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA