Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε οδό «Ελένης Τοπαλούδη» θα μετονομαστεί η οδός «Βασιλέως Γεωργίου» στο Διδυμότειχο, με ομόφωνη απόφαση που πήρε το δημοτικό συμβούλιο. Πρόκειται για έναν από τους κεντρικότερους δρόμους του Διδυμοτείχου, και το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε τη μετονομασία του με το σκεπτικό να αποδοθεί η οφειλόμενη τιμή στο πρόσωπο της δολοφονημένης φοιτήτριας, η οποία αποτελεί πλέον σύμβολο του αγώνα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Διαβάστε ακόμη: Δολοφονίες γυναικών που έχουν βάψει με αίμα τα ελληνικά νησιά - Από την Τοπαλούδη στη Γαρυφαλλιά στη Φολέγανδρο

Η πρόταση για την μετονομασία της οδού έγινε από τον πρώην δήμαρχο Διδυμοτείχου Παρασκευά Πατσουρίδη και το δημοτικό συμβούλιο την έκανε ομόφωνα δεκτή. Σύμφωνα με το e-evros.gr μέσα στα σχέδια της Δημοτικής Αρχής είναι να ανεγερθεί ένα μνημείο στην μνήμη της μπροστά στο δημαρχείο του Διδυμοτείχου. Η Ελένη Τοπαλούδη καταγόταν από το Διδυμότειχο και σπούδαζε στη Ρόδο. Για το βιασμό και τη δολοφονία της καταδικάστηκαν δύο νεαροί, ηλικίας τότε 19 και 21 ετών. 

Το χρονικό 

Ήταν 07:30 της 28ης Νοεμβρίου του 2018 όταν κάτοικος της Ρόδου κάνει περίπατο με τη γυναίκα του και βλέπει μία σορό να επιπλέει στα παγωμένα νερά της παραλίας «Φώκια» στη Λίνδο. Εξαιτίας των κυμάτων, το αντρόγυνο δεν μπόρεσε να διαπιστώσει αν πρόκειται για άνθρωπο ή για κάποιο αντικείμενο. Επέστρεψαν σπίτι τους και όταν ο άνδρας είδε με τα κιάλια πως επιπλέει ένα σώμα, ειδοποίησε τις Αρχές. Η Ελένη Τοπαλούδη μόλις έχει βρεθεί νεκρή. Το θρίλερ μόλις έχει ξεκινήσει. Τραγική ειρωνεία, ο άνθρωπος που βρίσκει τη σορό της είναι συγγενής του Ροδίτη καταδικασμένου για τη δολοφονία και τον βιασμό. 

Αρχικά γράφεται πως εντοπίστηκε η σορός μίας νεαρής κοπέλας στη θάλασσα που δεν είχε ταυτοποιηθεί. Το τατουάζ τριαντάφυλλο στο πόδι της νεαρής βοήθησε τους Λιμενικούς ώστε να εντοπίσουν τους γονείς της, Γιάννη και Κούλα, που ζουν στο Διδυμότειχο.  Η Ελένη, φοιτήτρια στο τμήμα Μεσογειακών Σπουδών έχει να δώσει σημεία ζωής από το βράδυ της Δευτέρας. Οι γονείς είχαν ενημερώσει για την εξαφάνιση και στη συνέχεια έγινε η ταυτοποίηση της σορού. Ο ιατροδικαστής κ. Παναγιώτης Κοτρέτσος που εξέτασε τη σορό είναι ο πρώτος που μιλά ξεκάθαρα για εγκληματική ενέργεια. Αμέσως σημαίνει συναγερμός και οι γονείς ειδοποιούνται για να μεταβούν στη Ρόδο.

Η σορός της Ελένης μεταφέρθηκε στην ιατροδικαστική υπηρεσία. «Μας έκανε εντύπωση η παντελής ένδεια ρούχων. Ήταν πάνω της μόνο ο στηθόδεσμος, πρόχειρα τοποθετημένος. (...) Αυτό που μας χτύπησε καμπανάκι ήταν οι χαρακιές που βρήκαμε στον τράχηλο. Αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει από την πτώση ή τα χτυπήματα στα βράχια. Αυτές οι χαρακιές έγινε προθανάτια με μαχαίρι, δίνοντας την εντύπωση της απειλής» είπε ο ιατροδικαστής. Η Ελένη χτυπήθηκε με το ηλεκτρικό σίδερο που βρέθηκε στην παραλία «στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού και της έσκισαν το αυτί».  Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο κ. Κοτρέτσος στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο «αν υπήρχε συναίνεση για ερωτική πράξη, δεν θα είχαμε ακινητοποίηση, χτυπήματα και απόπειρα στραγγαλισμού». Ο θάνατος δεν ήταν ακαριαίος αφού η Ελένη εξέπνευσε μέσα στο νερό και η αιτία θανάτου είναι ο πνιγμός. «Πέφτοντας στο νερό, μη έχοντας τις αισθήσεις της, θα πρέπει να έμεινε λίγα μόνο λεπτά ζωντανή, το ανώτερο μισή ώρα» εκτίμησε ο ιατροδικαστής. Μάλιστα, αν είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο «υπήρχαν ελπίδες να ανακάμψει».

Image removed.Το ηλεκτρικό σίδερο/Φωτογραφία: rodiaki.gr

Οι Λιμενικοί ξεκίνησαν να παίρνουν καταθέσεις από τους γείτονες της Ελένης, από τους ανθρώπους που την είδα λίγο πριν τη δολοφονία. Κανείς από αυτούς δεν αναφέρει τα ονόματα των κατηγορουμένων. Φίλη της Ελένης καλείται να καταθέσει και αναφέρεται σε έναν «τύπο» που είχε γνωρίσει «πρόσφατα» και «είχε βγει μία ή δύο φορές. Το βράδυ που μιλήσαμε είπε ότι της είχε στείλει κάποια μηνύματα. Μου είπε θα απαντήσει μετά αφού κλείσουμε το τηλέφωνο». Βίντεο από κάμερα κλειστού κυκλώματος δίπλα από το σπίτι της Ελένης, τη δείχνει να φεύγει μαζί με τον 19χρονο που καταδικάστηκε το βράδυ πριν τη δολοφονία.

Image removed.Το φορτηγάκι με το οποίο οι κατηγορούμενοι πήγαν την Ελένη στους Πευκούς/Φωτογραφία: rodiaki.gr

Οι λιμενικοί συλλαμβάνουν τον 19χρονο τότε κατηγορούμενο, ο οποίος κατέθεσε πως δεν ήταν μόνος του στο σπίτι στους Πευκούς. Οι Αρχές συλλαμβάνουν και τον Ροδίτη. Μπροστά στην ανακρίτρια 21χρονος και 19χρονος, τα ρίχνουν ο ένας στον άλλο. Στην ανακρίτρια καταλήγουν με τις εξής φράσεις:

  • 21χρονος: «Δεν την σκότωσα εγώ την Ελένη. Την σκότωσε εκείνος».
  • 19χρονος: «Έπρεπε να θυσιάσω τη ζωή μου για να την σώσω. Δεν το έκανα και θα ζω με τύψεις».

Οι δυο τους προφυλακίστηκαν και τον Δεκέμβριο του 2018 ο Αλβανός κατηγορούμενος δέχτηκε επίθεση από κρατούμενος που τον ξυλοκόπησαν. Λίγο αργότερα κατήγγειλε πως βιάστηκε

Στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου καταγράφεται πως η Ελένη έδωσε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, ενώ οι δύο νεαροί είχαν εμμονή να τη σκοτώσουν. Αναφέρεται πως οι δύο νεαροί αποφάσισαν από κοινού τη δολοφονία της φοιτήτριας, με την απειλή πως θα τους καταγγείλει να πυροδοτεί τον θυμό τους. Ο 19χρονος και ο 21χρονος επιχείρησαν να στραγγαλίσουν την Ελένη Τοπαλούδη, την γρονθοκόπησαν, την απειλούσαν με μαχαίρι και την χτύπησαν με το ηλεκτρικό σίδερο. Ενώ η Ελένη Τοπαλούδη ήταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση οι δύο νεαροί την έριξαν στον γκρεμό, στην παραλία της Φώκιας. Σύμφωνα με το βούλευμα, η εγκληματική συμπεριφορά τους παρουσιάζει ασυνήθη στοιχεία και μη αναμενόμενα, ακόμα και για τα πιο ειδεχθή εγκλήματα.

Image removed.Η τσάντα της Ελένης που βρέθηκε στην παραλία/Φωτογραφία: rodiaki.gr

Οι κατηγορούμενοι, όπως αναφέρεται στο βούλευμα, ήταν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, με τον ένα να έχει αποδεχτεί πλήρως τη συμπεριφορά του άλλου. Η δίκη ξεκίνησε τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2020 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών. 

«Την κάρφωνε στο λαρύγγι και της έλεγε είσαι σκληρόπετση»

Ενώπιον του δικαστηρίου ο Ροδίτης κατηγορούμενος επέμεινε να αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή του στο αποτρόπαιο έγκλημα, περιγράφοντας με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες όσα συνέβησαν τη μοιραία νύχτα. «Το έπαιζε λίγο δύσκολη, άλλα ήθελε να γίνουν όλα αυτά. Ήθελε να κάνουμε σεξ και οι τρεις μαζί. Επειδή είπε στον Αλέξανδρο “Ο Μανώλης είναι πιο άντρας πιο εσένα”, άρχισε να τη χτυπάει με το σίδερο στο κεφάλι. Του έλεγα σταμάτα, μην το κάνεις αυτό... Έπιασε το μαχαίρι και την κάρφωνε στο λαρύγγι και της έλεγε είσαι σκληρόπετση. Μετά την πέταξε μέσα στην μπανιέρα. Την έκανε κρύο μπάνιο, αφού της έβγαλε ότι ρούχα φόραγε. Την κοπανούσε στο νιπτήρα και της έλεγε θα σου σπάσω το σβέρκο», είπε ο Ροδίτης κατηγορούμενος κατά την απολογία του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Ζήτησε συγγνώμη

Ο 19χρονος περιέγραψε τη γνωριμία του με τη φοιτήτρια και υποστήριξε ότι ήταν ντροπαλός και πίστευε ότι πηγαίνοντας με πολλές γυναίκες θα αποκτούσε περισσότερο θάρρος. Λίγο αργότερα, είπε στο δικαστήριο ότι ήταν πρωτοβουλία της Ελένης το να βρεθούν και με τρίτο πρόσωπο. «Νιώθοντας πιο άνετα της πρότεινα να πάμε στο δωμάτιο και μου είπε πάμε. Ήρθαμε σε σεξουαλική επαφή. Σε πέντε λεπτά τελείωσα εγώ και μετά ήρθε και ο Μανώλης μέσα» ανέφερε ο κατηγορούμενος. Μάλιστα, όπως υποστήριξε, ο Έλληνας συγκατηγορούμενος του άρχισε να χτυπάει την άτυχη Ελένη όταν εκείνη τον απέρριψε ερωτικά.

Κατά τα λεγόμενα του, η νεαρή φοιτήτρια έπεσε λιπόθυμη κι εκείνος την πήγε στο μπάνιο, όταν ο Έλληνας συγκατηγορούμενος του τους είπε να πάνε στο αυτοκίνητο. «Κατευθυνόμασταν στο νοσοκομείο αλλά είδα ότι μπήκε σε έναν χωματόδρομο και κατάλαβα ότι δεν πάει στο νοσοκομείο. Βγήκε έξω. μου είπε «Εγώ θα την τελειώσω γιατί αυτή θα με κλείσει φυλακή». Την πήρε στον ώμο του και γύρισε μετά από δέκα λεπτά και μου είπε εντάξει, Αλβανέ, τελείωσε μπες μέσα» υποστήριξε ο κατηγορούμενος, ενώ μόλις την προηγούμενη ημέρα ο Ροδίτης συγκατηγορούμενός του είχε ισχυριστεί ακριβώς το αντίθετο.

«Γυρίσαμε στο σπίτι και μου είπε, Αλβανέ, μάζεψε ό,τι αίματα και στοιχεία έχει. Έτσι έκανα εγώ. Ότι είχε τα μάζεψα. Το μαχαίρι, τα προφυλακτικά, το σίδερο. Μετά μπήκε στο μπάνιο γέμισε έναν κουβά με νερό και χλωρίνη. Εγώ τον παρακολουθούσα σαν χαμένος. Μου είπε ξεκίνα να καθαρίζεις. Όταν είδε ότι αργούσα επειδή είχε πολύ αίμα ήρθε κι αυτός με ένα σφουγγάρι» είπε ο κατηγορούμενος και επισήμανε ότι ο Ροδίτης τον απείλησε πως αν μιλήσει θα κάνει τα ίδια στην οικογένειά του.

«Το ξέρω είναι λάθος μου όλο αυτό που το άφησα να γίνει αλλά πραγματικά εγώ είμαι αυτός που δεν προστάτεψα την Ελένη. Θέλω να ζητήσω μια μεγάλη συγγνώμη. Δεν έχω τη δύναμη να κοιτάξω αυτόν τον πατέρα της. Μια μεγάλη συγγνώμη», είπε. 

«Αυτά τα άθλια υποκείμενα θα την βίαζαν ακόμα και νεκρή»

«Κόλαφος» ήταν κατά την αγόρευσή της η εισαγγελέας, Αριστοτελεία Δόγκα. «Η Ελένη αντιστάθηκε με απίστευτο σθένος στο σπίτι του τρόμου. Αν μπορώ να σας απαλύνω το πόνο, θα σας πω ότι είναι ένα κορίτσι σύμβολο γιατί με πικρία βλέπω ότι το 2020 η γυναίκα αντιμετωπίζεται σαν ένα τίποτα σε πολλές περιπτώσεις. Αντιστάθηκε σε αυτά τα άθλια υποκείμενα με ηρωισμό που ούτε άντρας δεν το κάνει».

Ζητώντας την ενοχή των δύο κατηγορουμένων, 23 και 22 χρονών η Εισαγγελέας Αριστοτελία Δόγκα τόνισε στους δικαστές πως οι δύο νεαροί είχαν πρόθεση να βιάσουν την 19χρονη φοιτήτρια «ακόμη και νεκρή». Επανέλαβε δε, πως εξαιτίας πλημμέλειας των αρχών, το δικαστήριο δεν έχει μπροστά του και άλλα θύματα «αυτών των τοξικών ανθρώπων που κάθονται στο εδώλιο».

Όπως ανέφερε η Εισαγγελέας: «Έχω καταγωγή από το Ρόδο, γνωρίζω κάποια πράγματα...Ευτυχώς που υπάρχουν κάποιοι λίγοι άνθρωποι που λένε ας αποδοθεί δικαιοσύνη και κρατάνε τη χώρα όρθια. Έχω παράπονο από το ανακριτικό έργο, υπήρχαν και άλλα θύματα. Θα μπορούσαμε να τις έχουμε και αυτές τις υποθέσεις εδώ».

Το μεσημέρι της Παρασκευής 15 Μαΐου 2020, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών έριξε «αυλαία» στην πολύκροτη υπόθεση μετά από μία δίκη που σημαδεύτηκε από εντάσεις, καταδικάζοντας τους δύο νεαρούς για τη δολοφονία και το βιασμό της Ελένη Τοπαλούδη. Οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι για βιασμό και δολοφονία σε ισόβια συν 15 χρόνια στον καθένα. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA