Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Κηδεία Μίκη Θεοδωράκη: Η συμβολαιογραφική πράξη με τις τελευταίες επιθυμίες του - Πώς ήθελε να μεταφερθεί στον Γαλατά Χανίων

Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε σχεδιάσει την τελευταία του κατοικία με κάθε λεπτομέρεια. Από την τοποθεσία και τον τάφο μέχρι και το μέσο με το οποίο θα μεταφερθεί η σορός του στην Κρήτη

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Σαφής και κατηγορηματική ήταν η επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, με τη συμβολαιογραφική πράξη την οποία είχε υπογράψει να αναφέρει αναλυτικά τις τελευταίες επιθυμίες του κορυφαίου Ελληνα μουσικοσυνθέτη. Συγκεκριμένα, ο Μίκης Θεοδωράκης είχε εκφράσει για τελευταία φορά εγγράφως τον Ιανουάριο του 2020 την επιθυμία του σχετικά με τον τόπο ενταφιασμού του, περιγράφοντας με κάθε λεπτομέρεια πως ήθελε να γίνει η όλη διαδικασία. Όριζε δε σαφώς ακόμη και το μεταφορικό μέσο με το οποίο ήθελε να ταξιδέψει στην τελευταία του κατοικία αλλά και το γραφείο τελετών που ήθελε να αναλάβει τη ταφή του.

Όπως αναφέρεται στην συμβολαιογραφική πράξη όπου επιβεβαιώνονται και όλα τα προηγούμενα ανάλογα έγγραφα που είχε συντάξει, με το πρώτο να χρονολογείται από το 2008, ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης επιθυμούσε «να ενταφιαστεί στο κοιμητήριο Γάλατα Χανίων όπου έχουν ήδη ενταφιαστεί οι προαποβιώσαντες γονείς του και ο αδερφός του και όπου του έχει παραχωρηθεί ήδη για τον ίδιο και την σύζυγό του εφόσον το επιθυμεί, από το Δήμο Νέας Κυδωνίας, τάφος προς το σκοπό αυτό. Ο εν λόγω τάφος έχει ήδη κατασκευαστεί από το φίλο του αρχιτέκτονα Μάνο Περράκη, με φροντίδες του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη και απόλυτα σύμφωνα με τις οδηγίες του και έχει ήδη αποπερατωθεί».

Την επιθυμία του η σορός του να ταξιδέψει με πλοίο στα Χανιά και όχι άλλο μεταφορικό μέσο, συμπλήρωσε στο ίδιο έγγραφο, ενώ όρισε ως εκτελεστές της τελευταίας επιθυμίας του τους φίλους και συνεργάτες του Γιώργο Αγοραστάκη και Ειρήνη Παρμενίδου, «προκειμένου, ενεργώντας είτε από κοινού είτε ο καθένας απ’ αυτούς χωριστά, να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ενώπιον οιασδήποτε αρχής ή υπηρεσίας προς εκπλήρωση της ανωτέρω επιθυμίας του και δήλωσης επιλογής του τόπου ενταφιασμό του». Μάλιστα ο Μίκης Θεοδωράκης είχε ζητήσει να ταφεί στον ίδιο τάφο με την πρώην συζυγό του, Μυρτώ, ενώ δεν ήθελε να βρίσκεται άλλο πρόσωπο της οικογένειάς του στον ίδιο τάφο.

Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε ορίσει και συγκεκριμένο γραφείο τελετών προκειμένου να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες μετά το θάνατο του δίνοντας εντολή να υπάρξει συνεργασία των εκτελεστών της τελευταίας του επιθυμίας με αυτό, ενώ οι δυο εκτελεστές είναι και οι μόνοι που έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν με διαφορετικό γραφείο τελετών. Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης γνώριζε για χρόνια της αντιρρήσεις της κόρης του Μαργαρίτας για την επιθυμία του, πολλές φορές το αντιμετώπιζε με χιούμορ και ζητούσε από τους στενούς συνεργάτες του «να έχουν το νου τους», καθώς διαφωνούσε πλήρως με την κόρη του και ήταν ξεκάθαρη η επιθυμία του για τον Γαλατά Χανίων.

Συνεχίζεται η δικαστική διαμάχη με φόντο πλέον το γραφείο τελετών

Την ίδια ώρα, η δικαστική διαμάχη μεταξύ μελών της οικογένειας του Μίκη θεοδωράκη και των εκτελεστών των τελευταίων επιθυμιών του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη συνεχίζεται. συγκεκριμένα, κατά τη συζήτηση ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας, οι δύο πλευρές -ο εκτελεστής της τελευταίας βούλησης του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη, Γιώργος Αγοραστάκης, και οι συγγενείς του, Μυρτώ Θεοδωράκη, Μαργαρίτα και Γιώργος- εξέφρασαν την κοινή τους θέληση να ακολουθηθεί η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη ως προς τον ενταφιασμό του και τον τόπο αυτού. Ωστόσο, η πλευρά της Μαργαρίτας Θεοδωράκη υποστήριξε ότι «κάνει σεβαστή την τελευταία βούληση του πατέρα της», με εξαίρεση το θέμα ανάθεσης επιλογής γραφείου, καθώς κατά την ίδια, θα πρέπει να επιλέγει το συγκεκριμένο γραφείο που έχει ήδη ασχοληθεί με το ζήτημα.

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Γιώργου Αγοραστάκη δήλωσε ότι παραιτείται του αιτήματος για το συγκεκριμένο γραφείο τελετών, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες. «Για να εκτελεστεί η επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, παραιτείται ως προς την επιλογή γραφείου τελετων με τη δήλωση ότι διατηρεί το δικαίωμα επιλογής σύμφωνα με τη ρητή δεύσμευσή του εκλιπόντος» ανάφερε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι «μιλάμε για μια κορυφαία προσωπικότητα γνωστό σε όλο τον πλανήτη. Δεν είναι απλά ένας νεκρός».

Σε πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των συγγενών του Μίκη Θεοδωράκη προχώρησε το γραφείο τελετών το οποίο έχει ήδη αναλάβει τη σορό του μουσικοσυνθέτη. Πρόκειται για το γραφείο που έχει επιλέξει η Μαργαρίτα Θεοδωράκη για την οργάνωση της κηδεία του. «Το φέρετρο έχει ηδη παραγγελθεί και κατασκευαστεί από εξάμηνο και έχει καποιο κόστος. Και ο νόμος δεν δίνει το δικαίωμα στον Γιώργο Αγοραστάκη να επιλέξει γραφείο τελετών. Δεν προβλεπεται ο καθορισμός του γραφείου τελετών στο νόμο» υποστήριξε ο πληρεξούσιος δικηγόρος του γραφείου του Αλέξη Κούγια.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Μίκης Θεοδωράκης #Κηδεία #Χανιά #Μαργαρίτα Θεοδωράκη

Best of Internet