Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε παιδιά και μαθητές 5 έως 17 ετών βρίσκονται πλέον ένα στα τέσσερα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας. Μάλιστα, κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων οι μολύνσεις σε παιδιά έως 17 ετών ξεπέρασαν τις 3.400. Γι' αυτό αρκετοί γονείς - μπροστά στον κίνδυνο να μολυνθούν τα παιδιά τους - σπεύδουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους κατά του κορονοϊού. Ήδη το 17% των μαθητών ηλικίας 12-15 ετών έχει εμβολιαστεί έστω και με μια δόση. Μάλιστα τα ποσοστά αυξάνονται συνεχώς.

Τις επόμενες εβδομάδες τα βλέμματα των ειδικών θα είναι στραμμένα στα σχολεία. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει κλείσει κάποιο σχολικό τμήμα, αφού πλέον βασική προϋπόθεση να συμβεί αυτό είναι να μολυνθούν οι μισοί και πλέον μαθητές. Η πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας, πάντως, προβληματίζει τους επιστήμονες, καθώς δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος για το τείχος ανοσίας. Μόνο το Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.190 νέα κρούσματα και 37 θανάτους από επιπλοκές του κορονοϊού ενώ 348 ασθενείς βρίσκονται υπό μηχανική υποστήριξη.

Τρίτη Δόση: Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις - Ποιοι θα κληθούν να εμβολιαστούν ξανά

Εδώ και περίπου μια εβδομάδα, συγκεκριμένα από τις 14 Σεπτεμβρίου, έχει ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να μπορούν να κλείνουν το ραντεβού τους για την τρίτη δόση του εμβολίου. Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, έχει αναφέρει ότι τη Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου, στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό θα γίνουν ανακοινώσεις για την τρίτη δόση του εμβολίου σε υγειονομικούς και σε άτομα άνω των 60 ετών. Μάλιστα, σε διευκρινιστικές του δηλώσεις ο κ. Θεμιστοκλέους ξεκαθάρισε ότι η τρίτη δόση του εμβολίου δεν θα αφορά τον γενικό πληθυσμό

Ποιοι έχουν ήδη κληθεί να κλείσουν ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου

  • Όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων
  • Όσοι πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια και βρίσκονται σε θεραπεία
  • Όσοι νοσούν από καρκίνο και είναι υπό αγωγή και θεραπεία.
  • Όσοι είναι ανοσοκατασταλμένοι και πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή,
  • Όσοι ζουν με την HIV λοίμωξη και τα cd4 τους ανιχνεύονται κάτω από τα 200.
  • Όσοι λαμβάνουν κορτιζόνη πάνω από 20 mg ημερησίως για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

Εμβολιασμένο το 17% των παιδιών 12-15 ετών, το 30% στο Λύκειο

«Το 17% των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών και το 30% των παιδιών στο Λύκειο έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση», σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Η υπουργός Παιδείας, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στο Open, επεσήμανε ότι «τα συχνά τεστ στα οποία έχει επιμείνει η κυβέρνηση για τα σχολεία, έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντικά για την πρόληψη της μετάδοσης του κορονοΐού καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα μεγαλύτερης αραίωσης των τμημάτων στα σχολεία». «Το σχολείο επιστρέφει στην κανονικότητα! Πλέον έχουμε το εμβόλιο! Οι εκπαιδευτικοί ανταποκρίθηκαν μαζικά», είπε.

Απαντώντας στην ερώτηση «γατί τα σχολικά τμήματα θα κλείνουν μετά την εμφάνιση του 50%+1 κρουσμάτων στην τάξη», είπε, πως «ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού είναι πλέον εμβολιασμένο οπότε δεν είμαστε αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο ραγδαίας μετάδοσης το ιού στους ηλικιωμένους καθώς αρκετοί έχουν πλέον εμβολιαστεί». Η κυρία Κεραμέως έκανε για μια ακόμη φορά έκκληση στους γονείς να συμβουλευτούν τον παιδίατρό τους και να εμβολιάσουν τα παιδιά λέγοντας ότι «πρέπει να επωφεληθούν από το τεράστιο αυτό δώρο της επιστήμης».

Σε σχέση με τους αρνητές γονείς μαθητών υπογράμμισε πως υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενώ αναφερόμενη στο περιστατικό με τη μήνυση σε βάρος καθηγητών τόνισε: «Συγχαίρω τη διευθύντρια που εκανε τη δουλειά της. Θα είμαστε κοντά στους λειτουργούς. Εχει δοθεί οδηγία σε ολα τα Σώματα, να προστατεύουμε αυτούς τους ανθρώπους».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA