Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

ΕΝΦΙΑ: Τα 5 συχνότερα λάθη στη δήλωση - Βγάζουν αυξημένο ποσό μέχρι και 60%

Στον «αέρα» της νέας πλατφόρμας My AADE βρίσκονται τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ - Ο φόρος αφορά 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων και θα πληρωθεί σε έξι ισόποσες δόσεις

Ακίνητα στην Αθήνα (Πηγή: Eurokinissi)
Ακίνητα στην Αθήνα (Πηγή: Eurokinissi)

Στον «αέρα» της νέας πλατφόρμας My AADE βρίσκονται τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος αφορά 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων και θα πληρωθεί σε έξι δόσεις. Η πρώτη και η δεύτερη δόση πρέπει να πληρωθούν ταυτόχρονα στο τέλος Οκτωβρίου και οι υπόλοιπες δόσεις θα πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2022 ανά μήνα. Όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν αυτό το χρονοδιάγραμμα, μπορούν να εκμεταλλευτούν τις δύο εναλλακτικές που υπάρχουν προκειμένου να «σπάσει» η πληρωμή σε 12 ή και 24 δόσεις.

Διαφορές στο εκκαθαριστικό τους θα δουν μόνο εκείνοι που αγόρασαν ή πούλησαν ακίνητο, όπως επίσης και οι ιδιοκτήτες που προχώρησαν στην τακτοποίηση αυθαίρετων επιφανειών. Υπάρχει βέβαια και μία μεγάλη κατηγορία φορολογουμένων που θα πληρώσουν μειωμένο φόρο ή ακόμη και μηδενικό και έχει να κάνει με τα εισοδήματα του 2020. Υπάρχουν 5 συχνά λάθη που γίνονται στις δηλώσεις για τον ΕΝΦΙΑ και αυξάνουν κατακόρυφα το ποσό, σύμφωνα με το OPEN. Αναλυτικά:

 1. Ημιτελή κτίσματα (μη ορθή συμπλήρωση)
 2. Ποσοστά συνιδιοκτησίας
 3. Όροφος (αλλάζει ο συντελεστής – Για παράδειγμα: Μεζονέτα 3 ορόφων/είσοδος ισόγειο/δηλώνεται ο 2ος όροφος όχι ο 3ος. Αν δηλωθεί λάθος όροφος αυξάνεται το ποσό μέχρι και 60%. Ο ΕΝΦΙΑ στη μεζονέτα υπολογίζεται βάσει του ορόφου με τα περισσότερα τετραγωνικά).
 4. Βοηθητικοί χώροι (δηλώνονται από λάθος ως κύριοι)
 5. Εμπράγματα δικαιώματα (αν υπάρχει πλήρης, υψηλή κυριότητα ή επικαρπία)

Τα 6 βήματα για να βρείτε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ:

 1. Είσοδος στην αρχική σελίδα του myAADE
 2. Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές»
 3. Κάνετε κλικ στην επιλογή «Πολίτες»
 4. Πηγαίνετε στο γράμμα Δ στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»
 5. Στη σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9 θα βάλετε τους προσωπικούς κωδικούς για το ΤΑΧΙS και μπαίνετε στην εφαρμογή.
 6. Κάνετε επιλογή έτους 2021 και εμφανίζεται το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2021.

Πώς θα γίνει η πληρωμή

Ο προγραμματισμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε 6 μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλουν στο τέλος κάθε μήνα το ποσό της δόσης, με την τελευταία να πληρώνεται στο τέλος Φεβρουαρίου 2022. Να σημειωθεί ότι τόσο η πρώτη όσο και η δεύτερη δόση μπορούν να πληρωθούν έως τις 29 Οκτωβρίου 2021. Η τρίτη δόση λήγει στις 30/11/2021, η τέταρτη στις 31/12/2021, η πέμπτη στις 31/1/2022 και η έκτη στις 28/2/2022.

Για να πληρώσετε θα πρέπει, όντας συνδεδεμένοι, να επιλέξετε στο εικονίδιο «Οφειλές, Πληρωμές και Επιστροφές».Στην συνέχεια στο πλαίσιο «Συγκεντρωτική Εικόνα Ατομικών Ανοικτών Οφειλών εκτός Ρύθμισης» θα δείτε τις συνολικές οφειλές σας ανά κατηγορία, όπως ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήματος. Εκεί επιλέγετε «Εξόφληση».

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#ΕΝΦΙΑ #πληρωμές #ΑΑΔΕ #εκκαθαριστικά #φορολογούμενοι