Μενού
  • Α-
  • Α+

Επτά ομάδες βρίσκονται στο στόχαστρο της Αστυνομίας για τη δράση τους στη Θεσσαλονίκη, μετά τις επιθέσεις σε μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ και τα σοβαρά επεισόδια στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και Ευόσμου καθώς ένα χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, οι ακροδεξιοί φαίνεται πως έχουν κερδίσει έδαφος στην συμπρωτεύουσα. 

Διαβάστε ακόμη: Θεσσαλονίκη: «Σήμερα θα έχετε θάνατο» - Αποκαλυπτικές συνομιλίες των φασιστών στα social media

Στο στόχαστρο της Αστυνομίας βρίσκονται επτά ακροδεξιές ομάδες. Το Ιερό Τάγμα, το Άρμα – Σύνδεσμος Εθνοφυλετικής Αναπλάσεως, ο Ιερός Λόχος 2012, οι Αυτόνομοι Εθνικιστές Θεσσαλονίκης είναι μεταξύ των φασιστικών ομάδων που βρίσκονται στο στόχαστρο της Αστυνομίας. Συγκεκριμένα, στην ΕΛ.ΑΣ. «ξεσκονίζουν» τη δράση των ομάδων: 

  1. Ιερό Τάγμα 
  2. Άρμα – Σύνδεσμος Εθνοφυλετικής Αναπλάσεως
  3. Ιερός Λόχος 2012 
  4. Αυτόνομοι Εθνικιστικές Θεσσαλονίκης 
  5. Εθνικιστική Νεολαία Θεσσαλονίκης – ΕΝΕΘ 
  6. Vanguard Hellas 
  7. Πολιτιστικός Σύλλογος Ακροδεξιών στη Θεσσαλονίκη 

Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας που επικαλείται η εφημερίδα «Το Βήμα», τα μέλη των 7 ακροδεξιών ομάδων υπολογίζονται σε 5.000 ενώ κύριο ρόλο έχει το «Ιερό Τάγμα». Πρόκειται για μια κλειστή ομάδα με φιλοναζιστικές τάσεις που προχώρησε σε καλέσματα και κινητοποιήσεις μετά τα επεισόδια στη Σταυρούπολη. Εχει δικό της προφίλ σε κοινωνικά δίκτυα από τον Απρίλιο του 2020, ενώ έχουν εντοπιστεί αντίστοιχες ομάδες στην Αθήνα, στην Φλώρινα αλλά και στην Κύπρο. Επιπλέον υπάρχει και το «Αρμα – Σύνδεσμος Εθνοφυλετικής Αναπλάσεως», που όπως υποστηρίζουν χαρακτηριστικά δημιουργήθηκε «σε μία περίοδο εμφανούς καθολικής Σήψεως και γενικής διαλύσεως, μέσα από συντρίμμια καταστάσεων ερμαφροδίτων και αμφιρρόπων μεταξύ κατ’ ουσίαν ταυτίσεως με τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα του σηπογόνου συστήματος». Τα μέλη τους είναι οπαδοί του «φυλετικού πλεονεκτήματος των Ελλήνων έναντι των υπολοίπων λαών».

Επίσης στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν οι «Αυτόνομοι Εθνικιστές» που δημιουργήθηκαν το 2016 και είχαν επαφή εκτός από την αθηναϊκή Combat-18 και με την ΑΜΕ («Ανένταχτοι Μαίανδροι Εθνικιστές»), που προχωρούσαν σε δεκάδες εμπρηστικές επιθέσεις σε στέκια της Αθήνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι είχαν τότε δημοσιοποιήσει κείμενο που ανέφεραν «χαιρετίζουμε με το δεξί καθαρό χέρι ψηλά τους ΑΜΕ και τους ενημερώνουμε ότι οι ΑΕΘ είναι στη διάθεσή τους ανά πάσα στιγμή». Επιπλέον, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει και η «Vanguard Hellas», η οποία εμφανίστηκε σε κινητοποιήσεις κατά της Συνθήκης των Πρεσπών. Τέλος, στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ. είναι «πολιτιστικός σύλλογος» με έδρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με περίπου 800 μέλη στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Η Αστυνομία ερευνά την άμεση ή έμμεση σχέση που έχουν συγκεκριμένες ακροδεξιές ομάδες με τα γεγονότα και την έκρηξη βίας στις σχολικές μονάδες της Σταυρούπολης και του Εύοσμου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA