Μενού
  • Α-
  • Α+

Ήταν 7 Οκτωβρίου 2020, λίγο πριν από το μεσημέρι - κι ενώ περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι είχαν κατακλύσει τους δρόμους γύρω από το Εφετείο - όταν η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτηανακοίνωσε τις ομόφωνες αποφάσεις. Η πολύκροτη και μαραθώνια Δίκη της Χρυσής Αυγής είχε ολοκληρωθεί! Κρίθηκε ένοχος ο Γιώργος Ρουπακιάς για όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται για τη δολοφονία του Παύλου ΦύσσαΚρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος, Χρήστος Παππάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος... 

Κρίθηκαν ένοχοι όλοι οι κατηγορούμενοι για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες.

Δείτε ΕΔΩ το αφιέρωμα του Reader στον έναν χρόνο από την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης

Μια χρονοβόρα και ψυχοφθόρα διαδικασία είχε φθάσει στο τέλος της. Θα ήταν κλισέ και τετριμμένο να πούμε ότι η Δημοκρατία είχε νικήσει, αλλά έτσι ήταν ακριβώς! Η δίκη της Χρυσής Αυγής ήταν μία ποινική δίκη στην οποία δικάστηκαν 69 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων μέλη τοπικών οργανώσεων, στελέχη και ο γενικός γραμματέας του κόμματος της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, κατηγορούμενοι για διεύθυνση ή ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με βάση το άρθρο 187 του ελληνικού Ποινικού Κώδικα. 

Οι 18 από τους κατηγορούμενους είχαν εκλεγεί βουλευτές τον Ιούνιο του 2012 και κατηγορήθηκαν επιπλέον για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Η δίκη άρχισε στις 20 Απριλίου του 2015 στο Α' Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και ολοκληρώθηκε πέντε χρόνια μετά, στις 22 Οκτωβρίoυ του 2020. Στο πλαίσιο της δίκης συνεκδικάστηκαν τρία κακουργήματα: Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη, Αμπουζίντ Εμπάρακ, και η απόπειρα ανθρωποκτονίας των στελεχών του ΚΚΕ και μελών του ΠΑΜΕ ενώ συνεξετάστηκαν και άλλες 60 υποθέσεις που είχαν ήδη δικαστεί ή δικάζονταν παράλληλα σε άλλα δικαστήρια και αφορούν εγκλήματα για τα οποία έχουν καταδικαστεί ή κατηγορούνται τα μέλη της Χρυσής Αυγής.

https://www.youtube.com/watch?v=NpjWDq9gvns

Μια περιπετειώδης διαδικασία 

Η δίωξη της ΧΑ ως εγκληματικής οργάνωσης ασκήθηκε με βάση το άρθρο 187 του ελληνικού Ποινικού Κώδικα, όπως αυτό διαμορφώθηκε με βάση τον λεγόμενο «αντιτρομοκρατικό» νόμο 2928/2001, ο οποίος ψηφίστηκε επί κυβέρνησης Σημίτη ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Τον Μάρτιο του 2015 αναδείχθηκε με κλήρωση η σύνθεση του αρμόδιου δικαστηρίου. Πρόεδρος κληρώθηκε η εφέτης Μαρία Λεπενιώτη. H δικαστική διαδικασία έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο του 2015. Τον Ιανουάριο του 2016, και αφού είχαν ήδη γίνει 43 συνεδριάσεις, η δίκη διακόπηκε λόγω της αποχής των δικηγόρων, ενώ συνεχίστηκε μετά 4,5 μήνες απραγίας στις 25 Μαΐου του 2016, καθώς οι συνήγοροι έλαβαν κατάλληλες άδειες από τους δικηγορικούς συλλόγους.

Έκπληξη από την εισαγγελέα!

Στις 18 Δεκεμβρίου του 2019 η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου είχε προτείνει την απαλλαγή όλων των κατηγορούμενων, πρώην βουλευτών και φερόμενων ως μελών της Χρυσής Αυγής, για το αδίκημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, υποστηρίζοντας ότι «… δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο που να καταδεικνύει ότι υπήρξε σχεδιασμός για την δράση κάποιας εγκληματικής οργάνωσης, ούτε ουδέποτε φαίνεται να δόθηκε εντολή από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής και ειδικότερα από τον Νίκο Μιχαλολιάκο για την τέλεση κακουργηματικών πράξεων».

Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα και του Σαχζατ Λουκμάν, αλλά και οι επιθέσεις σε βάρος του ΠΑΜΕ, του χώρου «Αντίπνοια», του μαθητή στο Παλαιό Φάληρο, ήταν άσχετα μεταξύ τους περιστατικά!

Απάντησε το δικαστήριο

Όμως η απόφαση του δικαστηρίου ήταν συντριπτκή: Κρίθηκαν ένοχοι για εγκληματική οργάνωση οι 50 από τους κατηγορούμενους, με τους 7 πρώην βουλευτές πρώην μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου της Χρυσής Αυγής να θεωρούνται διεύθυνση της Οργάνωσης. Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της ιστορικής απόφασης οι γονείς του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, Μάγδα και ο Παναγιώτης, συγκινημένοι έφταναν στο ύψος της Λεωφόρου Αλεξάνδρας για να χαιρετήσουν και να αγκαλιάσουν διαδηλωτές που πανηγύριζαν την απόφαση. Νωρίτερα η Μάγδα Φύσσα είχε δηλώσει: «Κερδίσαμε ένα κομμάτι της μάχης. Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Συνεχίζουμε τον αγώνα».

Λίγες μέρες αργότερα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας ανακοίνωσε τις ποινές για τους καταδικασθέντες:

Διευθυντήριο Χρυσής Αυγής: Μιχαλολιάκος Νίκος: 13 έτη και 6 μηνες, Λαγός Ιωάννης: 13 έτη και 8 μήνες, Κασιδιάρης Ηλίας: 13 έτη και 6 μήνες, Γερμενής Γιώργος: 13 έτη και 6 μήνες, Παππάς Χρήστος: 13 έτη και 3 μήνες, Παναγιώταρος Ηλίας: 13 έτη, Ματθαιόπουλος Αρτέμης: 10 έτη.

Πρώην βουλευτές για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση χωρίς ελαφρυντικό: Ηλιόπουλος Παναγιώτης: 7 έτη, Κούζηλος Νίκος: 7 έτη, Ζαρούλια Ελένη: 6 έτη, Ζησιμόπουλος Πολύβιος: 6 έτη, Γρέγος Αντώνης: 6 έτη, Κουκούτσης Δημήτρης: 6 έτη, Μπαρμπαρούσης Κωνσταντίνος: 6 έτη.

Πρώην βουλευτές για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με ελαφρυντικό: Αλεξόπουλος Χρυσοβαλάντης: 5 έτη, Αρβανίτης Μιχάλης: 5 έτη, Μπούκουρας Ευστάθιος: 5 έτη και 6 μήνες, Μίχος Νίκος: 6 έτη.

Ανθρωποκτονία Φύσσα: Ρουπακιάς Γιώργος: Ισόβια και 14 έτη, Άγγος Ιωάννης: 9 έτη και 2 μήνες, Αναδιώτης Αναστάσιος: 7 έτη, Δήμου Γιώργος: 7 έτη, Καζαντζόγλου Ιωάννης: 10 έτη και 2 μήνες, Καλαρίτης Ελπιδοφόρος: 9 έτη, Κομιανός Ιωάννης: 9 έτη

Κορκοβίλης Κωνσταντίνος: 9 έτη, Μιχάλαρος Αν.: 9 έτη και 2 μήνες, Πατέλης Γιώργος, πυρηνάρχης Νίκαιας: 10 έτη και 2 μήνες, Σαντοριναίος Στ.: Για παράνομη οπλοφορία 2 χρόνια και χρηματική ποινή 2.000 ευρώ αναστολή επι τριετία, Σκάλκος Γ.: 7 έτη, Σταμπέλος Γ.: 9 έτη, Τσακανίκας Γ.: 6 έτη, Τσαλίκης Λέων: 9 έτη, Τσόρβας Αθ.: 9 έτη, Τσόρβας Νικ.: 9 έτη, Χρυσαφίτης Αρ.: 7 έτη. 

Υπόθεση Αιγύπτιων ψαράδων: Αγριογιάννης Δημ.: 7 έτη, Ευγενικός Μάρκος: 7 έτη, Μαρίας Θωμάς: 7 έτη, Παπαδόπουλος Κων.: 7 έτη, Πανταζής Αναστ., πυρηνάρχης Περάματος: 10 έτη και 24 μήνες.

Υπόθεση ΠΑΜΕ: Αντωνακόπουλος Κυριάκος: 3 έτη και 6 μήνες και μετατροπή σε χρηματική προς 5 ευρώ ημερησίως, Καστρινός Ιω.: 3 έτη και 6 μήνες και μετατροπή σε χρηματική προς 5 ευρώ ημερησίως, Χατζηδάκης Αντ.: 6 έτη και μετατροπή σε χρηματική προς 5 ευρώ ημερησίως.

Κατηγορούμενοι μόνο για ένταξη εγκληματικής οργάνωσης:

Αποστόλου Νικ.: 7 έτη, Δασκαλάκης Αριστ.: 5 έτη, Λιακοπουλος Διον.: 6 έτη, Μπαρέκας Θωμάς: 6 έτη και 2 μήνες, Παπαβασιλείου Νικ.: 6 έτη, Πόπορη Βενετία: 7 έτη και 4 μήνες, Σιατούνης Βασ.: 6 έτη, Στεργιοπουλος Χρ.: 6 έτη, Στράτος Αθ.: 6 έτη, Τσακανίκας Γ.: 6 έτη, Μικελάτου Μαργαρίτα: 2 χρόνια με τριετή αναστολή, Στέφας Θεοδ.: 17 μήνες με τριετή αναστολή, Σκαρπέλη Θεώνη: ένα έτος φυλάκιση και 1.000 ευρώ με τριετή αναστολή, Χίλιος Αναστάσιος: 2 έτη και 2.000 χρηματική ποινή μετατροπή προς 5 ευρώ ημερησίως.

Η εισαγγελέας και η πρόεδρος

Αξίζει εδώ να θυμηθούμε τις εισαγγελικές προτάσεις που είχαν προκαλέσει αίσθηση κατά τη διάρκεια της δίκης και μάλιστα είχε φανεί πως είχαν διαρραγεί οι σχέσεις δικαστηρίου και εισαγγελέα. Το πρώτο εισαγγελικό «δείγμα» δόθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, όταν η Αδαμαντία Οικονόμου είδε «μεμονωμένα χτυπήματα» και όχι εγκληματική οργάνωση. 

Όταν η εισαγγελέας, αργότερα, κλήθηκε να προτείνει επί της παροχής ή μη ελαφρυντικών στους κατηγορουμένους σηκώθηκε από την καρέκλα της, όπως επιβάλλει η διαδικασία, και είπε στο δικαστήριο φορτισμένη: «Πώς να δώσω σύννομο βίο όταν κρίνατε πως είναι εγκληματική οργάνωση και έχουν κάνει πράξεις που θα μπορούσαν να πλήξουν το πολίτευμα;», είπε και πρότεινε μόνο μια ελαφρυντική περίσταση για κάποιους από τους κατηγορουμένους.

Η αντίδραση των συνηγόρων οδήγησε την εισαγγελέα την επόμενη ημέρα σε μια απολογητική τοποθέτηση, με την οποία ξεκαθάριζε πως: «δεν λιποψύχησε και πρότεινε κατά συνείδηση»... Ουδείς μπόρεσε να εξηγήσει τους λόγους που την ώθησαν στο να «απολογηθεί» για την εισαγγελική της πρόταση επί των ελαφρυντικών. 

Τελευταίο «χτύπημα» ήρθε στις 19 Οκτωβρίου του 2020, όταν ζήτησε να ανασταλούν οι ποινές όλων των κατηγορουμένων μέχρι το Εφετείο, εκτός του Γιώργου Ρουπακιά, γιατί κατά την κρίση της όλοι ανεξαιρέτως είναι τυπικοί στην τήρηση των όρων τους!

Όταν ο Χρήστος Παππάς έγινε... Λαγός

Αξίζει, μάλιστα, να θυμηθούμε ότι από τους καταδικασθέντες, ο Γιάννης Λαγός εκμεταλλευόμενος την ιδιότητα του ευρωβουλευτή, η οποία του παρείχε ασυλία, κατέφυγε στις Βρυξέλλες για να αποφύγει τη σύλληψη. Στις 27 Απριλίου 2021 το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ψήφισε την άρση της ασυλίας του, με αποτέλεσμα τη σύλληψή του και την οδήγηση του στις φυλακές Δομοκού.

Ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς είχε εξαφανιστεί από την 1η Οκτωβρίου 2020, λίγο πριν από την απόφαση του δικαστηρίου. Από τότε καταζητείτο από τις αστυνομικές Αρχές και τελικά συνελήφθη στις 2 Ιουλίου του 2021 και οδηγήθηκε κι αυτός στις φυλακές.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA