Μενού
  • Α-
  • Α+

Στους δρόμους, εκεί όπου άφησε την τελευταία του πνοή και ο Παύλος Φύσσας, δόθηκε η απάντηση του αντιφασιστικού κινήματος, με πορείες για την επέτειο συμπλήρωσης ενός έτους από την απόφαση καταδίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση. «Φασισμός», «μίσος» και «ρατσισμός» βρέθηκαν στο επίκεντρο των διαδηλωτών στην πρώτη συγκέντρωση που ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης (7/10) από το Εφετείο και κατέληξε στο Σύνταγμα. Με κεντρικό σύνθημα «Εξω οι φασίστες από τις γειτονιές μας», αντιφασιστικές συλλογικότητες, οργανώσεις της Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς έξω από το Εφετείο στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας και έκαναν πορεία προς τη Βουλή. Στην πρώτη γραμμή των διαδηλωτών βρισκόταν η γυναίκα σύμβολο του αγώνα κατά της Χρυσής Αυγής, Μάγδα Φύσσα.

Δείτε ΕΔΩ το αφιέρωμα του Reader στον έναν χρόνο από την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις είχαν αποκτήσει μια ξεχωριστή σημασία, αφού μεγάλο μέρος τους οργανώθηκε από μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς. Πλήθος αντιφασιστικών οργανώσεων βρέθηκαν στις πορείες και εκδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, ενώ και τα πρόσφατα γεγονότα στα ΕΠΑΛ της Θεσσαλονίκης, είχαν φέρει ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση του αντιφασιστικού κόσμου έναντι σε πάσης φύσεως νεοναζιστικά μορφώματα.

https://www.youtube.com/watch?v=oLpgty7T2X0

Η συναυλία

Η πορεία κατέληξε στο Σύνταγμα, όπου το βράδυ οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τη μεγάλη αντιφασιστική συναυλία υπό την παρουσία της Μάγδας Φύσσα. Πρώτοι στην εξέδρα, που είχε στηθεί στο κάτω μέρος της πλατείας με μέτωπο προς την οδό Ερμού, ανέβηκαν οι «Ποτ Πουρί», οι οποίο είπαν πως «η Χρυσή Αυγή μπορεί να καταδικάστηκε, όμως ο φασισμός θα παραμένει, όσο παραμένει αυτό το σάπιο σύστημα».

Το πρώτο τους τραγούδι ήταν «Ο φασισμός» των Θ. Μικρούτσικου και Φ. Λάδη και το μήνυμα ξεκάθαρο: Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δε θα πεθάνει μόνος, τσακισέ τον!». Κλείνοντας, αφιέρωσαν στον Παύλο Φύσσα, το τραγούδι του Μ. Θεοδωράκη «Ο Λεβέντης (Λεβέντης εροβόλαγε)». Στη σκηνή ανέβηκαν και τα «Κίτρινα Ποδήλατα», αφιερώνοντας τραγούδια κατά του φασισμού. 

Πορεία και στη Θεσσαλονίκη

Αντιφασιστική πορεία διοργανώθηκε και στη Θεσσαλονίκη. Η πορεία έγινε στο κέντρο της πόλης από μέλη κινημάτων, οργανώσεων, φοιτητικών συλλόγων και σωματείων, ενώ προηγήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο άγαλμα Βενιζέλου. Η κινητοποίηση είχε ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά από τις φασιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, τα επεισόδια στο ΕΠΑΛ Εύοσμου, αλλά και τις δολοφονικές επιθέσεις από ακροδεξιούς σε βάρος μελών του ΚΚΕ στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Η πορεία κατέληξε στην Αγίας Σοφίας.

Μάγδα Φύσσα: «Δε νομίζω ότι αυτή η χώρα μπορεί να αντέξει άλλον ένα νεκρό»

Η μάνα του αδικοχαμένου Παύλου, Μάγδα Φύσσα, συγκλόνισε στις δηλώσεις που έκανε έξω από το Εφετείο, ένα χρόνο μετά τη μεγάλη δικαίωση τόσο για την ίδια, όσο και για το γιο της, Παύλο Φύσσα: «Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Όλοι θυμόμαστε την περυσινή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε. Ο αγώνας συνεχίζεται, τίποτα δεν έχει τελειώσει». Η κυρία Φύσσα αναφέρθηκε στις φασιστικές επιθέσεις υποστηρίζοντας πως «ήταν πάντα έτσι, αλλά δεν τα βλέπαμε και τώρα τα βλέπουμε τα περιστατικά».

«Είναι ακριβώς ίδιες επιθέσεις, με ίδια στρατηγική, να το λάβουν υπόψιν οι αρμόδιοι. Δεν νομίζω ότι αυτή η χώρα μπορεί να αντέξει άλλον ένα νεκρό», είπε η Μάγδα Φύσσα και τόνισε πως «απεύχομαι να έχουμε άλλα θύματα».

Δ. Κουσουρής στο Reader: «Ο φασισμός δεν αντιμετωπίζεται με δικαστικές αποφάσεις»

Ο Δημήτρης Κουσουρής ήταν από τα πρώτα θύματα της Χρυσής Αυγής. Δέχθηκε επίθεση έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων τον Ιούνιο του 1998 και μπήκε στο νοσοκομείο για έναν μήνα από τα πολλά χτυπήματα των ταγμάτων εφόδου της οργάνωσης. Ο Δημήτρης Κουσουρής, μέλος τότε του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ, βρισκόταν εκεί για να συμπαρασταθεί σε διαδηλωτές που είχαν συλληφθεί για κινητοποιήσεις κατά του διαγωνισμού ΑΣΕΠ. Οι χρυσαυγίτες βρίσκονταν εκεί επίσης σε συμπαράσταση δικών τους συλληφθέντων. Εντόπισαν τους τρεις σε μια καφετέρια και τους επιτέθηκαν, χωρίς να προηγηθεί η παραμικρή διένεξη. 

Ο Δημήτρης Κουσουρής από τη Βιέννη, όπου ζει σήμερα, μιλά στο Reader και λέει: «Στο χτύπημα του Ιουνίου του 1998 καταλάβαμε την ασυλία του κρατικού μηχανισμού στους χρυσαυγίτες. Η επίθεση δεν καταγράφηκε ποτέ στο βιβλίο συμβάντων του αστυνομικού τμήματος της περιοχής». Επικεφαλής των τότε χρυσαυγιτών που χτύπησαν απρόκλητα και χωρίς έλεος τον Δημήτρη Κουσουρή αναγνωρίστηκε ο Ανδρέας Ανδρουτσόπουλος, γνωστός στους φασιστικούς κύκλους με το ψευδώνυμο «Περίανδρος», ο οποίος συνελήφθη το 2005 (παραδόθηκε οικειοθελώς). Καταδικάστηκε σε 21 χρόνια, ποινή που μειώθηκε στο εφετείο όταν ολοκληρώθηκε η δίκη το 2009. Ο «Περίανδρος» βγήκε από τη φυλακή λίγα χρόνια αργότερα αλλά ο Δημήτρης Κουσουρής δεν ξέχασε ποτέ την επίθεση που δέχθηκε

Ο Δημήτρης Κουσουρής σε μια συνέντευξη 20 λεπτών λέει στο Reader ότι «πάντα οι χρυσαυγίτες πουλούσαν, γι' αυτό η οργάνωση απέκτησε δύναμη» και ένα χρόνο μετά τη δίκη της Χρυσής Αυγής επαναλαμβάνει: «Δεν έχουμε τελειώσει με τον φασισμό»

Μ. Λεπενιώτη: Η πρόεδρος που έβαλε η Δικαιοσύνη πάνω από το φόβο

Η ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης στη δίκη της Χρυσής Αυγής στις 7 Οκτωβρίου 2020 από την πρόεδρο της έδρας, αεροπαγίτη Μαρία Λεπενιώτη, έκλεισε τον δεκαετή κύκλο της εγκληματικής δράσης της ναζιστικής οργάνωσης με αποκορύφωμα τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η θερμή υποδοχή από τον βρετανικό Guardian της ετυμηγορίας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων «στη μεγαλύτερη δίκη νεο-φασιστών από την ποινική δίωξη των Ναζί στη δίκη της Νυρεμβέργης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», αποτυπώνει τη διεθνή διάσταση μιας δίκης-σταθμό όχι μόνο για τα ελληνικά αλλά και για τα ευρωπαϊκά δικαστικά χρονικά. 

Μιας δίκης με 68 κατηγορούμενους, που διήρκεσε 5,5 χρόνια και μέσα από την αποδεικτική διαδικασία 453 εξαντλητικών συνεδριάσεων και την εξέταση 216 μαρτύρων, στοιχειοθετήθηκαν τα κακουργήματα, που τέλεσε η πυραμίδα της ιεραρχίας της Χρυσής Αυγής οδηγώντας τη στη φυλακή. Ο πολιτικός συμβολισμός της καταδίκης της οργάνωσης ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας μέσα από την ολοκλήρωση μιας δικαστικής διαδικασίας, που παρέμενε προσηλωμένη στο αυστηρό δικονομικό πλαίσιο και δεν άφησε το παραμικρό περιθώριο στους κατηγορούμενους να επιτύχουν τους σχεδιασμούς τους. Να επιχειρήσουν δηλαδή να προσδώσουν στην ποινική ακροαματική διαδικασία στοιχεία, που θα παρέπεμπαν σε πολιτική δίωξη με ιδεολογικό υπόβαθρο. 

Η παρουσία της Μαρίας Λεπενιώτη στην έδρα υπήρξε καταλυτική διασφαλίζοντας την αψεγάδιαστη διεξαγωγή της δίκης διευθύνοντας με υποδειγματικό, κατά κοινή ομολογία, τρόπο τη διαδικασία. Η άρτια ποινική αντιμετώπιση των πεπραγμένων της Χρυσής Αυγής με την αποκάλυψη ακλόνητων αποδεικτικών στοιχείων κατέδειξε την έκταση των εγκληματικών πρακτικών, που υιοθέτησε το πολιτικό κόμμα, κόμμα με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, συγκροτώντας εγκληματική οργάνωση με κεντρικό διευθυντήριο τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Χρήστο Παππά και Αρτέμη Ματθαιόπουλο

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA