Μενού
  • Α-
  • Α+

Η κακοκαιρία «Μπάλλος» συνεχίζει να σφυροκοπά τη χώρα, μετατρέποντας δρόμους σε «ποτάμια» και δημιουργώντας νέα προβλήματα στις μετακινήσεις, μετά το χάος που προκλήθηκε, τις πρωινές ώρες, σε κεντρικές οδούς της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Δημόσια κτίρια, πανεπιστήμια και σχολεία έχουν πλημμυρίσει, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, τα τελευταία θα μείνουν κλειστά, αύριο, Παρασκευή. 

Διαβάστε ακόμη: Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Το σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας για Αττική και Εύβοια - Κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Η Πυροσβεστική μέχρι στιγμής έχει δεχθεί 110 κλήσεις -με αυξητική τάση- για απαντλήσεις υδάτων κυρίως σε υπόγεια σε Νέα Φιλαδέλφεια, Κάτω Πατήσια, Περιστέρι, Μοσχάτο, Νέα Ιωνία και Κηφισιά, ενώ 8 κλήσεις για κοπές δέντρων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι κλήσεις προέρχονται από διάσπαρτα σημεία στην Αττική, κυρίως όμως από τα νότια προάστια όπου εντοπίζεται αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα. Έντονα προβλήματα εντοπίζονται και στο οδικό δίκτυο, όπου αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην Πειραιώς λόγω συσσώρευσης υδάτων στο ρεύμα προς Πειραιά από το ύψος της οδού Πέτρου Ράλλη και στο ρεύμα προς Αθήνα, από το ύψος της οδού Χαμοστέρνας.

Λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη, εστάλη μήνυμα από το 112 στα κινητά των κατοίκων της Αττικής, περίπου στις 12:15 το μεσημέρι.Μέσω του μηνύματος οι πολίτες ενημερώνονται ότι θα πρέπει να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή μπορεί να πλημμυρίσουν ενώ παροτρύνονται να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Οι δρόμοι που έχουν κλείσει

Λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων:

  • στη λεωφόρο Ποσειδώνος στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα και από το ύψος της διχάλας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Συγγρού
  • στην Ιερά Οδό στο ύψος του σταθμού του Μετρό «Ελαιώνας»
  • στην οδό Σκυλίτση και στην οδό Τζαβέλα από το ύψος της παλαιάς Παραλιακής στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά.
  • στην οδό Ολυμπιονικών στα Γλυκά Νερά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την οδό Λαυρίου μέχρι την οδό Σπάτων
  • στην οδό Κωνσταντινουπόλεως από το ύψος της οδού Π. Τσαλδάρη

Επιπλέον διεκόπη, όπως έγινε γνωστό, λίγο πριν τις 12.00 το μεσημέρι της Πέμπτης η κυκλοφορία στην Πειραιώς λόγω συσσώρευσης υδάτων στο ρεύμα προς Πειραιά από το ύψος της οδού Πέτρου Ράλλη και στο ρεύμα προς Αθήνα, από το ύψος της οδού Χαμοστέρνας. Ωστόσο, λίγο μετά τις 13.00 έγινε γνωστό από την ΕΛ.ΑΣ. ότι η κυκλοφορία των οχημάτων αποκαταστάθηκε. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας συρμών στον ΗΣΑΠ, λόγω πτώσης δέντρου στον Ταύρο. Οπως αναφέρεται σε ενημέρωση της ΣΤΑΣΥ, λόγω συσσώρευσης υδάτων, τα δρομολόγια του Ηλεκτρικού γίνονται στο τμήμα «Ταύρος - Πειραιάς» και «Ομόνοια - Κηφισιά».

Έκλεισε τμήμα της Κηφισίας στον Φάρο Ψυχικού, λόγω συσσώρευσης νερού

Εκτός από τη διακοπή κυκλοφορίας στην Πειραιώς, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων και σε τμήμα της λεωφόρου Κηφισίας, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, λόγω συσσώρευσης μεγάλης ποσότητας νερού. Ειδικότερα, έκλεισε το ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, από το ύψος του Φάρου Ψυχικού,

Εν τω μεταξύ διακοπές ηλεκτροδότησης στην Καλλιθέα, τον Κεραμεικό και την περιοχή του Ρέντη, προκλήθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης εξαιτίας της κακοκαιρίαςΝωρίτερα σημειώθηκε βλάβη σε υποσταθμό στο Παγκράτι, που προκάλεσε διακοπή σε ένα τμήμα της περιοχής, η οποία ωστόσο έχει αποκατασταθεί.

Βούλιαξε η Νέα Σμύρνη – Αυτοκίνητα το ένα πάνω στο άλλο

Και η Νέα Σμύρνη βούλιαξε από την κακοκαιρία «Μπάλλος». Στον συγκεκριμένο δρόμο όπου γίνονταν έργα, το χώμα έφραξε τα φρεάτια με αποτέλεσμα ένα γυμναστήριο να μετατραπεί σε κολυμβητήριο και 9 αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά και έπεσαν το ένα πάνω στο άλλο. 

Στον περιφερειακό Λυκαβηττού σχηματίστηκε «καταρράκτης»

«Καταρράκτης» σχηματίστηκε στον περιφερειακό Λυκαβηττού από την κακοκαιρία Μπάλλος που χτυπά όλη τη χώρα. Η έντονη βροχόπτωση που μαίνεται ανεξέλεγκτη στην Αττική είχε ως αποτέλεσμα να συσσωρευτούν ύδατα στον περιφερειακό Λυκαβηττού, τη στιγμή που η κακοκαιρία συνεχίζει να σφυροκοπά τη χώρα. Από τον λόφο, μάλιστα, κατεβαίνει μεγάλη ποσότητα νερού.

Νέα Φιλαδέλφεια: Μαθητές σχημάτισαν γέφυρα με θρανία

Από την κακοκαιρία δεν γλίτωσε σχολικό συγκρότημα στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής, το οποίο πλημμύρισε.Η Πυροσβεστική κλήθηκε για απάντληση του νερού, ενώ οι μαθητές έχουν απομακρυνθεί στήνοντας «γέφυρα» με θρανία. Στο σχολικό συγκρότημα στεγάζονται το 2ο Δημοτικό, το 1ο Νηπιαγωγείο, το 1ο Γυμνάσιο και το 2ο Λύκειο.

Στο βίντεο που αναρτήθηκε στο twitter φαίνεται η αυτοσχέδια γέφυρα από θρανία και καρέκλες και τους μικρούς μαθητές να πατούν πάνω σε αυτά και να αποχωρούν με τη βοήθεια -πιθανώς- των εκπαιδευτικών τους.

https://twitter.com/Tarabankohools/status/1448590356342259714?ref_src=twsrc^tfw

Πλημμύρισε η Σχολή Καλών Τεχνών - Προβλήματα σε Πάντειο και Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται στην Αττική εξαιτίας της κακοκαιρίας «Μπάλλος» ,η οποία χτυπά εδώ και ώρες το λεκανοπέδιο. Σε ένα ακόμη σοκαριστικό βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτου, στη Σχολή Καλών Τεχνών έχει δημιουργηθεί «ποτάμι» εντός του κτιρίου, ενώ νερά συνεχίζουν να πέφτουν από το ταβάνι. 

Την ίδια στιγμή, στο Πάντειο ο πεζόδρομος της Αλ. Πάντου πλημμύρισε ενώ προβλήματα έχουν αναφερθεί και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, όπου τα νερά έφτασαν μέχρι τον κεντρικό διάδρομο. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής αποφάσισε την αναστολή όλων των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων από τις 14:00 και μετά για σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή για όλη την ημέρα λόγω των καιρικών φαινομένων.

Προβλήματα και στο τραμ

Προβλήματα στην κίνηση των συρμών του τραμ έχει προκαλέσει η έντονη βροχόπτωση στην Αττική. Σύμφωνα με τη ΣΤΑΣΥ ΑΕ, η κίνηση των συρμών του τραμ διεξάγεται ως εξής:

  • (Πλάτων) Κασομούλη - Πικροδάφνη
  • (Αριστοτέλης) Κασομούλη -ΣΕΦ
  • (Θουκυδίδης) Πικροδάφνη - ΣΕΦ

Νερά μπήκαν στη Βουλή, καταστράφηκαν μάρμαρα

H κακοκαιρία «Μπάλλος» χτύπησε και τη Βουλή. Νερά εισχώρησαν στο περιστύλιο, όπου φιλοξενείται η έκθεση για την επέτειο των 200 ετών από την επανάσταση του 1821, ενώ κατέρρευσε και μικρό κομμάτι από το μάρμαρο, ηλικίας 150 ετών στον εξωτερικό της χώρο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής κινητοποιήθηκαν άμεσα, προκειμένου να διασφαλίσουν πως κανένα από τα ιστορικά αντικείμενα αξίας, στα οποία συγκαταλέγεται και η πατισερί με τη «Σχολή των Αθηνών» δεν θα τεθούν σε κίνδυνο λόγω του καιρού.

Οι φωτογραφίες που εξασφάλισε το Reader δείχνουν τις ζημιές που σημειώθηκαν - εξαιτίας της κακοκαιρίας - και στο Κοινοβούλιο.

Το σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας για Αττική και Εύβοια - Κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Σχέδιο για μετακινήσεις κατοίκων περιοχών που βρίσκονται στο «κόκκινο», όσον αφορά τον κίνδυνο πλημμύρας, υλοποιεί από το πρωί το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τις περιφέρειες και τους δήμους, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά το συγκεκριμένο μέτρο, στο πλαίσιο της βασικής πολιτικής της νέας ηγεσίας, που έχει ως κύριο άξονα την πρόληψη και πρωτίστως την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές του υπουργείου, με εισήγηση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, ήδη από το πρωί έχει ξεκινήσει μια καταγραφή και απομάκρυνση κατοίκων από σπίτια που βρίσκονται μέσα σε ρέματα ή σημεία όπου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πλημμύρας στη βόρεια Εύβοια. Επίσης, σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται και η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Αττική και κυρίως στο Αλεποχώρι και την υπόλοιπη δυτική Αττική, καθώς και σε περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι στη βόρεια Εύβοια προετοιμάζονται για τα χειρότερα, καθώς αναμένεται να χειροτερέψει ο καιρός τις επόμενες ώρες. Η κακοκαιρία «Μπάλλος» σφυροκοπά ολόκληρη τη χώρα με ισχυρές βροχές, χιόνια στα ορεινά, χαλάζι και ανέμους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star, ήδη 45 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στις πυρόπληκτες περιοχές καθώς υπάρχουν έντονοι φόβοι για πλημμύρες. Ήδη, έχει μισθωθεί ξενοδοχείο στην παραλία της Αγίας Άννας ενώ υπάρχουν συστάσεις για προσοχή στους οδηγούς και τις μετακινήσεις λόγω της περιορισμένης ορατότητας.

Δραματική έκκληση Αρνιακού: «Να φύγουν οι κάτοικοι από τα σπίτια τους»

Μιλώντας στο evima.gr, o μετεωρολόγος, Τάσος Αρνιακός, είπε χαρακτηριστικά: «Στους πολίτες της Βόρειας Εύβοιας συστήνω πρώτον αυτοπροστασία, οι μικρές και μεγάλες ηλικίες που έχουν προβλήματα υγείας να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις τόσο με τα πόδια όσο και με το αυτοκίνητο. Να αποφεύγουν να περνούν από ρέματα και περιοχές με μεγάλη ποσότητα νερού, να αποφεύγουν περιοχές που δεν έχουν μεγάλη κάλυψη για τους κεραυνούς και επίσης να φροντίζουν να αποφεύγουν τα ταξίδια στη θάλασσα διότι οι εντάσεις των ανέμων είναι πολύ μεγάλες. Ιδιαίτερα στην Εύβοια και στις περιοχές των απορροών δηλαδή εκεί που εκβάλλουν οι χείμαρροι και τα ποτάμια που προέρχονται από τα καμένα, θα πρέπει οι κάτοικοι να ακούσουν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους».

Η νέα κακοκαιρία έχει ξεκινήσει με βροχές, καταιγίδες, ισχυρές τοπικές χαλαζοπτώσεις. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι της Πέμπτης θα ενταθούν με μεγαλύτερη ραγδαιότητα στην Εύβοια όπου τα φαινόμενα θα είναι έντονα και περιμένουμε μεγάλες βροχές. Όσον αναφορά την εξέλιξη τα φαινόμενα την Παρασκευή θα συνεχιστούν και θα ενταθούν ενώ από το Σάββατο αναμένουμε μικρή βελτίωση. Οι άνεμοι θα φτάσουν τα 9 μποφόρ ενώ θα υπάρξει σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες ο «Μπάλλος»

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, κατά το υπόλοιπο της Πέμπτης και έως το πρωί της Παρασκευής αναμένονται βροχές και καταιγίδες στο σύνολο της χώρας, ενώ πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως σε νησιωτικές περιοχές Ιονίου και Αιγαίου καθώς και σε παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, της Στερεάς και ενδεχομένως της Χαλκιδικής.

Έως το πρωί της Παρασκευής θα πληγούν έντονα οι περιοχές στο Νότιο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο, στη Στερεά και στην Εύβοια, ενώ από σήμερα το απόγευμα έως αύριο το πρωί κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα θα εκδηλωθούν και στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο.

Σημειώνεται ότι ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται και στην Αττική από το μεσημέρι της Πέμπτης έως το μεσημέρι της Παρασκευής, ενώ υπάρχει και πιθανότητα χαλαζοπτώσεων.

Στο Αιγαίο θα επικρατήσουν άνεμοι νοτίων διευθύνσεων έως 6-7 μποφόρ (στο Θερμαϊκό και στις Σποράδες από βορειοδυτικές διευθύνσεις ίδιας έντασης). Στο Νότιο Ιόνιο θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι 4 έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Λόγω της κακοκαιρίας θα επικρατήσουν δυσμενείς συνθήκες στο οδικό δίκτυο της χώρας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA