Μενού
  • Α-
  • Α+

Το πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη από την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο έντονο. Η συμπρωτεύουσα ζει κυριολεκτικά στο «κόκκινο» την ώρα που προετοιμάζεται για ένα εορταστικό τριήμερο λόγω του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, καθώς και της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης της 28ης οκτωβρίου. Τα δεδομένα εκτός από φόβο, προκαλούν και αγωνία για το εάν τα νοσοκομεία της πόλης θα αντέξουν υπό συνθήκες ασφυκτικής πίεσης. Μέσα σε μία εβδομάδα αυξήθηκαν οι νοσηλείες τόσο στις κλινικές covid, όσο και στις ΜΕΘ, που λειτουργούν πλέον με πληρότητες που αγγίζουν το 100%. 

Παρέμβαση εισαγγελέα για 60χρονη αρνήτρια

Στο νοσοκομείο Παπανικολάου εκκενώθηκε η Ψυχιατρική κλινική ενηλίκων, προκειμένου να εξοικονομηθεί προσωπικό για τη νοσηλεία των ασθενών κορονοϊού. Εκεί, τις τελευταίες ώρες, παρουσιάστηκε και μία ακόμη ασυνήθιστη περίπτωση αρνήτριας. Η 60χρονη ενώ βρίσκεται στο νοσοκομείο έχοντας έντονα συμπτώματα από τη μόλυνσή της στον κορονοϊό δεν θέλει να διασωληνωθεί. Οι γιατροί έκριναν ότι η περίπτωσή της ξεπέρασε τα όρια της απλής νοσηλείας και ότι θα πρέπει να διασωληνωθεί, η ίδια αρνείται και πλέον το νοσοκομείο κίνησε τη διαδικασία της εισαγγελικής παρέμβασης. Δεν είναι όμως μόνο το Παπανικολάου, αλλά και όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία της πόλης που αντιμετωπίζουν αντίστοιχες συνθήκες. Μέσα σε όλα, το δικό τους ρόλο έχουν παίξει και οι αναστολές των ανεμβολίαστων εργαζομένων. Η κατάσταση επιδεινώνεται, καθώς η έλλειψη προσωπικού που είναι πιο έντονη στο Ιπποκράτειο, αποτελεί ένα επιπρόσθετο πρόβλημα.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή στη Θεσσαλονίκη, οι κλίνες ΜΕΘ-covid είναι οι μισές από τις συνολικά διαθέσιμες και συγκεκριμένα οι 87 από τις 173. Ωστόσο, οι υγειονομικοί τονίζουν ότι η πίεση είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, καθώς λειτουργούν κανονικά οι κλινικές και τα χειρουργεία για την κοινή νοσηλεία. Η κατάσταση επιβαρύνεται μέρα με τη μέρα, καθώς Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μετατρέπονται από απλής νοσηλείας σε covid, κλείνουν κλινικές και ενώ την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ξεκαθαρίζει πως τα νοσοκομεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν ξανά ως «Μονοθεματικά». 

Το αδιαχώρητο σε συναυλία στο λιμάνι

Την ώρα που τα νοσοκομεία, δεν χωράνε άλλους διασωληνωμένους, έρχονται και τα απίστευτα περιστατικά για να δημιουργήσουν επιπρόσθετα προβλήματα. Ενώ όλη η βόρεια Ελλάδα βρίσκεται σε συναγερμό λόγω κορονοϊού, το βράδυ της Παρασκευής (22/10), πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε σε συναυλία τραπ - ραπ μουσικής στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Τι και αν οι ειδικοί προειδοποιούν, τι και αν τα μέτρα έχουν αυξηθεί, τι και αν απαγορεύεται ο συνωστισμός, στη συγκεκριμένη εκδήλωση δεν κρατήθηκε κανένα μέτρο προστασίας.

Στα ύψη ξανά το ιικό φορτίο στα λύματα

Πιο έντονα αυξανόμενη αποτύπωση της τάξης συγκέντρωσης του ιικού φορτίου του κορονοϊού στα αστικά προβλήματα της Θεσσαλονίκης, στις τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ -ΜΠΕ, το ιικό φορτίο στις δύο τελευταίες μετρήσεις - και μετά από μια μακρά περίοδο διακυμάνσεων γύρω από ένα σχετικά υψηλό επίπεδο - πέρασε στο κόκκινο επίπεδο επιδημιολογικού συναγερμού. Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικές με την έκκριση ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 20/10 και της Πέμπτης 21/10 είναι:

  • Αυξημένη (+28%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 18/10 και της Τρίτης 19/10.
  • Αυξημένη (+33%) σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 13/10 και Πέμπτης 14/10.

«Για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες, το φορτίο στα λύματα μετράται σε επίπεδο που ερμηνεύεται ως αύξηση της διασποράς του στην κοινότητα, η οποία πρέπει να θέσει τους φορείς της Πολιτείας και κάθε πολίτη σε εγρήγορση. Η ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης, ιδιαίτερα όπου είναι ακόμη χαμηλή και ταυτόχρονα ο εμβολιασμός ευάλωτων ομάδων και για την εποχική γρίπη, είναι μόνος τρόπος να αποτραπούν οι άνθρωποι.

Από εκεί και πέρα ​​ακόμη και όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο, είναι πολύ σημαντικό να μην αμελούν τα μέτρα πρόληψης των διασπορών του ιού, καθώς σε περίπτωση που νοσούν πιθανότατα που είναι εντελώς ασυμπτωματικοί, όμως δύνανται να μεταδώσουν τον ιό, ιδιαίτερα σε ανεμβολίαστους συμπολίτες τους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικός υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού, με βάση 24 παράγοντες που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA