Μενού
  • Α-
  • Α+

Διαστάσεις χιονοστιβάδας λαμβάνουν τα περιστατικά έντασης στη δυτική Αττική, από ομάδες οργισμένων Ρομά που κλείνουν δρόμους και καίνε λάστιχα, εκφράζοντας έτσι την αγανάκτησή τους για τα όσα εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο Πέραμα, όπου ένας 20χρονος έπεσε νεκρός από σφαίρες αστυνομικών, αφότου πρώτα τους είχε εμβολίσει με το αυτοκίνητο που οδηγούσε.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη, με τα σκηνικά έντασης να γίνονται καθημερινό φαινόμενο ενώ σε επεισόδια που σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης στα Μέγαρα υπήρξαν και πυροβολισμοί με κυνηγετικό όπλο από Ρομά! Συνολικά, τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στα Μέγαρα, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον θάνατο του 20χρονου στο Πέραμα. Σύμφωνα με την ενημέρωση από την ΕΛΑΣ, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, ο ένας αστυνομικός δέχθηκε σκάγια από καραμπίνα, ενώ οι άλλοι τρεις τραυματίστηκαν από πέτρες. Στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο διακομίστηκαν οι τρεις εκ των αστυνομικών. Εως αυτή την ώρα η ΕΛΑΣ δεν έχει προχωρήσει σε προσαγωγές.

Τα επεισόδια ξέσπασαν αργά τη νύχτα της Δευτέρας, με Ρομά να κλείνουν την παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Κόρινθο, στο ύψος της εισόδου των Μεγάρων, καίγοντας λάστιχα. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ που προσπάθησαν να τους απωθήσουν προκειμένου να ανοίξει και πάλι ο δρόμος.

Ακολούθησε πετροπόλεμος μεταξύ των 60-70 συγκεντρωμένων και των αστυνομικών. Από την πλευρά των ενστόλων έγινε χρήση χημικών και δακρυγόνων ενώ σημειώθηκαν και πυροβολισμοί από κυνηγετικό όπλο, με αποτέλεσμα να υπάρξουν και οι προαναφερόμενοι τραυματισμοί.

Κούγιας: Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν για να σώσουν τις ζωές τους

Οι αστυνομικοί που πυροβόλησαν μετά την καταδίωξη στο Πέραμα με συνέπεια τον θάνατο ενός 20χρονου Ρομά αναμένεται να παρουσιαστούν στον εισαγγελέα την Τετάρτη. Οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. κατηγορούνται για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, και για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο με τον Αλέξη Κούγια, το γραφείο του οποίου έχει αναλάβει την υπεράσπιση, να αναφέρεται στα γεγονότα και στο τι τους οδήγησε να πυροβολήσουν.

«Πυροβόλησαν 7 άνθρωποι. Τα όπλα που έχουν οι αστυνομικοί είναι ημιαυτόματα. Τη στιγμή του πανικού για να σώσουν τη ζωή των συναδέλφων τους, πυροβόλησαν όλοι» ανέφερε ο κ. Κούγιας μιλώντας στο MEGA, για να συμπληρώσει: «Προσπάθησαν να σταματήσουν το αυτοκίνητο με κάθε τρόπο. Σημασία έχει τι λένε και οι αυτόπτες μάρτυρες. Είδαν ότι ενώ το αυτοκίνητο είχε ακινητοποιηθεί και οι μοτοσικλέτες ήταν σταματημένες, το όχημα κινήθηκε για να χτυπήσει τις μηχανές και να διαφύγει. Οι αστυνομικοί δε γνώριζαν ποιος ήταν μέσα στο όχημα, αν ήταν ένοπλοι ή άοπλοι. Το κυνηγούσαν επί 20 λεπτά και το ακινητοποίησαν. Αύριο το πρωί θα παρουσιαστούν στον εισαγγελέα».

Όπως εξήγησε: «Οι αστυνομικοί κρατούνται γιατί πρέπει, από τη στιγμή που διερευνάται ένα σοβαρό αδίκημα στο οποίο συμμετείχαν τρεις Ρομά και πέντε μοτοσικλέτες με δέκα δικυκλιστές, που 7 πυροβόλησαν και δεν έχει διευκρινιστεί ποιανού το βλήμα αφαίρεσε τη ζωή του 20χρονου, ασκήθηκαν διώξεις, και για τους Ρομά, και για τους αστυνομικούς. Οι αστυνομικοί κατηγορούνται για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, και για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο»

Σχολιάζοντας τέλος τα επεισόδια που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες από Ρομά, μετά το θάνατο του 20χρονου, ο ίδιος σημείωσε ότι «Αυτές οι συμπεριφορές με τον ξεσηκωμό των Ρομά, ποιους τους έδωσε τα όπλα; Και με ποιο δικαίωμα στρέφονται κατά αστυνομικών;».

Οι διάλογοι του Κέντρου Επιχειρήσεων με τους αστυνομικούς

Τους διαλόγους των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. με το Κέντρο Επιχειρήσεων λίγο πριν την αιματηρή κατάληξη της καταδίωξης στο Πέραμα, φέρνει στο φως το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA. Αρχικά οι αστυνομικοί ενημερώνουν το Κέντρο Επιχειρήσεων για τον εντοπισμό του οχήματος ενώ αναφέρουν και την πορεία του στους δρόμους.

Αστυνομικοί ΔΙΑΣ: Καταδιώκουμε Hyundai Accent, που είναι πιθανόν κλεμμένο

Κέντρο ΕΛΑΣ: Συνεχίστε την καταδίωξη.

Αστυνομικοί ΔΙΑΣ: (Ομάδα 400Γ Πειραιά): Το Hyundai περνάει τα κόκκινα και κάνει επικίνδυνους ελιγμούς με μεγάλη ταχύτητα

Κέντρο ΕΛΑΣ: Σταματήστε την καταδίωξη. Υπάρχει κεντρική εντολή.

Αστυνομικοί ΔΙΑΣ: (Άλλες ομάδες): Συνεχίζουμε την καταδίωξη. Το όχημα κινείται επικίνδυνα και το ακολουθούμε.

Λίγο αργότερα, μια ομάδα ΔΙ.ΑΣ. ενημερώνει ότι έχει μείνει πίσω και πως δεν συνεχίζει την καταδίωξη του οχήματος, κάτι που δεν κάνουν τα υπόλοιπα πληρώματα που βρίσκονται πίσω από το ύποπτο όχημα.

Αστυνομικοί ΔΙΑΣ: (Ομάδα 400Γ Πειραιά): Έχουμε μείνει πίσω. Δεν μπορούμε να προλάβουμε τους συναδέλφους, που κυνηγούν το αυτοκίνητο.

Κέντρο ΕΛΑΣ: Σας έχω πει να σταματήσετε. Έχω εντολή από ανώτατο αξιωματικό (δίνει κωδικούς του ανώτατου αξιωματικού).

Αστυνομικοί ΔΙΑΣ: (που συνεχίζουν την καταδίωξη): Συνεχίζουμε να τον ακολουθούμε.

Κέντρο ΕΛΑΣ: Σας έχουμε πει κατ’ επανάληψη. Μην τους καταδιώκετε. Υπάρχει εντολή.

Όπως προέκυψε από την ανάλυση των διαλόγων, η ομάδα 400Γ του Πειραιά, δεν μπόρεσε να ακολουθήσει την καταδίωξη και άκουσε τις εντολές του Κέντρου Επιχειρήσεων καθώς αντιμετώπιζε πρόβλημα με τα φρένα της μηχανής.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA