Μενού
  • Α-
  • Α+

Στα δικαστήρια Πειραιά έφτασαν οι 7 κατηγορούμενοι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ για τον θάνατο του 20χρονου Ρομά στο Πέραμα. Οι αστυνομικοί κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο. Στο σημείο υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη για την αποφυγή επεισοδίων αφού υπάρχει κάλεσμα για συγκεντρώσεις. Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 παρόντες στα δικαστήρια φώναζαν «μπράβο» όταν αντίκρισαν τους αστυνομικούς. Ο δικηγόρος των «7» Αλέξης Κούγιας, έκανε λόγο για «περίεργη» υπόθεση «με πολιτικές προεκτάσεις».

Διαβάστε ακόμη: Πέραμα: Απολογούνται οι 7 αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. για το θάνατο του 20χρονου Ρομά

Μια πρώτη αίσθηση του τι θα ειπωθεί ενώπιον του ανακριτή έχουμε ήδη πάρει από τις καταθέσεις για την καταδίωξη. Όπως προκύπτει από τις καταθέσεις των αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ, συνολικά 10 ήταν οι ένστολοι που πήραν μέρος στη συμπλοκή στο Πέραμα, οι τρεις από τους οποίους δεν πυροβόλησαν. Πρόκειται πιο συγκεκριμένα για δύο ομάδες ΔΙΑΣ, αποτελούμενες η κάθε μία από δύο μηχανές με δύο επιβαίνοντες, καθώς και τη μηχανή του υπαστυνόμου με τον οδηγό του. Με βάση τις καταθέσεις που δίνουν οι 7 κατηγορούμενοι αστυνομικοί που πυροβόλησαν, όλες καταλήγουν ότι ο μοναδικός στόχος που είχαν οι επιβαίνοντες στο καταδιωκόμενο όχημα ήταν να διαφύγουν ακόμη και σκοτώνοντάς τους.

Εσωστρέφεια από τις διαρροές των ηχητικών

Την ίδια ώρα, εσωστρέφεια και γκρίνια έχει προκαλέσει στην ΕΛ.ΑΣ. η διαρροή των ηχητικών καταγραφών από το Κέντρο της Άμεσης Δράσης τα κρίσιμα λεπτά της καταδίωξης του κλεμμένου λευκού οχήματος και μέχρι τη στιγμή που η ΓΑΔΑ ενημερώνεται για τους πυροβολισμούς στο Πέραμα. Πρόκειται για μία διαρροή που σύμφωνα με πληροφορίες έχει «ενοχλήσει» τους υψηλά ιστάμενους της Κατεχάκη, γιατί δίνει την εντύπωση ότι έγινε με πρόθεση να φανεί ότι την αποκλειστική ευθύνη για όσα συνέβησαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής την έχουν οι χαμηλόβαθμοι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο πεδίο. Ακόμη και ο υπαστυνόμος που μετείχε στην καταδίωξη και φαίνεται να άνοιξε πρώτος πυρ, δεν είναι παρά ένας κατώτερος αξιωματικός.

Το σίγουρο είναι ότι κάποιοι -ανώτεροι και ανώτατοι- αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα» ενόψει των αποτελεσμάτων της έρευνας που διέταξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ως πολιτικός προϊστάμενος του Σώματος απ' αυτούς που έχουν γνώση των επιχειρησιακών πρακτικών. Μάλιστα, ανάλογα του τι θα προκύψει από την έρευνα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο αλλαγών, αρκετά πριν τις τακτικές κρίσεις του Ιανουαρίου.

Συναγερμός για επιθέσεις εκδίκησης

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στην ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και οι αντιδράσεις που θα υπάρξουν σήμερα, ειδικά σε περίπτωση μη προφυλάκισης, καθώς ήδη έχουν προηγηθεί πολλά επεισόδια. Έτσι έχουν δοθεί σαφείς εντολές για αυξημένα μέτρα αυτοπροστασίας σε όλους τους αστυνομικούς και ειδικά σε αυτούς της ομάδας ΔΙΑΣ, ενώ έχει δοθεί εντολή να φυλάσσονται και να γίνουν πολλές περιπολίες γύρω από αστυνομικά τμήματα και αστυνομικούς στόχους. Επίσης, έχει δοθεί εντολής στις αστυνομικές διευθύνσεις όλης της Ελλάδας, να μην κλείσει δρόμος ή οδικός κόμβος από διαμαρτυρία συγκεντρωμένων.

Παράλληλα, υπάρχει ανησυχία πως μπορεί να δημιουργηθεί ένα «διπλό μέτωπο» καθώς πέρα από τους Ρομά, τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια διαρκώς αυξανόμενη ένταση και στο κέντρο της με ομάδες αντιεξουσιαστών να πραγματοποιούν επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών. Η ανησυχία που υπάρχει είναι μήπως χρειαστεί οι αστυνομικοί να πρέπει να ενεργήσουν σε διαφορετικά μέτωπα ταυτόχρονα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA