Μενού
  • Α-
  • Α+

Προβληματισμό προκαλεί όχι μόνο στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και σε ολόκληρο το φάσμα της κοινωνίας, η ραγδαία έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού. Το κύμα των αρνητών του εμβολίου αποτελεί σίγουρα ένα μεγάλο εμπόδιο στην προσπάθεια για μείωση της διασποράς του ιού, όμως οι καθηγητές λοιμωξιολογίας έχουν απαντήσεις και για την άλλη όψη του νομίσματος. Ενας πολύ σημαντικός παράγοντας στην εκτόξευση των αριθμών που βάζει τη χώρα σε νέες περιπέτειες με την πανδημία είναι και οι εργασιακοί χώροι, όπως ανέφερε και στη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η Βάνα Παπαευαγγέλου. 

Από την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, έγινε σαφές, στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο Mega, πως από τη στιγμή που υπάρχει το εμβόλιο (εδώ και ένα χρόνο στη ζωή μας), η κοινωνία και η οικονομία δεν πρόκειται να υποστούν νέα lockdown. Ομως η αύξηση των κρουσμάτων στους εργασιακούς χώρους σημαίνει, σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, ότι δεν τηρούνται σωστά τα μέτρα προστασίας. Είναι δεδομένο ότι αρκετοί πολίτες έχουν χαλαρώσει και κουραστεί και σε συνδυασμό με τους αρκετούς ανεμβολίαστους που υπάρχουν, ο ιός μεταδίδεται ανησυχητικά. Σε κάθε περίπτωση, στις συσκέψεις που πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Μαξίμου, με την ηγεσία του υπουργείου υγείας και τους λοιμωξιολόγους, εξετάζονται τα δεδομένα και αναλόγως αποφασίζονται μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι για να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου η κυρία Παπαευαγγέλου το θέμα έχει τεθεί ήδη στο τραπέζι και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μέτρα και στους εργασιακούς χώρους.

Παπαευαγγέλου: «Οι παραγωγικές ηλικίες εργαζομένων αποτελούν το 30% των κρουσμάτων»

Οι αναφορές που έκανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, δίνουν το στίγμα για το επόμενο διάστημα καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ είπε πως «...από την ιχνηλάτηση που γίνεται, σήμερα, λόγω της μεγάλης διασποράς, παρατηρείται και αύξηση της μετάδοσης μέσα σε εργασιακούς χώρους». Δηλαδή, ενώ στα σχολεία που από τον Σεπτέμβριο είναι ανοιχτά, δεν υπάρχει τόσο μεγάλη αύξηση του ποσοστού νέων κρουσμάτων μεταξύ μαθητών (αυτό προκύπτει από της ηλικιακές κατηγορίες), αντίθετα αξιοσημείωτη είναι η σταθερότητα του ποσοστού νέων κρουσμάτων στους γονείς των μαθητών. Οι παραγωγικές ηλικίες εργαζομένων (35-55 ετών) αποτελούν το 30% του συνόλου των κρουσμάτων. 

«Πληγή» οι κλειστοί εργασιακοί χώροι

Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει πως η αερομεταφερόμενη μετάδοση του κορονοϊού παίζει σημαντικό ρόλο στη διασπορά του ιού στους κλειστούς χώρους, σύμφωνα με τους ερευνητές της επιστήμης των αερολυμάτων. Οι σχετικές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως, ενώ η πιθανότητα αερομεταφερόμενης μετάδοσης σε εξωτερικούς χώρους είναι εξαιρετικά χαμηλή, στους εσωτερικούς χώρους, και δη σε εκείνους με υψηλή συνάθροιση ατόμων, ακόμη και η χρήση μάσκας προσώπου προσφέρει περιορισμένη προστασία.

Το «μαύρο» ρεκόρ και η τηλεργασία

Οι κανόνες υπάρχουν από πέρυσι, όπως και οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με τις οποίες επιβλήθηκε η τηλεργασία σε πολλούς τομείς, όπως και οι άδειες ειδικού σκοπού. Ωστόσο, από τη λήξη της τηλεκπαίδευσης και έπειτα, άνοιξαν νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, οι γονείς επέστρεψαν στις εργασίες τους και η τηλεργασία ζήτημα είναι αν λειτουργεί σε ποσοστό 20% αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Μένει να φανεί αν τελικά οι λοιμωξιολόγοι θα εισηγηθούν αύξηση της τηλεργασίας μετά και το νέο «μαύρο» ρεκόρ των κρουσμάτων, καθώς η εργασία από το σπίτι συμβάλλει στην αποσυμφόρηση και του συγχρωτισμού στους εργασιακούς χώρους, αλλά και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA