Μενού
  • Α-
  • Α+

Καμπανάκι κινδύνου έχει σημάνει στους ειδικούς από το σημαντικό ποσοστό των ανεμβολίαστων άνω των 60 ετών παράλληλα με την αγωνία τους για την πορεία χορήγησης της 3ης δόσης στους εμβολιασμένους της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας. Πρόκειται για τους δύο πιο κρίσιμους παράγοντες, που θα κρίνουν την εξέλιξη της πανδημίας, κυρίως όμως τις απώλειες από επιπλοκές της νόσου το επόμενο διάστημα αφού έως σήμερα το 14% των πολιτών άνω των 65, που νόσησαν, τελικώς κατέληξαν.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Διασωληνώθηκε και έχασε 42 κιλά ο παγκόσμιος πρωταθλητής bodybuilding Βασίλης Μοϊντίνης 

Το 4ο κύμα χαρακτηρίζεται από την εκτόξευση των κρουσμάτων κορονοϊού και την εκτεταμένη διασπορά στην κοινότητα ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα σε συνδυασμό με την πίεση στο σύστημα υγείας. Στην τρέχουσα φάση τα δεδομένα αυτά θεωρείται ότι είναι προς το παρόν διαχειρίσιμα. Το στοιχείο όμως, που επιτείνει την ανησυχία είναι ο μεγάλος αριθμός των ηλικιωμένων, που παραμένουν ακάλυπτοι έναντι του κορονοϊού αφού για διάφορους λόγους δεν προχωρούν στον εμβολιασμό τους. Ειδικότερα, από τα 16.295 άτομα, που έχουν χάσει την ζωή τους στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας λόγω επιπλοκών της COVID-19, το 83,4% είναι ηλικίας άνω των 65 ετών. Από τους 13.586 πολίτες αυτής της ηλικιακής ομάδας, που κατέληξαν, οι 7.410 ήταν άντρες και οι 6.176 γυναίκες. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μακρύς κατάλογος των ηλικιωμένων θυμάτων της λοίμωξης, που αντιστοιχεί στο 83,4% των συνολικών θανάτων στην ελληνική επικράτεια, προήλθε από το μόλις 12,4% των συνολικών καταγεγραμμένων κρουσμάτων. Δηλαδή οι 13.586 θάνατοι ατόμων μεγάλης ηλικίας καταγράφηκαν μεταξύ 96.604 κρουσμάτων. Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν μία θνητότητα του κορονοϊού στους νοσούντες άνω των 65 ετών της τάξης του 14,06%! Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία των διασωληνωμένων ασθενών, που νοσηλεύονται στις εντατικές είναι άτομα επίσης ηλικίας άνω των 65 ετών με το 81% όλων των νοσηλευομένων να είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. 

Τα παραπάνω δεδομένα συνδυαστικά με τις έως τώρα εμβολιαστικές επιδόσεις προβληματίζουν ιδιαίτερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), τρεις τους τέσσερις Ελληνες πολίτες άνω των 80 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι. Στο πλαίσιο αυτό, οι πλήρως εμβολιασμένοι άνω των 80 ανέρχονται σε 73,6% με το αντίστοιχο ποσοστό για τα άτομα ηλικίας 70-79 ετών να φτάνει στο 82% ενώ στην ηλιακή ομάδα 60-69 έχει λάβει και τις δύο δόσεις το 79,4%.

Από εδώ και πέρα το στοίχημα είναι από τη μία πλευρά να αυξηθούν τα ποσοστά των εμβολιασμένων στις κατηγορίες των ηλικιωμένων το συντομότερο δυνατό και από την άλλη να προσέλθει στα εμβολιαστικά κέντρα για την 3η δόση το σύνολο όσων έχουν ήδη εμβολιαστεί. Μάλιστα, η δεύτερη διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί αμέσως μετά τη συμπλήρωση του 6μηνου από τη χορήγηση της 2ης δόσης για να μη φτάσουμε στο σημείο να δημιουργηθεί μία μεγάλη δεξαμενή ηλικιωμένων και ευάλωτων ατόμων εμβολιασμένων μεν αλλά ανεμβολίαστων επί της ουσίας καθώς θα έχει παρέλθει μεγάλο διάστημα από την περίοδο αποτελεσματικής προστασίας των εμβολίων. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA